Αρχική Ελλάδα Σεισμός: Οι ειδικοί συμβουλεύουν – Οι αόρατες ζημιές στα κτίρια – Τι...

Σεισμός: Οι ειδικοί συμβουλεύουν – Οι αόρατες ζημιές στα κτίρια – Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες

Μέσα από την εκπομπή Live News στο MEGA ειδικοί δίνουν συμβουλές επιβίωσης από τα Ρίχτερ και πώς οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα προστατεύσουν τις περιουσίες της θωρακίζοντας τις οικοδομές από πιθανές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ένας σεισμός.

Με την κάμερα του Live News και την Ελένη Ασημακοπούλου στην Πάτρα που έχει υποφέρει από τους σεισμούς, ο Βασίλης Μπαρδάκης θα αποκαλύψει ποια σημάδια στο κτίριο μας εκπέμπουν SOS για την ενίσχυση του και την θωράκισή του από τους σεισμούς.

Τα σημάδια

Αυτά είναι είτε οι ρωγμές, είτε σημάδια ακόμα πιο έντονα, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκευαστούν, ακόμα και αν το κόστος είναι σημαντικό.

Κίνδυνος υπάρχει ακόμα και αν το σπίτι μας δεν χρειάζεται το παραμικρό, αλλά δίπλα μας υπάρχει ένα παλιό η και εγκαταλειμμένο κτίριο.

Με τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Ματράκο o Κυριάκος Μαντούβαλος θα καταγράψει όλα τα σημάδια που πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι.

Σκασίματα στους τοίχους, μικρότερα ή μεγαλύτερα, χρήζουν επίσης την προσοχής μας.

Πίσω στην Πάτρα η έρευνα προχωράει πιο βαθιά από τα επιφανειακά σημάδια και μπαίνει σε σημεία που μια απλή ματιά από τους ενοίκους δεν φτάνει, αλλά απαιτείται η γνώση του μηχανικού.

Αντίθετα στην άποψη που κυριαρχεί πως τα σπίτια και ιδίως τα παλιότερα το πολύ να χρειαστούν μια αισθητική ανακαίνιση σε πλακάκια και ντουλάπια, οι ειδικοί θα τονίσουν πως και τα κτίρια πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται εάν δεν θέλουμε να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο Σωκράτης Δημητριάδης, αρχιτέκτονας, μέλος ΤΕΕ και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα περπατήσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης όπου ένα κτίριο, το οποίο είχε καταπονηθεί από σεισμό, τώρα είναι επισκευασμένο και άψογο, όπως θα πει ο μηχανικός.

Ο σκουριασμένος οπλισμός

«Η οικοδομή έχει φύγει από το κατακόρυφο που ήταν. Ενώ κάτω είναι δίπλα, πάνω έχει απόκλιση από τη διπλανή πολυκατοικία. Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή ένας σεισμός δημιούργησε τα προβλήματα».

Μέσα στο κτίριο, ανεβαίνοντας τις σκάλες σε κτίριο του 1894 ο αρχιτέκτονας θα δείξει σκουριασμένο οπλισμό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Υπάρχει σκουριά μέσα στα κτίρια, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Τα ματιά τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες για χιαστί ρωγμές.

«Πρέπει στους τοίχους να μην υπάρχουν χιαστί ρωγμές και να ελέγχουμε τον σκελετό της πολυκατοικίας»

Όπως θα πουν οι ειδικοί, και οι κατοικίες χρειάζονται την συντήρηση τους που αν γίνεται όταν πρέπει με σωστό τρόπο θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ενοίκων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γρίπη των πτηνών: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η επιστημονική κοινότητα είχε ξαφνιαστεί όταν ήρθε στη ζωή μας η COVID-19. Σε αντίθεση με την πανδημία που ξέσπασε στο τέλος...

Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλείδωσε τα παιδιά του στο αυτοκίνητο και άνοιξε φιάλη υγραερίου

Τις βραδινές ώρες της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή του Μελισσοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, ένας πατέρας είχε κλειδωθεί μαζί με τα παιδιά του...

Market pass: Νέες πληρωμές σήμερα -Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

Νέες πληρωμές αναμένονται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για τους δικαιούχους Market pass του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων, των πολιτών που υπέβαλαν...

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.Η...

Το Ιππικό βγήκε στο Σύνταγμα: Σπάνιες εικόνες έξω από τη Βουλή

Έτριβαν τα μάτια τους όσοι βρέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) στο Σύνταγμα, όταν είδαν δίπλα τους να κυκλοφορούν… άλογα.Ο λόγος...