Αρχική Ελλάδα Σε ποιες βασικές κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν ακόμα ελλείψεις

Σε ποιες βασικές κατηγορίες φαρμάκων υπάρχουν ακόμα ελλείψεις

Με την ένταση” των εποχικών ιώσεων να αρχίζει σταδιακά να φθίνει και τη γρίπη να μπαίνει σταδιακά σε φάση αποκλιμάκωσης, η εικόνα των ελλείψεων στα φαρμακεία, κυρίως σε αντιπυρετικά φάρμακα, σιρόπια, αναλγητικά, σκευάσματα για τον βήχα και ειδικά στα παιδιατρικά φάρμακα, έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνουν πηγές από το χώρο των φαρμακοποιών.

Παραμένουν εντούτοις τα προβλήματα σε φάρμακα τα οποία ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής και έλλειψης πρώτων υλών. Μεταξύ αυτών, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι και οι αντιβιώσεις, κατά βάση με τη δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη.

Σημειώνεται πως υπήρχαν δύο “κατηγορίες” ελλείψεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τους φαρμακοποιούς. Από τη μια πλευρά τα σκευάσματα για τις ιώσεις, που ήταν σε μεγάλη έλλειψη λόγω ζήτησης αλλά και των προβλημάτων σε πρώτες ύλες, και από την άλλη πλευρά τα σκευάσματα για τα οποία έχει απαγορευτεί η παράλληλη εξαγωγή τους σε άλλες χώρες, (φάρμακα για την καρδιά, για την υπέρταση, τον διαβήτη κ.ά.).

Οι έλεγχοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, συνεχίζονται, και στο χώρο των φαρμακαποθηκών, αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών, μετά από καταγγελίες πως πολυεθνικές, αλλά και εγχώριες μεγάλες βιομηχανίες, εξαιτίας της πτώσης των τιμών των φαρμάκων, έχουν μειώσει τις ποσότητες που διακινούν στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο απαγορεύτηκαν οι παράλληλες εξαγωγές σε περισσότερα από 200 ελλειπτικά φάρμακα. Παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες κλήθηκαν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματά τους. Επίσης ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε λίστα με τα φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη ή καθυστερεί η τροφοδοσία τους και τα εναλλακτικά φάρμακα ανά θεραπευτική κατηγορία που μπορεί να προμηθεύεται το κοινό από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι ελλείψεις θα συνεχιστούν στην Ευρώπη

Σε ανάλυσή του το Reuters, εντωμεταξύ, αναφέρει πως οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονες τους επόμενους μήνες.
Όπως τονίζει, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει το κόστος στα πάντα, από την ενέργεια για τα εργοστάσια μέχρι το χαρτόνι για τη συσκευασία έως το αλουμίνιο για τα πώματα των φιαλιδίων.

Σύμφωνα με 13 ευρωπαίους κατασκευαστές και έξι ενώσεις βιομηχανίας φαρμάκων που μίλησαν στο Reuters, πολλές εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν το κόστος στην παραγωγή αντιβιοτικών – πόσο μάλλον να αυξήσουν την παραγωγή.

“Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την ανώτατη τιμολόγηση όταν όλο το κόστος παραγωγής, εφοδιαστικής και κανονιστικής συμμόρφωσης αυξάνεται με διψήφιο αριθμό ή περισσότερο”, σημειώνουν κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπάρχον σύστημα τιμολόγησης οδηγεί στην αύξηση των εταιρειών παραγωγής δραστικών ουσιών της Ασίας ή τη μεταφορά ευρωπαϊκών εταιρειών εκεί, αλλά παράλληλα στην εξαφάνιση μικρότερων εταιρειών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ερευνητή της IQVIA, σήμερα πέντε κατέχουν το 60% της αγοράς αμοξικιλλίνης στην Ευρώπη.

Πηγή: capital

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γιατί μια μητέρα να θέλει να σκοτώσει το παιδί της – Ψυχολόγος αναλύει τις πέντε περιπτώσεις

Πώς μια μητέρα μπορεί να μετατραπεί σε δολοφόνο, αφαιρώντας τη ζωή από το ίδιο της το παιδί – Ο διάσημος συγγραφέας...

Ξάνθη: Φοβούνται βεντέτα μετά την άγρια δολοφονία του 45χρονου οι αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί τώρα φοβούνται εκδίκηση για τη δολοφονία από τους συγγενείς του θύματος, κάτι στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν καθώς το...

Βόλος: 23χρονος απέσπασε τον τραπεζικό λογαριασμό δικηγόρου μέσω dark web και έκανε αγορές 10.000 ευρώ

Αγορές αξίας άνω των 10.000 ευρώ, με τραπεζικές κάρτες δικηγόρου από τον Βόλο, έκανε ένας 23χρονος, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει...

Τέσσερα πλέον τα έντομα που τρώμε με «σφραγίδα» της Κομισιόν

Η εντομοφαγία εισάγεται σιγά-σιγά στο διατροφολόγιο των ευρωπαϊκών χωρών, αφού μετά από απόφαση της Κομισιόν εγκρίθηκε η κυκλοφορία τροφίμων, που περιλαμβάνουν συστατικά από έντομα.Η...

Αμβρόσιος: Νέο παραλήρημα μετά τις εμετικές δηλώσεις για τα Τέμπη – Ποιον ηθοποιό αποκαλεί «διαβολόπαιδο»

Με νέο παραλήρημα επανέρχεται ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, λίγες ημέρες μετά τις εμετικές δηλώσεις, όπου χαρακτήρισε «οργή θεού για το καρναβάλι» την...