Αρχική Κόσμος Σε ποιες χώρες θα επιβίωνες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Σε ποιες χώρες θα επιβίωνες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας», είχε διαμηνύσει ο Vladimir Putin ακριβώς μία εβδομάδα πριν, όταν στις 24 Φεβρουαρίου κήρυξε την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και καταστροφικός», είχε συμπληρώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov.

Δε χρειάζονταν οι διεθνείς αναλυτές για να γίνει σαφές ότι πίσω από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου και του υπουργού του κρύβονται -και να συνεχίζουν να κρύβονται με τον πόλεμο να μαίνεται- απειλές για τη χρήση πρωτόγνωρων οπλικών συστημάτων, πυρηνικών όπλων, που θα έφερναν την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή.

Φυσικά, η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη με τρομακτικά μεγάλη πυρηνική ισχύ. Υπάρχουν πολλοί μνηστήρες για τον θρόνο ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου.

Οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου

Infographic: The Countries Holding The World's Nuclear Arsenal | Statista

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Statista (για το 2021), η Ρωσία και η ΗΠΑ φαίνεται να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με 6.257 και 5.600 στις πυρηνικές κεφαλές, αντιστοίχως. Για την ακρίβεια, κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Η Γαλλία (4η θέση) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5η θέση) αποτελούν τις δυτικές δυνάμεις πυρηνικών όπλων. Στη λίστα βρίσκονται επίσης η Κίνα, που καταλαμβάνει την 3η θέση και ακολουθούν το Πακιστάν, η Ινδία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, πέντε χρόνια μετά την παρουσίασή της από τον ΟΗΕ το 2017, η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων, το πρώτο παγκοσμίως νομικά δεσμευτικό κείμενο για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Εύκολα μαντεύεις το «γιατί». Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο την είχαν επικυρώσει μόνο 25 χώρες (πολύ λιγότερες από όσες χρειάζονται) που προφανώς δεν αποτελούν πυρηνικά οπλοστάσια.

Τα κράτη-καταφύγια στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου

Και αν το χειρότερο σενάριο για την ανθρωπότητα συμβεί και έρθουμε αντιμέτωπη με έναν πυρηνικό όλεθρο, ποιες χώρες θα ήταν η πιο ασφαλής -όσο μπορεί να είναι- επιλογή για να ζει κάποιος;

Σίγουρα όχι στις χώρες που έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα ή φιλοξενούν πυρηνικά όπλα (η Ιταλία για παράδειγμα) ή συμμετέχουν σε πυρηνικές συμφωνίες (όπως η Ελλάδα). Συνεπώς, τι μας μένει;

Οι χώρες του νότιου ημισφαιρίου του πλανήτη, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από το indy100, χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2015 του Statista. Συγκεκριμένα, εκείνες που βρίσκονται στην Αφρική και στη Νότια Αμερική και φαντάζουν ως καταφύγια στο ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης. Όχι ,μόνο όμως επειδή δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι πυρηνικό.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν, όπως είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα έριχνε την παγκόσμια θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς κάτω, ενώ θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα μέσα σε μία δεκαετία μετά τα αρχικά χτυπήματα.

Η ανθρωπότητα θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, σίτισης, ακόμα και έξαρσης του καρκίνου του δέρματος λόγω της καταστροφής του όζοντος.

Συνυπολογίζοντας όλα αυτά, ένας όχι και τόσο ηλιόλουστος προορισμός στις δύο προαναφερθείσες ηπείρους, θα ήταν (μάλλον) ο ιδανικός τόπος επιβίωσης από πυρηνικό πόλεμο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Στα ύψη το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο – 8 στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο

Ειδικά στην χώρα μας, που ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, συντελέστηκε μια ανεπανάληπτη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής κοινωνίας και...

Νορβηγία: Τα «κρίσιμα ορυκτά» που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της και η γεωπολιτική σημασία τους

Έναν ανυπολόγιστο πλούτο στο βυθό της βόρειας θάλασσας ανακάλυψε η Νορβηγία, καθώς εντοπίστηκαν τεράστιες ποσότητες χαλκού και σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται...

Ρέθυμνο: Αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε νεαρό που τον μαχαίρωσε

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Cretalive, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής σε μπαρ...

Market Pass: Παράταση μέχρι Οκτώβριο με έναν όρο

Η διαδικτυακή πλατφόρμα για το Market Pass πρόκειται να ανοίξει τον Φεβρουάριο και αφορά στην οικονομική ενίσχυση για την αγορά βασικών...

Γιατί είναι τόσο θυμωμένη η ευρωπαϊκή βιομηχανία ποτών;

Η βιομηχανία αλκοολούχων ποτών της ΕΕ έχει ταραχτεί λόγω των ιρλανδικών προειδοποιήσεων για την υγεία.Μάχη μαίνεται στην Ευρώπη για το σχέδιο...