Αρχική Οικονομία Σχεδόν 240.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων – εξόδων το...

Σχεδόν 240.000 επιχειρήσεις δεν είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων – εξόδων το 2021

Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, σχεδόν το σύνολο δηλαδή, διαβιβάζουν στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδά τους στο MYDATA. Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση στην ΑΑΔΕ και διερευνά εάν υποκρύπτεται φοροδιαφυγή είναι πως πέρυσι είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων εξόδων 240.000 λιγότεροι.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει τη δυνατότητα άμεσων αποτελεσμάτων, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι έλεγχοι γίνονταν ετεροχρονισμένα.

Πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μπει στη ζωή των επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση ήδη διαβιβάζουν τα δεδομένα των συναλλαγών μέσω των φορολογικών μηχανισμών. Το σημαντικό για τις φορολογικές αρχές είναι ότι υποχρέωση αποστολής των παραστατικών έχουν και τα επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, καθώς και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κατασκευών, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων έχει εγγραφεί στα MYDATA και συγκεκριμένα 1.069.993, οι οποίες έχουν αποστείλει 1.225.053.084 παραστατικά αξίας 733,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από τα ηλεκτρονικά βιβλία οι επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες στη συμπλήρωση και αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Μάλιστα, προκειμένου να είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις, στα τέλη του έτους αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αναρτούν τα τιμολόγια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ διαβιβάζεται και καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων – εξόδων των επιχειρήσεων, θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών, ενώ θα καταχωρίζονται οι λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

Τα παραπάνω έχουν τυποποιηθεί (τυποποιήσεις δεδομένων παραστατικών), ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις οντότητες και να καταχωρίζονται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες παρουσιάστηκε στον ΟΟΣΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα MYDATA, με τη Μεγάλη Βρετανία να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο αποστολής και λήψης των δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση. Επίσης χθες παρουσιάστηκαν στις φορολογικές διοικήσεις των χωρών της Ε.Ε. τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά...

Οικιακή βοηθός υποδυόταν το μέντιουμ και ξεγέλασε δύο γυναίκες -Μια απάτη που στοίχισε 120.000 ευρώ

Σε 2 συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησε η ΕΛΑΣ, για υπόθεση απάτης σε βάρος δύο γυναικών, 68 και 31 ετών, οι οποίες «έπεσαν...

Σπάνιο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα – γίγαντα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ

Είναι πολύχρωμη και αποτελεί ένα είδος «χρυσής» αράχνης που ανήκει στο γένος Euoplos, το οποίο από το 2017 αποτελεί αντικείμενο εκτενούς ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα...

Ταυτοποιήθηκε 30χρονος που παρήγγειλε όπλο μέσω του dark web – Ήταν κρυμμένο στο εσωτερικό πικάπ

Σε συνεργασία με τις Αμερικανικές Αρχές εντοπίστηκε και κατασχέθηκε δέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το οποίο περιείχε το όπλο που ήταν...

Συστράτευση Τσώνη – Λάσκαρη & Μαλιώτη για το δήμο Μεσσήνης

Την συ στράτευση στον αγώνα για την διεκδίκηση του Δήμου Μεσσήνης στο πλευρό του υποψήφιου δημάρχου Μεσσήνης Γεωργίου Τσώνη  ανακοίνωσαν ο...