Αρχική Κόσμος Ρωσία: Ένα βήμα πιο κοντά η χρεοκοπία

Ρωσία: Ένα βήμα πιο κοντά η χρεοκοπία

Γιατί μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ρωσίας θα διαρκέσει για μια δεκαετία

Η πρώτη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας εδώ και έναν αιώνα φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτη μετά από άλλη μια δύσκολη εβδομάδα για τα οικονομικά της χώρας.

Πρώτον, το Υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε τις πληρωμές χρέους σε δολάρια από λογαριασμούς της Ρωσίας σε τράπεζες των ΗΠΑ, εντείνοντας τους περιορισμούς του στη χώρα. Στη συνέχεια, όταν μια απόπειρα πληρωμής σε σκληρό νόμισμα μπλοκαρίστηκε, η Ρωσία παραβίασε τους όρους για δύο ομόλογα πληρώνοντας τους επενδυτές ρούβλια αντί για δολάρια.

Η αντίστροφη μέτρηση της χρεοκοπίας, που άρχισε τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και η Δύση προχώρησε σε μαζικές κυρώσεις, φαίνεται ότι πλέον είναι πιο κοντά στο …μηδέν.

Η υποβάθμιση από την S&P

Με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να παρεμποδίζεται από μπλοκ περιουσιακών στοιχείων και να χαρακτηρίζεται ως παρία από τις δυτικές χώρες – πολιτικά και οικονομικά – έχουν αυξηθεί πλέον οι πιθανότητας αδυναμίας εκπλήρωσης του εξωτερικού της χρέους. Τα ομόλογα της χώρας διαπραγματεύονται ήδη βαθιά εδάφη και τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας..

Η Ρωσία χρεοκόπησε τελευταία φορά το 1998, αλλά για το εσωτερικό χρέος. Η τελευταία χρεοκοπία  για το εξωτερικό χρέος ήταν στον απόηχο της επανάστασης του 1917. Η S&P ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κήρυξε τη Ρωσία σε επιλεκτική χρεοκοπία αφού χρησιμοποίησε ρούβλια για να πραγματοποιήσει πληρωμή σε ομόλογο σε δολάρια στις 4 Απριλίου.

Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει και δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω ανατροπές.

Τα ομόλογα σε δολάρια που εξυπηρετήθηκαν σε ρούβλια αυτή την εβδομάδα έχουν περιόδους χάριτος 30 ημερών, δίνοντας στον υπουργό Οικονομικών Anton Siluanov χρόνο να βρει λύση ή να προωθήσει το επιχείρημά του ότι δεν πρόκειται για προεπιλογή επειδή έγινε μια πληρωμή τεχνικά. Αυτή την εβδομάδα είπε ότι τα ρούβλια που μεταφέρονται αντί δολαρίων μπορούν να μετατραπούν για τους πιστωτές μόλις χαλαρώσει το πάγωμα των αποθεματικών.

Οικονομική επίδραση

Το δράμα της αγοράς ομολόγων διαδραματίζεται σε ένα στρεβλό οικονομικό περιβάλλον. Από τη μία πλευρά, η οικονομία διολισθαίνει σε βαθιά ύφεση. Από την άλλη, οι έλεγχοι κεφαλαίων υποστήριξαν μια εξαιρετική ανάκαμψη του ρουβλίου που επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση.

Παρόλο που τα δυτικά έθνη αγωνίζονται να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά εμπορεύματα, η χώρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, διατηρώντας τη με μετρητά προς το παρόν.

Δεδομένων αυτών των εισροών, η κυβέρνηση λέει ότι έχει τα κεφάλαια για να πληρώσει τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον Tim Ash, αναλυτή αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, δεν θα υπάρξει γρήγορη λύση για τη Ρωσία, επειδή οι κυρώσεις πρόκειται να παραμείνουν και κανείς δεν θα θέλει να δραστηριοποιηθεί εκεί.

«Ο Πούτιν πέρασε τον ρουβίκωνα με τις ενέργειές του στην Ουκρανία», είπε. «Η Ρωσία θα είναι σε χρεοκοπία για ίσως μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πολύ υψηλό κόστος δανεισμού ακόμη και από τους Κινέζους, καμία επένδυση, καμία ανάπτυξη, χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Είναι μια τρομερή προοπτική για τη Ρωσία και τους Ρώσους».

Πηγή: ot.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ποια γειτονική μας χώρα λέει «όχι» στα διόδια;

Με μόνο έναν σταθμό διοδίων σε όλο το δίκτυό της, αυτή η γειτονική μας χώρα δεν απαιτεί χρήματα από τους οδηγούς...

1 στους 2 Έλληνες δεν θα πάει διακοπές φέτος

Ο ένας στους δύο Έλληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές λόγω μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, όπως διαπιστώνει μεταξύ άλλων έρευνα καταναλωτικού κλίματος...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της δεν συμψηφίζονται με επιστροφές φόρου

Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου. Αυτό...

Θεσσαλονίκη: Νεκρή 79χρονη σε μπανιέρα σε προχωρημένη σήψη – Την έσφαξε ο γιος της

Μία άγρια δολοφονία έλαβε χώρα στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νεάπολη, όπου μία 79χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή το μεσημέρι της...

«Πάγωσε» το έκτακτο επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ – Τα νεότερα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις και έκτακτα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς όπως είπε...