Αρχική Οικονομία Σε ποιους θα δοθούν 3 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουρίου

Σε ποιους θα δοθούν 3 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουρίου

Ενα σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης νέας γενιάς τα οποία θα πάρουν τη σκυτάλη από τα οριζόντια που ενεργοποιήθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού και σε έναν βαθμό θα συνεχίσουν να «τρέχουν» παράλληλα για «όσο χρειαστεί», όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του 2021 ανέφερε ότι φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά, που απαιτεί μέτρο και αυτοσυγκράτηση, όπου το κράτος θα πρέπει να περάσει στην επόμενη φάση για να στηρίξει την ανάκαμψη. Η πορεία και η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα που θα καθορίσει εάν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για αυτό τον σκοπό μαζί με κάποια ελευθερία που δίνουν τα φορολογικά έσοδα, είναι πιθανό να επαρκούν, με την υπόθεση ότι το πλήγμα της οικονομίας θα περιοριστεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αλλάξει η ψυχολογία των καταναλωτών. Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους κλάδους που επαναλειτουργούν σταδιακά θα διακοπούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, εφόσον λειτουργεί κανονικά τον Φεβρουάριο, δεν θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής.

Στο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών δρομολογούνται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου πληρωμές που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και αφορούν τις αποζημιώσεις σε μετρητά στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το επίδομα θέρμανσης, τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, τα αναδρομικά στους κληρονόμους, την επέκταση για δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας, την αποζημίωση των 534 ευρώ, τις επιδοτούμενες δόσεις δανείων πρώτης κατοικίας με το πρόγραμμα «Γέφυρα». 

Ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας αναμένεται να «κλειδώσει» τον Απρίλιο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα στο μέτωπο της πανδημίας και των δημοσιονομικών μεγεθών. Τότε θα φανεί εάν η τουριστική αγορά θα μπορέσει να λειτουργήσει έστω και στο 60% του 2019, με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει ότι ο τουρισμός φέτος είναι εντελώς αβέβαιος καθώς «κανείς δεν ξέρει πώς θα κινηθεί και οι κρατήσεις δεν είναι ασφαλής ένδειξη για την εξέλιξη του τουρισμού».

Ρύθμιση για χρέη

Στο πλέγμα των νέων μέτρων στήριξης περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας τα οποία έχουν «παγώσει» έως το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει βελτιώσεις στη ρύθμιση των 12 άτοκων και 24 χαμηλότοκων δόσεων και συγκεκριμένα την αύξηση υπό προϋποθέσεις του αριθμού των δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 120, αλλά για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία το 2020 παρουσιάζεται μικρότερο έλλειμμα ύψους €1,5 δισ., σε σχέση με το έλλειμμα που είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021. Το σημαντικά χαμηλότερο έλλειμμα οφείλεται στην – αναλογικά σε σχέση με τις συνέπειες του lockdown – ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων τον Δεκέμβριο, στην είσπραξη των ANFA’s ύψους 644 εκατ. ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες (605 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω εξοικονόμησης δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό».

Για το 2021 το οικονομικό επιτελείο δεν μεταβάλλει την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% ενώ το ΚΕΠΕ «βλέπει» ύφεση 3,7%  για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στο πρώτο τρίμηνο προβλέπει ύφεση 10,4% και στο δεύτερο τρίμηνο ανάκαμψη 3%.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για να τρέξουν πιο νωρίς τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με αρμόδιο παράγοντα να δηλώνει ότι στόχος είναι «να έχουμε ξεκινήσει τουλάχιστον για ποσό αντίστοιχο με την προκαταβολή που είναι 2,1 δισ. ευρώ».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δάνεια: Τι εξετάζεται για την επιδότησή τους – Τι γίνεται με τα επιτόκια

Με δυσκολία ανταποκρίνονται πλέον στα δάνειά τους οι περισσότεροι δανειολήπτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν με τρόμο πως, με την αύξηση των επιτοκίων,...

ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Πράσινο φως για πρόσληψη 3.000 ανέργων με μισθό πάνω 1.000 ευρώ

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας...

Φορολοταρία με 2 κληρώσεις τον Δεκέμβριο για 1,2 εκατ. ευρώ – Πότε είναι

Δύο κληρώσεις φορολοταρίας θα γίνουν από την ΑΑΔΕ τον Δεκέμβριο ενόψει Χριστουγέννων.Η πρώτη θα είναι του Νοεμβρίου, ενώ θα γίνει και...

Τα αληθινά μαθήματα για κάθε στρατό από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Μύθοι και πραγματικότητα

Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας συμβατική πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες, και ως εκ τούτου τίθεται στο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

Σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι του Σάββα του Ηγιασμένου και του Αγίου Διογένους μαρτύρου.Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν...