Αρχική Κόσμος Σχέδια ανέλκυσης μετεωρίτη από άλλο αστρικό σύστημα που έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό

Σχέδια ανέλκυσης μετεωρίτη από άλλο αστρικό σύστημα που έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό

Την ανέλκυση ενός «παρείσακτου» από το Διάστημα που έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό σχεδιάζουν αστρονόμοι: Πρόκειται για ένα μικρό μετεωρίτη από άλλο αστρικό σύστημα που έπεσε στη θάλασσα με ενέργεια που αντιστοιχούσε σε 110 τόνους ΤΝΤ.

«Ο εντοπισμός ενός τέτοιου θραύσματος θα αντιπροσώπευε την πρώτη επαφή που είχε ποτέ η ανθρωπότητα με υλικό μεγαλύτερο από σκόνη από το εξωτερικό του ηλιακού μας συστήματος» είπε στο Live Science ο Αμίρ Σιράζ, αστροφυσικός στο Χάρβαρντ και first author ενός νέου επιστημονικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Arxiv.

O Σιράζ διαπίστωσε τη διαστρική προέλευση του αντικειμένου σε έρευνα του 2019 με βεβαιότητα 99,999% και επιβεβαιώθηκε τον Μάιο του 2022 από τη US Space Command. Δεν υπήρξαν μάρτυρες της πτώσης του αντικειμένου στη Γη: «Μπήκε στην ατμόσφαιρα περίπου 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Παπούα Νέας Γουΐνέας τη νύχτα, με περίπου το 1% της ενέργειας της βόμβας της Χιροσίμα» είπε ο Σιράζ.

Με πλάτος μόλις μισό μέτρο, ο CNEOS 2014-01-08 θεωρείται πλέον ότι είναι το πρώτο διαστρικής προέλευσης αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στο ηλιακό μας σύστημα. Προηγουμένως τον τίτλο αυτό κατείχε ένα μακρόστενο αντικείμενο γνωστό ως «Ουμουαμούα», που ανακαλύφθηκε το 2017 και πέρασε από τη «γειτονιά» μας με ταχύτητα περίπου 92.000 χλμ/ ώρα- με τον αστροφυσικό Άβι Λεμπ του Χάρβαρντ, συνάδελφο του Σιράζ, να λέει ότι θα μπορούσε να είναι εξωγήινη συσκευή. Την ανακάλυψη του «Ουμουαμούα» ακολούθησε αυτή του κομήτη 2I/Borisov το 2019, του πρώτου διαστρικού κομήτη, που εντοπίστηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γενάντι Μπορίσοφ στην Κριμαία.

Ο CNEOS 2014-01-08 θεωρείται ότι προέρχεται από άλλο αστρικό σύστημα επειδή ταξίδευε με 60 χλμ/ δευτερόλεπτο σε σχέση με τον Ήλιο- και αυτή είναι πολύ μεγάλη για να τον δεσμεύει η βαρύτητα του Ήλιου. «Στην απόσταση που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο, οποιοδήποτε αντικείμενο ταξιδεύει ταχύτερα από 42 χλμ/ ανά δευτερόλεπτο βρίσκεται σε μια αδέσμευτη, υπερβολική τροχιά διαφυγής σε σχέση με τον Ήλιο» είπε ο Σιράζ. «Αυτό σημαίνει πως ο CNEOS 2014-01-08 ξεκάθαρα ξεπερνούσε το τοπικό όριο ταχύτητας για τα δεσμευμένα αντικείμενα και η πορεία του δεν διασταυρώθηκε με αυτές άλλων πλανητών, οπότε πρέπει να ήρθε από το εξωτερικό του ηλιακού μας συστήματος».

Το Galileo Project του Σιράζ και του Λεμπ είναι μια αποστολή 1,6 εκατ. δολαρίων που περιλαμβάνει το κατέβασμα ενός μαγνήτη μεγέθους που παραπέμπει σε king size κρεβάτι στο σημείο όπου υπολογίζεται από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ πως έπεσε ο μετεωρίτης- περίπου 300 χλμ βόρεια του νησιού Μανούς στη Θάλασσα του Μπίσμαρκ στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό.

Ο CNEOS 2014-01-08 είχε αντοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός τυπικού μετεωρίτη από σίδηρο, κάτι που θεωρείται ότι θα έκανε ευκολότερη την ανάσυρσή του, σύμφωνα με τον Σιράζ. Η αντοχή του υλικού αντιπροσωπεύει το πόσο εύκολα κάτι μπορεί να αντισταθεί στην παραμόρφωση ή στην πρόκληση ζημιάς. «Οι περισσότεροι μετεωρίτες περιέχουν αρκετό σίδηρο ώστε να κολλήσουν στο είδος μαγνήτη που σχεδιάζoυμε να χρησιμοποιήσουμε για την αποστολή στον ωκεανό» είπε. «Δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής αντοχής υλικού, είναι πολύ πιθανό τα θραύσματα του CNEOS 2014-01-08 να είναι σιδηρομαγνητικά».

Το σκάφος θα ξεκινήσει από την Παπούα Νέα Γουϊνέα και θα κατεβάσει έναν μαγνήτη στον βυθό, τον οποίο θα σέρνει στον πυθμένα για 10 ημέρες. Ελπίζεται πως θα «πιάσει» θραύσματά του, ακόμα και πολύ μικρά (0,1 χιλιοστών). Ωστόσο είναι άγνωστο πότε οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αρχίσουν την αποστολή: Το Galileo Project ήδη έχει συγκεντρώσει 500.000 δολάρια και απαιτείται άλλο ένα εκατομμύριο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» – Όσα πρέπει να ξέρετε για την υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις θα είναι δυνατό να υποβληθούν μέρχι και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.Λίγες μέρες έμειναν ακόμα μέχρι να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα...

Πόλεμοι Τεχνητής Νοημοσύνης: Πώς τα όπλα με ΑΙ αλλάζουν τον πόλεμο, ποιοι είναι οι κίνδυνοι

O πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι οι προηγμένες τεχνολογίες της «high tech» εποχής μας αλλάζουν δραματικά και τα πεδία των...

Καρχαρίας επιτέθηκε σε 22χρονη Αμερικανίδα και της έκοψε το πόδι

Καρχαρίας επιτέθηκε και τραυμάτισε πολύ σοβαρά Αμερικανίδα τουρίστρια στα νησιά Τερκς και Κάικος της Καραϊβικής, όπου βρέθηκε για να γιορτάσει την αποφοίτησή της από...

Influencer ήπιε επτά μπουκάλια αλκοόλ σε live μετάδοση και πέθανε

Νεκρός βρέθηκε ένας influencer λίγες ώρες αφότου κατανάλωσε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε live streaming στο Douyin, μια πλατφόρμα αντίστοιχη του TikTok...

Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Ρόδου – Μαζεύουν με κουβάδες και σφουγγαρίστρες τα νερά

Όλα αυτά γίνονται σε μια χρονική συγκυρία όπου η τουριστική κίνηση βρίσκεται στην αιχμή της και η Ρόδος έγινε για μια ακόμη...