Αρχική Κόσμος Σχεδόν 600 ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από δυτικές χώρες από την έναρξη...

Σχεδόν 600 ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από δυτικές χώρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες και ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ειρηνικό έχουν κηρύξει συνολικά 574 ρώσους διπλωμάτες persona non grata από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς από το Ρωσικό Πρακτορείο TASS. Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν με διάφορες προφάσεις, τόσο σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία όσο και με την κατηγορία της δήθεν συμμετοχής σε δραστηριότητες που δεν αρμόζουν σε διπλωμάτη.

Η τρέχουσα σειρά απελάσεων αποδείχθηκε η πιο εκτεταμένη. Το 2018, πέντε φορές λιγότεροι ρώσοι διπλωμάτες (123) κηρύχθηκαν persona non grata σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη απέλαση ρώσων διπλωματών πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 στη Βουλγαρία, όταν 70 άτομα κηρύχθηκαν persona non grata.

Οι χώρες με τις περισσότερες απελάσεις ρώσων διπλωματών

Η Βουλγαρία απέλασε τους περισσότερους ρώσους διπλωμάτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα – 83. Η Πολωνία (45), η Γερμανία (40), η Σλοβακία και η Γαλλία (από 35), η Σλοβενία (33), η Ιταλία (30) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (28) απέλασαν σημαντικό αριθμό διπλωματών. Συνολικά 29 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, προέβησαν σε «εχθρικές» ενέργειες κατά των ρώσων διπλωματών. Δεκαεννέα μέλη του προσωπικού της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απελάθηκαν επίσης.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λετονία και η Λιθουανία μείωσαν το επίπεδο της διπλωματικής εκπροσώπησης – από πρέσβη σε απεσταλμένο – την άνοιξη του 2022. Στις 23 Ιανουαρίου 2023, προστέθηκε και η Εσθονία. Την ίδια ημέρα, η Ρίγα ανακοίνωσε και πάλι την απόφασή της να μειώσει περαιτέρω το επίπεδο εκπροσώπησης. Ο ρώσος πρέσβης στη Λετονία Μιχαήλ Βανίν δήλωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα παραμείνουν στο επίπεδο του προσωρινού επιτετραμμένου.

Τα λουκέτα σε ρωσικά προξενεία

Τα ρωσικά προξενεία στη Βουλγαρία (Ρούσε), τη Λετονία (Λιέπαγια και Ντάουγκαβπιλς), τη Λιθουανία (Κλαϊπέντα) και την Εσθονία (Νάρβα και ένα γραφείο στο Ταρτού) έχουν κλείσει.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Το 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία των διεθνών σχέσεων, διπλωμάτες άρχισαν να απελαύνονται λόγω της κατάστασης σε τρίτη χώρα – τότε η αφορμή ήταν η κατηγορία για ρωσική εμπλοκή στη δηλητηρίαση του πρώην συνταγματάρχη της GRU Σεργκέι Σκριπάλ στο βρετανικό έδαφος.

Η πιο μαζική απέλαση διπλωματών στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε το 1971. Εκείνη την εποχή, η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε 105 μέλη του προσωπικού της σοβιετικής πρεσβείας για κατασκοπεία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...