Αρχική Ελλάδα Σε χρόνο ρεκόρ το Λαμία–Καρπενήσι: Αυτός είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κεντρικής...

Σε χρόνο ρεκόρ το Λαμία–Καρπενήσι: Αυτός είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος της Κεντρικής Ελλάδας

Μειωμένος κατά τουλάχιστον 30 λεπτά θα είναι ο χρόνος ταξιδιού για το Λαμία-Καρπενήσι μόλις ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος.

Ασφαλέστερα αλλά και ταχύτερα θα γίνονται οι μετακινήσεις από τη Λαμία στο Καρπενήσι και αντίστροφα, μόλις ολοκληρωθεί το οδικό τμήμα Μακρακώμη-Τυμφρηστός.

Το εν λόγω τμήμα, προϋπολογισμού 161,29 εκατ. ευρώ και μήκους 30 χλμ., αποτελεί μέρος του οδικού άξονα Λαμίας – Καρπενησίου, και θα άρει την απομόνωση στην οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, αλλά και οι γύρω περιοχές.

Το έργο είχε πάρει την άγουσα προς τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αυτή «πάγωσε» μετά από προδικαστική προσφυγή που κατέθεσε το σχήμα  ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ.

Ως αποτέλεσμα, με απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής (Υπουργείο Υποδομών) μετατέθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής (από τις 15/06) στον διαγωνισμό, αλλά και της ηλεκτρονικής αποσφράγισης για την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2023 και την Παρασκευή 23/06/2023 (ώρα 11:00 π.μ,) αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι με απόφαση που είχε αναρτηθεί στη Διαύγεια στις 21/06/2023, είχε συγκροτηθεί η Επιτροπή του Διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου.

Σήραγγα Τυμφρηστού

Το έργο

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μελέτη και η κατασκευή του έργου «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού».

Εκτείνεται στο σύνολό του εντός των ορίων της Φθιώτιδας, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της οδικής ασφάλειας και μειώνοντας δραστικά τον χρόνο διαδρομής, κατά περίπου 30 λεπτά.

Η αφετηρία του έργου είναι το πέρας του ανατολικού μετώπου της υφιστάμενης Σήραγγας Τυμφρηστού, ενώ το πέρας του έργου είναι το δυτικό όριο της κατασκευασθείσας παράκαμψης Μακρακώμης. Η διάρκεια του έργου ανέρχεται σε 57 μήνες.

Ο οδικός άξονας Λαμίας – Καρπενησίου, λεγόμενος ΕΟ38, μέρος του οποίου αποτελεί το παραπάνω τμήμα, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εξασφαλίζει τη συντομότερη σε μήκος σύνδεση ανατολικής και δυτικής Ελλάδας, συνδυάζοντας και θαλάσσιες μεταφορές (Βόλος/Στυλίδα – Πλατυγυάλι Αστακού/Αμφιλοχία). Εκτιμάται πως θα έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της Κεντρικής Ελλάδας και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού του ενιαίου ορεινού όγκου της Δυτικής Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, που αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους φυσικούς πνεύμονες της χώρας.

Τέλος, ο νέος οδικός άξονας θα εξυπηρετήσει τη διαπεριφερειακή σύνδεση Λαμίας – Αγρινίου καθώς και τη σύνδεση του Καρπενησίου με το κέντρο της ΠΣΕ, με τη Λαμία και διαμέσου του ΠΑΘΕ, με όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εκτός από Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σεισμός στις ΗΠΑ: Παραπέμπονται για διαφθορά ο Μενέντεζ και η γυναίκα του – Τι απαντά ο γερουσιαστής

Ο αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραπέμπεται για το αδίκημα της δωροδοκίας που σχετίζεται με τις επαφές του...

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός ενόψει κακοκαιρίας – Τσεκάρουν φρεάτια και αγωγούς σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα. Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία...

Σοκ στον Βόλο: Άντρας κρατούσε φυλακισμένη στο σπίτι τη γυναίκα του και το παιδί τους για δύο χρόνια

Στιγμές μαρτυρίου βίωνε κάθε μέρα μια 22χρονη γυναίκα αλβανικής υπηκοότητας σε περιοχή του Βόλου, καθώς ο 28χρονος Αλβανός σύζυγός...

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά

«Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο»,...

Βραζιλία: 49χρονη σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι -Είχε κλέψει από τη μαμά της 148 εκατ. δολ.

Η 49χρονη Sabine Boghici ήταν κόρη ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης της Βραζιλίας Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες κάτω...