Αρχική Ελλάδα Σε ανησυχητικά επίπεδα τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα

Σε ανησυχητικά επίπεδα τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα

Στο αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα και τα παραδοσιακά Κούλουμα, καθώς επισφραγίστηκε η παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα κατά μια εβδομάδα, αν και πρέπει να θεωρούνται δεδομένα -με ίσως κάποιες εξαιρέσεις- τα ισχύοντα μέτρα μέχρι τουλάχιστον τις 29 Μαρτίου.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεπε την παραμικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι σκληροί δείκτες, όπως τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από μετρήσεις λυμάτων κι άλλους κρίσιμους παράγοντες μόνο θετικά δεν είναι.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε -κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό- η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έχει πια ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, καταγράφηκε πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν στο βαθμό που θα ήθελαν ειδικοί και κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες εφαρμογής τους, με την τελευταία πάντως -δεδομένης της κρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης- να αποφασίζει το κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Όπως προκύπτει, προτεραιότητα πλέον των Αρχών είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα η σταδιακή επαναλειτουργία δραστηριοτήτων από τις 22 Μαρτίου.

Υπέρ της λύσης μάλιστα αρχίζει να τάσσεται μερίδα ειδικών, συνυπολογιζόμενης της κούρασης της κοινωνίας στην εφαρμογή των περιορισμών που έχει ως αποτέλεσμα -παρά την επίμονη διάρκεια και ένταση της έξαρσης της πανδημίας- να μην τηρούν τα μέτρα. Μέτρα, ωστόσο, για τη λήψη των οποίων υπάρχουν «αρρυθμίες» στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με τις φωνές για αλλαγή σε πρόσωπα και στην αντιμετώπιση της κατάστασης να δυναμώνουν.

Η δύσκολη «εξίσωση» εισαγωγών και ΜΕΘ

Τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας -κυρίως της Αττικής.

Από το περασμένο Σάββατο και μετά, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, καθώς κάθε μέρα σημειώνονται δεκάδες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, με 400 συνανθρώπους μας να εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500.

Συνολικά στην επικράτεια, το βράδυ της Πέμπτης νοσηλεύονταν λόγω κορωνοϊού 4.032 ασθενείς. Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

«Βλέπουμε αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45-65 ετών να νοσηλεύονται και είναι κάτι που το είχαμε ζήσει και πέρσι το Νοέμβριο και παρατηρούμε ότι, όταν αυξάνει η διασπορά, πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών» τόνισε.

Εκτός από τις νοσηλείες σε απλές κλίνες, ένας «σκληρός» ακόμη δείκτης της πανδημίας που δεν δείχνει τάση υποχώρησης είναι οι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση, και πλέον ανέρχονται σε 521, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για το 2021. Σημειώνεται, δε, πως την τελευταία φορά που ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από το «φράγμα» των 500 ήταν στις 22 Δεκεμβρίου, όταν οι υγειονομικές αρχές -για πρώτη φορά τότε μετά από πολύ καιρό- ανακοίνωσαν 491 διασωληνωμένους.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 12 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας παρατηρείται αύξηση κατά 100 και πλέον διασωληνωμένων που αφορούν σε Covid-19. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, δε, αυξήθηκαν κατά 15.

Στο 92% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται και «προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, αφού καλά γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό των νοσηλευόμενων θα χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη με εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Όπως είπε, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική υπολογίζεται στο 92%, παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, με την εισαγωγή στον αγώνα ολόκληρων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της σημαντικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα, τόσο με τη συνδρομή δύο νοσοκομείων στην Αττική, αλλά και με την εθελοντική συνεισφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Την εκτίμηση πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κι άλλο το προσεχές διάστημα έκανε και η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία.

«Δεν βγαίνουν άμεσα οι άνθρωποι από τον αναπνευστήρα, ενώ καθημερινά χρειάζονται βοήθεια και άλλοι» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μεγάλο πλήγμα αποτελούν πλέον και οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις. «Από την στιγμή που μπαίνει ο ιός στο σπίτι κολλάνε οι πάντες». 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σάλος στη Γαλλία: Απήγαγε την 8χρονη κόρη της για λογαριασμό οργάνωσης που περιμένει το τέλος του κόσμου!

Ευτυχώς αίσιο τέλος είχε μία μυστηριώδης απαγωγή που συγκλόνισε την Γαλλία. Συγκεκριμένα, μία 8χρονη απήχθη από την ίδια της την...

Ο Έλον Μασκ έχασε 5,6 δισ. δολάρια – Πτώση μετοχών της Tesla λόγω του τροχαίου

«Μικρότερη» κατά 5,6 δισ. δολάρια είναι από την Δευτέρα η περιουσία του Έλον Μασκ, καθώς οι μετοχές της Tesla κατέγραψαν πτώση...

Δείτε σε ποιά περιοχή θα γίνει τελικά η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Από τα μεταλλεία στο σύγχρονο “χρυσό”, τα δεδομένα. Η μεγάλη επένδυση 1 δισ. ευρώ της Microsoft για τη δημιουργία 3 data centers στην Ελλάδα...

Τραπεζικοί λογαριασμοί: Πόσους και ποιους ελέγχει ήδη η Εφορία

Οι έλεγχοι των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για το 2021, όπως αποκαλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος. Το...

Θρίλερ στα Χανιά: Έρευνα σε γηροκομείο για 68 θανάτους μέσα σε 12 μήνες – Έγινε εκταφή ηλικιωμένης

Μία πολύ περίεργη και πρωτόγνωρη υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα ήρθε στο φως τη δημοσιότητας σήμερα στα Χανιά. Η υπόθεση...