Αρχική Οικονομία Ρύθμιση οφειλών: Οδηγός για ένταξη στις 240 δόσεις – Ποιοι γλιτώνουν τους...

Ρύθμιση οφειλών: Οδηγός για ένταξη στις 240 δόσεις – Ποιοι γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς

Ρύθμιση χρεών: Ποιοι οφειλέτες εντάσσονται στις 240 και 420 δόσεις – Πώς θα ρυθμίστούν οι οφειλές των δανειοληπτών – Πλήρης οδηγός από την δικηγόρο κυρία Κατερίνα Φραγκάκη που μίλησε στο Newsbomb.gr

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικά για την αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τίθεται ως ανώτατο όριο δόσεων της ρύθμισης, οι 240 δόσεις και προς τις Τράπεζες / Διαχειριστές Δανείων οι 420 δόσεις.

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, παρέχεται και η δυνατότητα ρύθμισης δανείων για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, εφόσον είναι πλήρης. Δύο μήνες μετά από την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης λαμβάνει μία πρόταση ρύθμισης. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) ή της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους keyd.gov.gr .

Με τον νόμο για την «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται να καταρτίζουν διμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών, εφόσον με τη σύμβαση ο οφειλέτης καθίσταται βιώσιμος ή αξιόχρεος. Κατά περίπτωση, η ανάκτηση του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι τουλάχιστον ίση προς την εκτιμώμενη ανάκτησή του σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη.

Η γνωστή δικηγόρος κυρία Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για τη δυνατότητα που έχουν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 240 δόσεις.

Fragkaki.jpg
Η δικηγόρος κυρία Κατερίνα Φραγκάκη

Οδηγός για την ένταξη στην δεύτερη ευκαιρία και την αποφυγή των πλειστηριασμών και κατασχέσεων από την κυρία Φραγκάκη.

newsbomb.gr: Κατερίνα Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για ρύθμιση χρεών

Συχνές ερωταπαντήσεις

  1. Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης όλων των χρεών που έχουμε στα ασφαλιστικά Ταμεία , Εφορία και τράπεζες;

– Ναι, ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία 4738/2020, δίνει τη δυνατότητα να
ρυθμιστούν όλες οι οφειλές του πολίτη.

2. Με τη δεύτερη ευκαιρία μπορούμε να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς;

– Ναι, με το νέο πλαίσιο μπορούμε να σώσουμε το σπίτι μας εκτός αν ο
πλειστηριασμός έχει προγραμματισθεί εντός τριών (3) μηνών από την
ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη.

3. Ποιες οφειλές εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο;

– Στο νέο πλαίσιο εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν βρίσκονται σε καθυστέρηση, αλλά οι οφειλέτες δυσκολεύονται να εξοφλήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.

4. Μέχρι πόσες δόσεις μπορούμε να επιτύχουμε με τον
συγκεκριμένο νόμο;

– H αποπληρωμή είναι δυνατή σε έως 240 δόσεις για τα χρέη προς το
Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και σε έως 420 δόσεις για τα δάνεια.

5. Τι ποσό πρέπει να οφείλει ο πολίτης για να μπορέσει να το
ρυθμίσει;

– Tο σύνολο των οφειλών του προς το Δημόσιο, ή και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους χρηματοδοτικούς φορείς κατά περίπτωση, υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ανά πιστωτή.

6. Πως γίνεται η διασταύρωση ότι ο πολίτης διαθέτει τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πλαίσιο;

– O οφειλέτης πρέπει να αποδεχθεί την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του, για να διευκρινιστεί αν έχει τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

7. Πως μπορούμε να πετύχουμε διαγραφή κεφαλαίου, προστίμου και τόκων;

– Ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κατ’ ελάχιστον την αξία ρευστοποίησης όλης της περιουσίας του, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διαγράφεται. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, η αξία ρευστοποίησης ταυτίζεται με την εμπορική αξία. Το «κούρεμα» προς το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Στις διμερείς διαπραγματεύσεις το κούρεμα θα είναι έως 75% κούρεμα.

8. Πότε γίνεται διμερής διαπραγμάτευση;

– Όταν το ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα τοις εκατό (90%) των συνολικών οφειλών στο Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και χρηματοδοτικούς φορείς οφείλεται σε έναν χρηματοδοτικό φορέα.

9. Πως υπολογίζεται η δόση ;

– Ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που περισσεύει από τα
εισοδήματα του (μετά την κάλυψη των ευλόγων δαπανών διαβίωσης για
τα φυσικά πρόσωπα και του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης για τα νομικά
πρόσωπα), εφόσον τα εισοδήματα του είναι επαρκή και μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ΕΥΡΩ.

Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει να πληρώσει παραπάνω δόση, εφόσον
θέλει να επιταχυνθεί η πληρωμή των οφειλόμενων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θεσσαλονίκη: Μεταμοσχεύονται οι κερατοειδείς της Εμμανουέλας – Η επιστολή των γονιών της στον πρωθυπουργό

Η μητέρα της φοιτήτριας δηλώνει πως «εμείς σταματήσαμε να αναπνέουμε 22 Νοεμβρίου στις 1:20 το βράδυ. Έχω απίστευτο θυμό και πολύ...

Συγκέντρωση-πορεία στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την Αντιφασιστική Κίνηση

Το μήνυμα της Αντιφασιστικής Κίνησης για την επέτειο έχει ως εξής: “Ηταν 6 δεκέμβρη 2008 όταν ο μπάτσος κορκονέας σημάδεψε και δολοφόνησε εν ψυχρώ...

Ρόδιο: To πιο ακριβό μέταλλο στον κόσμο – Πωλείται 10 φορές πάνω από τον χρυσό

Σήμερα, το ρόδιο είναι το πολυτιμότερο φυσικό μέταλλο στον κόσμο, με τιμή αγοράς κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ ανά κιλό, δηλαδή...

Κιβωτός του Κόσμου: Στην αντεπίθεση ο πατήρ Αντώνιος – Ποιους μηνύει

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου και ο κλοιός...

Σπίτι μου: Αυτοί είναι οι όροι, η δόση και τα ψιλά γράμματα για τα στεγαστικά δάνεια 25-39 ετών

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψήφιση του προγράμματος Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων “Το Σπίτι μου” που αφορά τους πολίτες ηλικίας 25-39 ετών για τη...