Αρχική Κόσμος Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία

Η είδηση πως η Σουηδία επαναφέρει την στρατιωτική θητεία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όσους πιστεύουν πως ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης τίνει προς εξαφάνηση στη γηραιά ήπειρο.

Η χώρα μας ανήκει στην μειοψηφία της Ευρώπη; και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η στρατιωτική θητεία παραμένει υποχρεωτική. Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί αρκετά για εάν ένα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της στράτευσης στη χώρα μας, αφού οι υπόλοιπες ευρωπαίκες χώρες, η μία μετά την άλλη έχουν εναποθέσει την άμυνα τους σε επαγγελματίες οπλίτες ή πολίτες που επιθυμούν οι ίδιοι να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της εκάστοτε χώρας.

Σε ποιες χώρες υπάρχει υποχρεωτική στράτευση:

Αρμενία

Στη χώρα του Καυκάσου η συνεχής κόντρα για εδάφη με το Αζερμπαϊτζάν έχει επιφέρει διετή υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες από 18 έως 27 χρονών. Όσοι έχουν υψηλή μόρφωση μπορούν να αξιοποιηθούν σε υψηλότερα κλιμάκια του ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Σουηδία

Η υποχρεωτική θητεία είχε καταργηθεί εδώ και μία πενταετία, αλλά πλέον επαναφέρεται ως 11μηνη.

Αυστρία

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι μήνες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της εναλλακτικής θητείας διάρκειας από εννέα έως δώδεκα μήνες. Οι άντρες ηλικίας από 18 έως 50 χρονών αποτελούν τις εφεδρείες της χώρας. Μάλιστα οι Αυστριακοί σε δημοψήφισμα του 2012 ψήφισαν τη συνέχιση της θητείας στο στρατό με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλακτική θητεία, υπερισχύοντας της άποψης η άμυνα της χώρας να βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες.

Αζερμπαϊτζάν

Οι στρατεύσιμοι της χώρας βρίσκονται στις ηλικίες από 18 έως 35 ετών. Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί 18 μήνες, εκτός εάν ο στρατεύσιμος είναι απόφοιτος πανεπιστημίου οπότε και υπηρετεί 12 μήνες.

Λευκορωσία

Άλλη μια χώρα όπου η στράτευση είναι υποχρεωτική. Οι άντρες πολίτες της χώρας καλούνται να υπηρετήσουν στην ηλικία 18 με 27 ετών από 12 έως 18 μήνες στις ένοπλες δυνάμεις, ανάλογα με την ακαδημαϊκή τους μόρφωση.

Κύπρος

Είναι γνωστή η 24μηνη θητεία στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, για όσους συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

Δανία

Η στρατιωτική θητεία στη Δανία υφίσταται και διαρκεί από τέσσερις έως δώδεκα μήνες, ανάλογα με την ειδικότητα. Όσοι έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εκπαίδευση.

Εσθονία

Η χώρα της βαλτικής διαθέτει υποχρεωτική στράτευση που διαρκεί από οκτώ έως έντεκα μήνες ανάλογα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Φινλανδία

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη χώρα για τους άντρες και διαρκεί από έξι έως δώδεκα μήνες, ενώ δίνεται και η ευκαιρία της εναλλακτικής θητείας.

Γεωργία

Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί 18 μήνες

Νορβηγία

Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί έναν χρόνο, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις με πέντε μήνες επιπρόσθετης εκπαίδευσης.

Ρωσία

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για έναν χρόνο, ενώ οι στρατευμένοι μπορεί να χρειαστεί να υπηρετήσουν σε εμπόλεμες ζώνες μετά από έξι μήνες εκπαίδευσης.

Ελβετία

Ο Ελβετός που έχει κλείσει τα 18 χρόνια υποχρεούται να υπηρετήσει 260 μέρες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ουκρανία

Η θητεία στον ουκρανικό στρατό είναι υποχρεωτική για 12 μήνες

Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες

Αλβανία

Η στρατολόγηση σταμάτησε εδώ και μία δεκαετία περίπου, με τον αλβανικό στρατό να στελεχώνεται από εθελοντές. Σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος, όλοι οι πολίτες της χώρας άνω των 18 στρατολογούνται υποχρεωτικά.

Βέλγιο

Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί από το 1994 και η συμμετοχή στις ΕΔ της χώρας είναι καθαρά εθελοντική.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η θητεία στον βρετανικό στρατό είναι καθαρά εθελοντική υπόθεση

Σερβία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 2010

Σλοβακία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2006

Σλοβενία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2003

Ισπανία

Η στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική υπόθεση στη χώρα, με την κυβέρνηση να διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει στις ΕΔ τους νέους από 19-25 ετών εφόσον τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας.

Ρουμανία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 2006

Ολλανδία

Η κατάταξη στις ΕΔ της χώρας είναι εθελοντική

Πολωνία

Η θητεία στον πολωνικό στρατό σταμάτησε να είναι υποχρεωτική από το 2009

Πορτογαλία

Η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για στράτευση εφόσον δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές.

Σαν Μαρίνο

Η θητεία στο κρατίδιο είναι εθελοντική, ωστόσο η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να καλεί στρατεύσιμους εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις.

Γερμανία

Η υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2011, ωστόσο οι Γερμανοί πολίτες σύμφωνα με το σύνταγμα μπορούν α να κληθούν στις ΕΔ εφόσον το έχει ανάγκη η χώρα.

Ουγγαρία

Η υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί

Ιρλανδία

Η στράτευση δεν είναι υποχρεωτική

Ιταλία

Η θητεία στις ένοπλες δυνάμεις είναι καθαρά θέμα επιλογής των Ιταλών πολιτών

Λετονία

Δεν υπάρχει υποχρεωτική στράτευση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία

Λιθουανία

Η αμυντική προστασία της χώρας είναι καθαρά ζήτημα των επαγγελματικών ενόπλων δυνάμεων, από το 2008.

Λουξεμβούργο

Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε από το 2008

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί στο άλλοτε θέατρο του εμφυλίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Βουλγαρία

Από το 2008 η στρατολόγηση έχει καταργηθεί στη γειτονική χώρα, με το 70% σχεδόν του βουλγαρικού στρατού να αποτελείται από επαγγελματίες οπλίτες.

Κροατία

Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 η στρατολόγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχει καταργηθεί, ωστόσο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο οι πολίτες της χώρας μπορεί να κληθούν στο στρατό.

ΠΓΔΜ

Η θητεία στην γειτονική χώρα είναι εθελοντική από το 2008

Μαυροβούνιο

Στην νεαρότερη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική θητεία

Γαλλία

Η υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί από το 1996, ωστόσο οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα πρέπει να περάσουν από μια στοιχειώδη εκπαίδευση

Τσεχία

Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί πριν από τρία χρόνια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Με την απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από Ευρώπη και Ασία, ο φόβος για πιθανή χρησιμοποιήση...

Κρήτη: Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Τούρκων σε πολυτελή βίλα – Βρίσκονταν υπό επιτήρηση από κρατικές υπηρεσίες

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει τα τελευταία 24ωρα μία μυστηριώδης υπόθεση στην Κρήτη που αφορά στη σύλληψη δύο...

Κέρδισαν στο λαχείο ένα εκατομμύριο, τον χώρισε και δεν του έδωσε ούτε ένα λεπτό

Για μερικούς, ένα εκατομμύριο λίρες είναι εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή, όμως για άλλους γίνονται «μήλον της έριδος» που...

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...