Αρχική Κόσμος Σεισμός στην Τουρκία: Φορητά ραντάρ της NASA βοήθησαν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων

Σεισμός στην Τουρκία: Φορητά ραντάρ της NASA βοήθησαν στον εντοπισμό εγκλωβισμένων

Τεχνολογία της NASA που μπορεί να ανιχνεύει την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς ακόμα και μέσα σε ερείπια χρησιμοποιήθηκε από σωστικά συνεργεία που συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στη μετασεισμική Τουρκία.

Τα φορητά ραντάρ μικροκυμάτων Finder σχεδιάστηκαν να ανιχνεύουν ανεπαίσθητες κινήσεις του ανθρώπινου σώματος που συνδέονται με την αναπνοή και τους καρδιακούς παλμούς.

«Κάθε φορά που χτυπάει η καρδιά σας, το σώμα σας κινείται κατά ένα χιλιοστό. Επειδή τα ερείπια μένουν ακίνητα, μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτές τις κινήσεις. Στη συνέχεια εξετάζουμε αν οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν σε καρδιακούς παλμούς και αναπνευστικές κινήσεις» εξηγεί ο Τζιμ Λαξ, υπεύθυνος του προγράμματος στη NASA.

Κόκκινες βαλίτσες με ραντάρ Finder είχαν σταλεί και στο Μεξικό έπειτα από σεισμό 7,1 βαθμών (SpecOps Group Inc.)

Η συσκευή, σε μέγεθος μικρής βαλίτσας, εκπέμπει μικροκύματα και μετρά τις ανακλάσεις τους. Τα σήματα μπορούν να διαπερνούν αρκετά μέτρα τσιμέντου και επιτρέπουν στον χειριστή να διακρίνε αν οι κινήσεις αντιστοιχούν σε ανθρώπους, μηχανήματα ή ζώα.

Οι πρώτες συσκευές Finder αναπτύχθηκαν στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή το 2010. Την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας ανέλαβε στη συνέχεια η εταιρεία SpecOps Group με έδρα τη Φλόριντα.

Το πρωτότυπο της NASA δεν μπορούσε να προσδιορίσει τον αριθμό των εγκλωβισμένων, ούτε έβλεπε πίσω από μεταλλικά εμπόδια, όμως η SpecOps τελειοποίησε τη συσκευή και μίκρυνε σημαντικά τις διαστάσεις της. Το τελευταίο μοντέλο, Finder MK4, έχει βάρος γύρω στα 5 κιλά και συνδέεται με κινητά iOS και Android.

Tο πρωτότυπο του Finder είχε δοκιμαστεί το 2015 σε σωρό μπάζων στη Βιρτζίνια (NASA/JPL-Caltech/DHS

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της SpecOps Άντριαν Γκάραλεϊ, η ίδια τεχνολογία αξιοποιείται τώρα σε συσκευές για αστυνομική χρήση, όπως το φορητό σύστημα Cyclops ID που ανιχνεύει κινήσεις πίσω από τοίχους και εντοπίζει την πηγή τους σε τρία δευτερόλεπτα.

Εκτός από τις συσκευές Finder, ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της, στη διάθεση της Τουρκίας τέθηκαν επίσης δορυφορικά δεδομένα για τις μετατοπίσεις του εδάφους και των σεισμικών ρηγμάτων.

Η NASA προσέφερε επίσης δεδομένα του οργάνου EMIT που λειτουργεί από το 2022 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σχεδιάστηκε για μετρήσεις της σκόνης στην ατμόσφαιρα, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση μπορεί να ανιχνεύει επικίνδυνες διαρροές φυσικού αερίου από αγωγούς που έσπασαν στον φονικό σεισμό της 6ς Φεβρουαρίου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...