Αρχική Ελλάδα Σε ανησυχητικά επίπεδα τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα

Σε ανησυχητικά επίπεδα τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα

Στο αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα και τα παραδοσιακά Κούλουμα, καθώς επισφραγίστηκε η παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα κατά μια εβδομάδα, αν και πρέπει να θεωρούνται δεδομένα -με ίσως κάποιες εξαιρέσεις- τα ισχύοντα μέτρα μέχρι τουλάχιστον τις 29 Μαρτίου.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεπε την παραμικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς οι σκληροί δείκτες, όπως τα κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παραμένουν σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν αναμένεται να υποχωρήσει, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από μετρήσεις λυμάτων κι άλλους κρίσιμους παράγοντες μόνο θετικά δεν είναι.

Ενδεικτικά, όπως ανέφερε -κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό- η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έχει πια ξεπεράσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα και ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 4,5%, ξεπέρασε δηλαδή για πρώτη φορά μέσα στο 2021 το όριο του 4%. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, καταγράφηκε πολύ υψηλό ποσοστό θετικότητας σε επιβαρυμένες περιοχές και κυρίως στην Αττική, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 7%.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν στο βαθμό που θα ήθελαν ειδικοί και κυβέρνηση έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες εφαρμογής τους, με την τελευταία πάντως -δεδομένης της κρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης- να αποφασίζει το κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Όπως προκύπτει, προτεραιότητα πλέον των Αρχών είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά μέτρα, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα η σταδιακή επαναλειτουργία δραστηριοτήτων από τις 22 Μαρτίου.

Υπέρ της λύσης μάλιστα αρχίζει να τάσσεται μερίδα ειδικών, συνυπολογιζόμενης της κούρασης της κοινωνίας στην εφαρμογή των περιορισμών που έχει ως αποτέλεσμα -παρά την επίμονη διάρκεια και ένταση της έξαρσης της πανδημίας- να μην τηρούν τα μέτρα. Μέτρα, ωστόσο, για τη λήψη των οποίων υπάρχουν «αρρυθμίες» στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με τις φωνές για αλλαγή σε πρόσωπα και στην αντιμετώπιση της κατάστασης να δυναμώνουν.

Η δύσκολη «εξίσωση» εισαγωγών και ΜΕΘ

Τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της χώρας -κυρίως της Αττικής.

Από το περασμένο Σάββατο και μετά, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, καθώς κάθε μέρα σημειώνονται δεκάδες εισαγωγές, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τη δυναμικότητα ενός μεσαίου μεγέθους νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, με 400 συνανθρώπους μας να εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500.

Συνολικά στην επικράτεια, το βράδυ της Πέμπτης νοσηλεύονταν λόγω κορωνοϊού 4.032 ασθενείς. Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

«Βλέπουμε αρκετούς νεότερους ανθρώπους ηλικίας 45-65 ετών να νοσηλεύονται και είναι κάτι που το είχαμε ζήσει και πέρσι το Νοέμβριο και παρατηρούμε ότι, όταν αυξάνει η διασπορά, πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών» τόνισε.

Εκτός από τις νοσηλείες σε απλές κλίνες, ένας «σκληρός» ακόμη δείκτης της πανδημίας που δεν δείχνει τάση υποχώρησης είναι οι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημείωσαν νέα μεγάλη αύξηση, και πλέον ανέρχονται σε 521, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ για το 2021. Σημειώνεται, δε, πως την τελευταία φορά που ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από το «φράγμα» των 500 ήταν στις 22 Δεκεμβρίου, όταν οι υγειονομικές αρχές -για πρώτη φορά τότε μετά από πολύ καιρό- ανακοίνωσαν 491 διασωληνωμένους.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 12 ημέρες στα νοσοκομεία της επικράτειας παρατηρείται αύξηση κατά 100 και πλέον διασωληνωμένων που αφορούν σε Covid-19. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, δε, αυξήθηκαν κατά 15.

Στο 92% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, συνεχίζεται και «προβλέπουμε ότι θα συνεχιστεί ακόμα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, αφού καλά γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό των νοσηλευόμενων θα χρειαστεί περαιτέρω υποστήριξη με εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Όπως είπε, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική υπολογίζεται στο 92%, παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, με την εισαγωγή στον αγώνα ολόκληρων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της σημαντικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα, τόσο με τη συνδρομή δύο νοσοκομείων στην Αττική, αλλά και με την εθελοντική συνεισφορά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Την εκτίμηση πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κι άλλο το προσεχές διάστημα έκανε και η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής Σωτηρία.

«Δεν βγαίνουν άμεσα οι άνθρωποι από τον αναπνευστήρα, ενώ καθημερινά χρειάζονται βοήθεια και άλλοι» σημείωσε, μιλώντας στο MEGA, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μεγάλο πλήγμα αποτελούν πλέον και οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις. «Από την στιγμή που μπαίνει ο ιός στο σπίτι κολλάνε οι πάντες». 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές: Πότε θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα – Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που θα δοθεί στα νοικοκυριά όλης της χώρας, ώστε να αντικαταστήσουν...

Βόλος: Μητέρα έδωσε την 9χρονη κόρη της σε ίδρυμα λόγω χρεών

Συγκίνηση προκαλεί η υπόθεση μιας 9χρονης από το Βόλο, που οδηγήθηκε σε ίδρυμα από την ίδια τη μητέρα της, η οποία δεν μπορούσε να...

Έλεγχοι για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού – 20 πρόστιμα στην Πελοπόννησο

Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή...

Oxfam: Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα στην πανδημία – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η πανδημία έκανε τους πολύ πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, η περιουσία των δέκα...

Πλεύρης: Χαλάρωση μέτρων από την επόμενη εβδομάδα

Το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού άφησε ο Θάνος...