Αρχική Οικονομία Σε ιστορικά χαμηλά 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε ιστορικά χαμηλά 20 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών υποχωρεί το ευρώ την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η κρίση των τιμών της ενέργειας μπορεί να πλήξει καίρια το αμέσως επόμενο διάστημα την ευρωζώνη και ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ.

Το ενιαίο νόμισμα έφτασε να υποχωρεί στα 0,97 δολάρια προτού ανακάμψει ξανά στα επίπεδα των 0,99 δολαρίων, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα λόγω της κατάστασης αυτής σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Καθοριστικός παράγοντας για την υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος είναι επίσης το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να προσελκύονται περισσότερα κεφάλαια προς το δολάριο.

Η νέα υποχώρηση του ευρώ καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας αργά την Παρασκευή για τριήμερη διακοπή των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα τέλη αυτού του μήνα. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια τέτοια διακοπή στις ροές θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει το ενιαίο νόμισμα τους τελευταίους μήνες.

Το φθηνό ευρώ ευνοεί σημαντικά τις εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης σε τρίτες χώρες εκτός ενιαίου νομίσματος, καθώς κάνει για παράδειγμα πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα από τη Γερμανία ή τη Γαλλία που διοχετεύονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Επίσης ευνοεί τον τουρισμό για χώρες της Νότιας Κυρίως Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ομως ταυτόχρονα προκαλεί άλλα προβλήματα, όπως φαύλο κύκλο που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις τιμές της ενέργειας και ιδιαίτερα του πετρελαίου, το οποίο αποτιμάται σε αμερικανικό νόμισμα. Επίσης κάνει πιο ακριβά τα ταξίδια για τους κατοίκους της ευρωζώνης σε άλλες ηπείρους.

Πλέον το ενιαίο νόμισμα έχει φτάσει ξανά στα επίπεδα όπου βρισκόταν το 2002, λίγους μόνο μήνες μετά τη δημιουργία του. Πλέον η Morgan Stanley προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 0,97 δολάρια αυτό το τρίμηνο, κάτι που δεν έχει γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η Nomura International από την πλευρά της προβλέπει υποχώρηση στα 0,975 δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά η αγορά θα μπορούσε να αναζητήσει ακόμη και το επίπεδο των 0,95 δολαρίων ή πιθανώς χαμηλότερα, καθώς η πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό αυξάνει τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος και πιθανότατα ενισχύει τις εισαγωγές που γίνονται με πληρωμές ευρώ, αναφέρουν μελέτες που παρουσιάζει το Bloomberg.

Το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί έναντι των περισσότερων νομισμάτων στον κόσμο, κάνοντας τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη σε επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, θα αποδυναμώσουν την παγκόσμια οικονομία, ανέφεραν επίσης διεθνείς αναλυτές.

Πλέον το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο σε υψηλό πέντε και πλέον εβδομάδων έναντι καλαθιού με άλλα ισχυρά νομίσματα και βρίσκεται με βάση τον δείκτη αυτό κοντά σε υψηλά δύο δεκαετιών όπου είχε φτάσει ξανά στα μέσα Ιουλίου, δείχνουν στοιχεία του Reuters.

Το αμερικανικό νόμισμα βρήκε νέα στήριξη καθώς αρκετοί αξιωματούχοι της FED επανέλαβαν μια πιο επιθετική στάση νομισματικής σύσφιγξης, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου της FED στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Market Pass: Την Παρασκευή η πληρωμή στις άυλες κάρτες για τον Ιούνιο

Νωρίτερα κατά μία μέρα θα γίνει η προτελευταία πληρωμή των δικαιούχων της άυλης κάρτας του market pass, καθώς η μέρα πληρωμής...

Κατέπεσε στην θάλασσα ο δορυφόρος που προσπάθησε να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”,...

Κάρπαθος: Η απάντηση του εστιατορίου που τηγάνισε ζωντανά ψάρια

Τη δική του εκδοχή, μετά το σάλο που προκλήθηκε, δίνει το εστιατόριο στην Κάρπαθο, στο οποίο τηγάνιζαν ζωντανά ψάρια.Μετά το βίντεο...

Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία: «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί -Σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό»

Δεν υπάρχει ούτε ιός ούτε βακτήριο και η νόσος Χ είναι ένα θεωρητικό σενάριο που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να...

Σάλος στο Μεσολόγγι: Στα δικαστήρια για το … ροχαλητό του γείτονα

Συγκεκριμένα σε πολυκατοικία στο Μεσολόγγι, ένας 62χρονος καταγγέλλει ότι ενοχλημένος από το έντονο ροχαλητό του 42χρονου γείτονά του, του έκανε παρατήρηση...