Αρχική Ελλάδα “Σάρωσε” η Ελλάδα στις διεθνείς αφίξεις το καλοκαίρι

“Σάρωσε” η Ελλάδα στις διεθνείς αφίξεις το καλοκαίρι

Ρεκόρ κατέγραψαν οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, ξεπερνώντας τα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ η χώρα προηγείται και στις φθινοπωρινές κρατήσεις, οι οποίες, παρά την ενεργειακή κρίση και τον αυξημένο πληθωρισμό, παρουσιάζουν θετικές τάσεις.

Όπως αποκαλύπτει στην τελευταία έκθεσή της η ForwardKeys, τα αεροπορικά ταξίδια προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη ξεπέρασαν σημαντικά τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, ξεπέρασαν τα προ-πανδημικά επίπεδα στις διεθνείς αφίξεις επισκεπτών, κατά 9% και 2%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, τα αεροπορικά ταξίδια προς την Αλβανία (ένας σχετικά μικρός προορισμός, με μερίδιο αγοράς μικρότερο του 1% των ευρωπαϊκών αεροπορικών αφίξεων) αυξήθηκαν κατά 28%. Καμία άλλη χώρα-τουριστικός προορισμός δεν ανέκαμψε στα νούμερα του 2019, με τη Σλοβενία, την Ισλανδία και την Πορτογαλία να πλησιάζουν, καταγράφοντας πτώση 7%, 8% και 10%, αντίστοιχα.

Ο κατάλογος των προορισμών με τις καλύτερες επιδόσεις καθοδηγείται από την Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέγραψε αύξηση 2% στις αεροπορικές αφίξεις. Ακολούθησαν η Αθήνα με πτώση 7%, το Ρέικιαβικ και το Πόρτο με πτώση 8% και η Μάλαγα με πτώση 13%.

Στους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στις ισχυρές επιδόσεις της Τουρκίας περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και το άνοιγμά της στη ρωσική αγορά, από την οποία έχουν απαγορευτεί οι απευθείας πτήσεις προς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το καλοκαίρι του 2019 οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 4% του συνόλου των αφίξεων στην Ευρώπη, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά.

Η Ελλάδα, ο πιο ανθεκτικός προορισμός στην Ευρώπη

Η Ελλάδα σημείωσε ισχυρές επιδόσεις ως προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, εφαρμόζοντας σχετικά φιλικούς προς τους επισκέπτες ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον Covid-19.

Η ανάλυση των αγορών προέλευσης αποκαλύπτει ότι εντός της Ευρώπης, η Ελλάδα αποδείχθηκε ο πιο ανθεκτικός προορισμός, με τις αναχωρήσεις για ευρωπαϊκούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να αντιστοιχούν στα επίπεδα του 2019. Ακολουθεί η Πολωνία, με πτώση 9%, η Ισπανία, με πτώση 12%, το Ηνωμένο Βασίλειο, με πτώση 13%, η Δανία, με πτώση 14% και η Πορτογαλία, με πτώση 15%. Συνολικά, οι ενδοευρωπαϊκές αναχωρήσεις μειώθηκαν κατά 22%.

Η ισχυρότερη εξωευρωπαϊκή αγορά ήταν οι ΗΠΑ, με πτώση μόλις 5%, σε σχέση με το 2019. Ακολούθησαν η Κολομβία και το Ισραήλ, αμφότερες με πτώση 9%, η Νότια Αφρική με πτώση 10%, το Μεξικό με πτώση 12% και ο Καναδάς και το Κουβέιτ με πτώση 13%. Συνολικά, οι εξωευρωπαϊκές αγορές προέλευσης παρουσίασαν μείωση κατά 31%.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα μπορούσαν να είχαν προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν η αεροπορική βιομηχανία είχε ανταπεξέλθει καλύτερα στην αλματώδη αύξηση της ζήτησης για ταξίδια, στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Εάν δεν είχαν υπάρξει δυσλειτουργίες, η ForwardKeys εκτιμά ότι η ανάκαμψη των κρατήσεων για ενδοευρωπαϊκές πτήσεις θα ήταν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.

Τουρκία και Ελλάδα προηγούνται στις φθινοπωρινές κρατήσεις

Ενώ γίνεται πολύς λόγος για ύφεση και πληθωρισμό που βλάπτουν τις προοπτικές της ανάκαμψης των ταξιδιών μετά την πανδημία, η τάση παραμένει θετική.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα αεροπορικά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 26%, ωστόσο, οι προοπτικές για τους επόμενους τρεις μήνες δείχνουν ότι στις 31 Αυγούστου, οι κρατήσεις πτήσεων ήταν 21% πίσω από την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019, με τις κρατήσεις για την Τουρκία και την Ελλάδα να προηγούνται κατά 20% και 5% αντίστοιχα. Οι επόμενοι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις είναι αυτή τη στιγμή η Πορτογαλία, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 3%, η Ισλανδία, με υστέρηση 7% και η Ισπανία, με υστέρηση 15% χαμηλότερα.

Οι ισχυρότερες αγορές προέλευσης οδηγούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ζήτηση για εξερχόμενες πτήσεις, για τους επόμενους τρεις μήνες, είναι μόλις 2% χαμηλότερη, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Ακολουθεί η Ισπανία, με υστέρηση 3%, οι ΗΠΑ, με υστέρηση 5%, η Ιρλανδία με υστέρηση 6% και η Γερμανία με υστέρηση 11%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Αναμορφώνεται ο ΚΟΚ: Οι ποινές θα αφορούν τον οδηγό και όχι το όχημα – Χαμηλώνουν τα όρια ταχύτητας στον αστικό ιστό

«Ο αναμορφωμένος ΚΟΚ θα έχει νέα πολιτική ποινών, επικεντρωμένη στην οδική ασφάλεια. Δεν μας ενδιαφέρει να τιμωρήσουμε, πρωτίστως, τους παραβάτες, μας ενδιαφέρει να είναι...

Πάσχα 2024: Στα ύψη θα είναι η τιμή στα καύσιμα – Θα ξεπερνάει τα 2 ευρώ η βενζίνη

Ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, μίλησε στην κάμερα του «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα καύσιμα,...

Άγιοι Ανάργυροι: Όλα όσα κατέθεσε ο φίλος της Κυριακής Γρίβα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Το βίντεο με την αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου έξω από την ατμόσφαιρα της Γης

Το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη νύχτα του Σαββάτου (13/4) περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους...

Τρεις συλλήψεις στη Μεσσηνία για ναρκωτικά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...