Αρχική Οικονομία Σε ύψη ρεκόρ η ζήτηση για χρυσό

Σε ύψη ρεκόρ η ζήτηση για χρυσό

Η ζήτηση για χρυσό μεταξύ των κεντρικών τραπεζών έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η τιμή του χρυσού έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά αυτή την εβδομάδα και φλερτάρει με επίπεδα ρεκόρ καθώς η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, η πθανή παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Fed και οι αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχουν στρέψει τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στο τρίμηνο έως τα τέλη Μαρτίου, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματά τους – πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αγορών στο πρώτο τρίμηνο από το 2000, όταν άρχισαν να παρακολουθούνται τα εν λόγω στοιχεία, παρότι οι αγορές έγιναν με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.

Η Louise Street, αναλύτρια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, αναφέρει ότι βλέπουμε μία συνέχιση της τάσης σύμφωνα με την οποία οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφθασαν σε υψηλό 11ετίας το 2022.

Το Συμβούλιο αναμένει ωστόσο ότι η ζήτηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών θα μετριαστεί φέτος μετά την άνοδο του 2022, παρότι η μέχρι τώρα αγοραστική δραστηριότητα έχει επικεντρωθεί κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ήτα ο μεγαλύτερος αγοραστής στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, προσθέτοντας 69 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, τα οποία είναι σήμερα κατά 45% υψηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2022.

Αντίστοιχα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε 58 τόνους χρυσού στο τρίμηνο και τώρα διαθέτει 2.068 τόνους χρυσού στα αποθέματά της, ελέγχοντας το 4% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού. Η Τουρκία είναι ξανά μεγάλος αγοραστής, έχοντας αυξήσει τα αποθέματά της κατά 30 τόνους, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας τα έχει αυξήσει κατά επτά τόνους.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 198 τόνους χρυσών κοσμημάτων στο τρίμηνο, αγορές που εκπροσωπούν το 41% του συνόλου, αν και οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές έκαμψαν τη ζήτηση στην Ινδία, η οποία γνώρισε τη χαμηλότερη ζήτηση πρώτου τριμήνου εδώ και τρία έτη.

Η τραπεζική αναστάτωση ώθησε σε άνοδο τις επενδύσεις σε χρυσό

Από επενδυτικής απόψεως, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης σε χρυσό το Μάρτιο, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley.

Σημειώθηκαν επίσης και σημαντικές εισροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που επενδύουν σε χρυσό το Μάρτιο, εν μέσω ανησυχιών για συστημικούς κινδύνους στην αμερικανική οικονομία, αντισταθμίζοντας τις εκροές των δύο πρώτων μηνών του έτους.

Η ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο φθάνοντας τους 302 τόνους, με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Αντίθετα, η ζήτηση στην Ευρώπη ήταν εξασθενημένη και ειδικά στη Γερμανία υποχώρησε 73%, γεγονός που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού απέδωσε στην άνοδο των επιτοκίων και στην άνοδο της τιμής του χρυσού σε ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...

‘Ndrangheta: Ιστορίες πλούτου και βίας της πιο ισχυρής μαφίας της Ευρώπης

Όταν κανείς ακούσει τον όρο ιταλική μαφία το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Marlon Brando που «κάνει προσφορές που κανείς δεν...