Αρχική Κόσμος Ρωσία: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μόνο αν απειληθούμε»

Ρωσία: «Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μόνο αν απειληθούμε»

Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν απειλείτο η ίδια η ύπαρξή της, διαβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass.

Ο Πεσκόφ είπε ότι ο βασικός στόχος του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη είναι να εκκαθαρίσει τις «εθνικιστικές μονάδες». Επέμεινε ότι όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι κανείς δεν πίστευε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο) στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόνο δυο μέρες…

Τι θα γίνει αν στριμωχθεί ο Πούτιν;

Ο φόβος είναι ότι αν ο Πούτιν αισθανθεί στριμωγμένος στη σύγκρουση, μπορεί να επιλέξει να πυροδοτήσει ένα από τα μικρότερα πυρηνικά του όπλα – σπάζοντας το «ταμπού» που δημιουργήθηκε πριν από 76 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, σημειώνουν οι New Tork Times.

Εχουν εξασκηθεί

Αναλυτές σημειώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν από καιρό εξασκηθεί στη μετάβαση από τον συμβατικό στον πυρηνικό πόλεμο, ιδίως ως τρόπο για να κερδίσουν το πάνω χέρι μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης. Και ο στρατός, προσθέτουν, που διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, έχει διερευνήσει μια ποικιλία επιλογών κλιμάκωσης από τις οποίες μπορεί να επιλέξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι πιθανότητες είναι λίγες αλλά αυξάνονται», δήλωσε ο Ούλριχ Κουν, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τους Ρώσους», παρατήρησε, «και η πίεση από τη Δύση αυξάνεται».

Απειλές

Ο Πούτιν απείλησε πρόσφατα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με «συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία», σε περίπτωση που παρέμβουν στη σύγκρουση με την Ουκρανία και έθεσε τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε συναγερμό, νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Το Σάββατο, η Ρωσία εκτόξευσε τον «ασταμάτητο» – και πυρηνικά συμβατό – υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, καταστρέφοντας μια στρατιωτική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Ουκρανία.

;

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι λένε οι Ρώσοι για τα βιολογικά όπλα – Ποια είναι η αλήθεια

Διαβάστε επίσης: Washington Post: Οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο λουτρό αίματος – Φόβος για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σε πρόσφατη ανάρτηση, το κανάλι στο Telegram «General SVR» ανέφερε ότι ανώτερα πολιτικά στελέχη «προειδοποιήθηκαν εκ μέρους του προέδρου ότι, ίσως στο εγγύς μέλλον, θα συμμετάσχουν στην πρακτική εκκένωσης, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με αυτή την προειδοποίηση εξεπλάγησαν σοβαρά και ανησύχησαν γι’ αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου. Όμως όλοι, ανεξαιρέτως, επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συμμετάσχουν».

Ζητήματα υγείας

Ενώ αρχικά το κανάλι απορρίφθηκε ως αναξιόπιστο, οι τελευταίες ενημερώσεις, που αποδίδονται στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, απηχούν τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα υποτιθέμενα ζητήματα υγείας του Πούτιν.

Το κανάλι υποστήριξε επίσης: «Η γενική ψυχική κατάσταση του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε πρόσφατα ανησυχία στους ανθρώπους του στενού κύκλου του προέδρου».

 Ο μόνος που…

Επαναλαμβάνοντας προηγούμενες πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη κατάστασή του – που απορρίφθηκαν από το Κρεμλίνο – η ανάρτηση ανέφερε: «Όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, νόσο του Πάρκινσον και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, καλεί μέλη της κυβέρνησης και τους αρχηγούς της Κρατικής Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (η κάτω και η άνω βουλή της Ρωσίας) να συμμετέχουν στην προετοιμασία για εκκένωση, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου… δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Το μόνο άτομο που θα μπορούσε να προκαλέσει τον Αρμαγεδδώνα είναι ο Πούτιν».

