Αρχική Κόσμος Σαν σήμερα: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των ναζί

Σαν σήμερα: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των ναζί

Συνήθως όταν ακούμε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών το μυαλό μας πηγαίνει σε συμμορίες. Οι Ναζί δεν ήταν ακριβώς το ίδιο αλλά δεν απείχαν πολύ από αυτόν τον χαρακτηρισμό. «Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» ήταν ένα αιματηρό ξεκαθάρισμα στις τάξεις του ναζιστικού κόμματος, που συνέβη το Σαββατοκύριακο της 30ης Ιουνίου και της 1ης Ιουνίου του 1934 σε ένα τουριστικό θέρετρο στα περίχωρα του Μονάχου.

Τα δυο στρατόπεδα ήταν από τη μια πλευρά ο Χίτλερ και οι στενοί του συνεργάτες, όπως ο Χίμλερ και ο Γκέμπελς, και από την άλλη τα ηγετικά στελέχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Sturmabteilung, με επικεφαλής τον φίλο και συναγωνιστή του Χίτλερ Ερνστ Ρεμ. Το περιστατικό ονομάστηκε «Η Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» εμπνευσμένο από ένα επεισόδιο από τους θρύλους του Βασιλιά Αρθούρου.

Η Sturmabteilung ήταν μια παραστρατιωτική οργάνωση του κόμματος, η οποία βοήθησε πολύ τον Χίτλερ να ανέβει στην εξουσία, με τις τρομοκρατικές μεθόδους της. Το 1933 όμως οι επικρίσεις από τα στελέχη της για την γενική πορεία του κόμματος είχαν κορυφωθεί. Κατηγορούσαν τον Χίτλερ ότι είχε βάλει στην άκρη τις αρχές του σοσιαλισμού στο κόμμα.

@britannica.com

Το μεγάλο κραχ του 1929 στις ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση στην Γερμανία και εκτεταμένη ανεργία. Το όνειρο πολλών άνεργων Γερμανών να έχουν μια καλύτερη ζωή περνούσε μέσα από τους Φαιοχίτωνες, όπως είναι γνωστή στη χώρα μας η Sturmabteilung. Το 85% των μελών τους ανήκε στην εργατική τάξη, οπότε είχαν αναπτύξει μια σοσιαλιστική συνείδηση, που όμως τους απομάκρυνε γρήγορα από τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, που έδωσε μεγαλύτερη βάση στον εθνικισμό.

Ο Χίτλερ από την θέση του καγκελάριου ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού. Ωστόσο, πάντα φοβόταν την ανατροπή του. Η Sturmabteilung ήταν πανίσχυρη και ο φίλος του Ρεμ ήταν απειλή. Η δύναμη του τελευταίου προκαλούσε την ζήλια των εσωκομματικών του αντιπάλων Γκέριγκ, Χίμλερ, Γκέμπελς και Χέιντριχ. Οι τέσσερις τους κατασκευάσαν στοιχεία και έπεισαν τον Χίτλερ ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα για να τον ανατρέψει.

@historyextra.com

Ο Χίτλερ κάλεσε αμέσως τα ηγετικά στελέχη των Φαιοχιτώνων στο Μόναχο. Ο σκοπός του ήταν να τους εξαφανίσει. Ο Χίτλερ εισέβαλλε στο δωμάτιο του Ρεμ και τον βρήκε στο κρεβάτι με δυο νεαρούς. Ήταν γνωστές οι σeξουαλικές του προτιμήσεις, που είχαν προκαλέσει κατά καιρούς πονοκεφάλους μέσα στο κόμμα. Μόλις αντίκρισε το θέαμα, ο Χίτλερ φέρεται να του είπε: «Να, ποιοι θέλουν να κυβερνήσουν την Γερμανία!» και αμέσως έδωσε εντολή να τον συλλάβουν.

Λέγεται ότι τον σκότωσε ο ίδιος ο Χίτλερ. Τις επόμενες ώρες ακολούθησαν εκτελέσεις κι άλλων μελών της Sturmabteilung. Στις 13 Ιουλίου, ο Χίλτερ ανακοίνωσε στον γερμανικό λαό πως εκτελέστηκαν συνολικά 61 άτομα για συνωμοσία εις βάρος του, 13 σκοτώθηκαν ενώ άλλοι τρεις αυτοκτόνησαν προσπαθώντας να διαφύγουν. Συνολικά οι νεκροί έφτασαν τους 77. Αρκετοί ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό ακόμα και στους 400. Ο Χίτλερ δικαιολόγησε την πράξη του λέγοντας «Αν κάποιος με ρωτήσει γιατί δεν έστειλα τους συνωμότες στη δικαιοσύνη, ένα έχω να τους πω: Είμαι υπεύθυνος για τη μοίρα του γερμανικού λαού και γι’ αυτό έγινα ο υπέρτατος κριτής».

Μετά τη «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», το ναζιστικό κόμμα είχε τον απόλυτο έλεγχο χωρίς καμία αμφισβήτηση και ο Χίτλερ ήταν κυρίαρχος σε κόμμα και στρατό. Τα SS ανεξαρτητοποιήθηκαν από την SA, η οποία υποβαθμίστηκε. Το γερμανικό κράτος και το ναζιστικό κόμμα είχαν δυστυχώς όση εξουσία ήθελαν για να εκπληρώσουν τους βίαιους και αποτρόπαιους στόχους τους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Λογαριασμοί ρεύματος: Έκρηξη έως 170% στα τιμολόγια – Βροχή οι καταγγελίες

Αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος από 30-170% διαπιστώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ μετά από εξέταση καταγγελιών που έρχονται βροχή από καταναλωτές.Σύμφωνα...

Τζεφ Μπέζος: Φέρνει τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σταθμό

O Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζεφ Μπέζος –ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χάρη στην κερδοφορία της Amazon- ανακοίνωσε τα σχέδια της...

Πώς δεν θα σας κλέψουν τους κωδικούς e-banking

Συμβουλές πώς δεν θα πέσουμε θύμα απατεώνων που κλέβουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή χακάρουν τον υπολογιστή μας δίνει στην ΕΡΤ ο...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ήρθε η ώρα να δοθεί πίσω – Όλη η διαδικασία

Η ώρα της… λυπητερής για περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έφτασε καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο...

Σελαμέτ Μεχμετάι: Ο «Αλβανός Διάβολος» είναι ο βαρόνος της κοκαΐνης στη Βρετανία

Θραύση κάνει η επιχείρηση του «Αλβανού Διαβόλου», Σελαμέτ Μεχμετάι, βαρόνου των ναρκωτικών που προμηθεύει με παράνομες ουσίες όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.Στην...