Επρόκειτο να προσδεθεί στον ISS το Σάββατο στις 01:01 GMT.
Οι Ρώσοι κοσμοναύτες της Roscosmos, Σεγκέι Προκόπιεφ και Νμίτρι Πετέλιν αλλά και ο αμερικανός αστροναύτης της NASA, Φρανσίσκο Ρούμπιο επρόκειτο να ολοκληρώσουν την αποστολή του τον Μάρτιο.
Όλοι ”εγκλωβίστηκαν” στο διάστημα αφού το σύστημα ψύξης της κάψουλάς τους Soyuz MS-22 παρουσίασε πριν από δύο μήνες. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι και οι τρεις θα επιστρέψουν στη Γη με το Soyuz MS-23 τον Σεπτέμβριο.

ROSCOSMOS via via REUTERS

via Associated Press
Το κατεστραμμένο διαστημόπλοιο MS-22 έχει πλέον προγραμματιστεί να προσγειωθεί χωρίς πλήρωμα τον Μάρτιο.
Τόσο η NASA όσο και η Roscosmos πιστεύουν ότι η περσινή διαρροή στο διαστημόπλοιο MS-22 προκλήθηκε από ένα μικρομετεωροειδές – ένα μικροσκοπικό σωματίδιο διαστημικού βράχου – που χτύπησε την κάψουλα με υψηλή ταχύτητα.
Ένας παρόμοιο περιστατικό πιστεύεται επίσης ότι προκάλεσε ξεχωριστή διαρροή αυτόν τον μήνα στο σύστημα ψύξης του Progress MS-21, που βγήκε εκτός τροχιάς την περασμένη εβδομάδα.
Το Tass αναφέρει ότι 430 κιλά φορτίου στάλθηκαν με σκάφος αντικατάστασης, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, επιστημονικών οργάνων, νερού, τροφίμων και προμηθειών καθαρισμού.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο ρώσο αξιωματούχο, αναφέρει ότι η ποσότητα φαγητού που αποστέλλεται είναι τριπλάσια από την ποσότητα που συνήθως αποστέλλεται για τέτοιες αποστολές.
Οι διαρροές ώθησαν τη Roscosmos και τη NASA να αναδιατάξουν τα προγράμματά τους και να αναβάλουν προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους.

ROSCOSMOS via via REUTERS

ROSCOSMOS via via REUTERS

ROSCOSMOS via via REUTERS
Πηγή: gargalianoionline.gr