Αν δώσει την εντολή ο Πούτιν, τι συμβαίνει μετά;

Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει πρόσβαση στους κωδικούς για την εκτόξευση και έχει δυο μεθόδους στη διάθεσή του για να την πραγματοποιήσει. Μπορεί να αποστείλει τους κωδικούς σε συγκεκριμένους διοικητές, οι οποίοι στη συνέχεια θα εκτελέσουν τις αναγκαίες διαδικασίες, αλλά και να χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό σύστημα, γνωστό ως Perimetr, που επιτρέπει στο Γενικό Επιτελείο να εκτοξεύσει άμεσα χερσαίους πυραύλους, προσπερνώντας τους ενδιάμεσους διοικητές.

Καθιστά η «κατάσταση ετοιμότητας» που διέταξε ο Πούτιν πιο πιθανή την εκτόξευση;

Οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τον Πούτιν και τον υπουργό άμυνάς του για να υπογραμμίσουν την ετοιμότητα των πυρηνικών δεν περιλαμβάνονται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, με τους στρατιωτικούς ειδικούς να αδυνατούν να τις αποκωδικοποιήσουν πλήρως.

Ο Πάβελ Πόντβιγκ, ερευνητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα Αφοπλισμού στη Γενεύη, έγραψε στο Twitter ότι η εντολή ενδέχεται να ενεργοποιεί το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας, ουσιαστικά ανοίγοντας τα κανάλια επικοινωνίας για μια πιθανή εκτόξευση. Διαφορετικά, σημείωσε ότι θα μπορούσε να σημαίνει απλώς ότι η Ρωσία αύξησε το προσωπικό στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Έχουν οι Ρώσοι κανόνες για τη χρήση πυρηνικών;

Το δόγμα του 2020 παρουσιάζει τέσσερα σενάρια στα οποία η χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων θεωρείται δικαιολογημένη.

  • Σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων ή όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν στραφεί ενάντια στη Ρωσία ή τους συμμάχους της.
  • Σε περίπτωση επίθεσης σε κρίσιμες κυβερνητικές ή στρατιωτικές υποδομές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ικανότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές δυνάμεις αντίδρασής της.
  • Σε περίπτωση που τα όπλα που χρησιμοποιούνται απέναντι στη Ρωσία είναι μεν συμβατικά αλλά «απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ρωσικού κράτους».

Ποιες είναι οι πυρηνικές ικανότητες της Ρωσίας;

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εκτιμά ότι η Ρωσία διαθέτει 5.997 πυρηνικές κεφαλές, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Εξ αυτών, οι 1.588 είναι μονίμως ανεπτυγμένες και έτοιμες για χρήση. Οι πύραυλοι της Ρωσίας μπορούν να εκτοξευθούν από το έδαφος, από υποβρύχια και από αεροπλάνα. Ο Πούτιν επέβλεψε συντονισμένη δοκιμή των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Τη δεκαετία του 1960 οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει δοκιμές οπλικών συστημάτων αλλά και πυρηνικών δοκιμών στο διάστημα για να...

Φρίκη: Δραπέτες έκλεψαν γιοτ, σκότωσαν τους ιδιοκτήτες του και πέταξαν τα πτώματά τους στην θάλασσα

Τρεις δραπέτες κατέλαβαν το γιοτ, και σκότωσαν τους ιδιοκτήτες του, προτού πετάξουν τα πτώματα στη θάλασσα στην Καραϊβική, όπως...

Διαγράφονται φοιτητές στην Ελλάδα;

Με διαγραφή κινδυνεύουν, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, φοιτητές σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρόκειται για φοιτητές που έκαναν βανδαλισμούς στο ΕΜΠ ως «αντίποινα» της...

Οι γερασμένοι πληθυσμοί του κόσμου – Η πρόβλεψη για την Ελλάδα το 2050 και ο ασιατικός εφιάλτης

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες είναι η σταδιακή και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη στροφή σε έναν...

ΕΣΕΕ: Τα ακριβότερα τρόφιμα «κατάπιαν» ρούχα, παπούτσια και συσκευές

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...