Αρχική Κόσμος Σεισμός στις ΗΠΑ: Παραπέμπονται για διαφθορά ο Μενέντεζ και η γυναίκα του...

Σεισμός στις ΗΠΑ: Παραπέμπονται για διαφθορά ο Μενέντεζ και η γυναίκα του – Τι απαντά ο γερουσιαστής

Ο αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραπέμπεται για το αδίκημα της δωροδοκίας που σχετίζεται με τις επαφές του με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, ανέφεραν την Παρασκευή ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Ειδικότερα, ο «φιλέλληνας» γερουσιαστής κατηγορείται ότι «πουλούσε» την επιρροή του στη Γερουσία προκειμένου να προωθούνται ή να καθυστερούν διάφορες δουλειές.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν παρέπεμψε το ζεύγος Μενέντεζ με την κατηγορία ότι δέχτηκαν δωροδοκίες χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα τη χρήση εξουσίας και της επιρροής του ως γερουσιαστή προς όφελος των επιχειρηματιών, αλλά και της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των 39 σελίδων, από το 2018, ο Μενέντεζ και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την εξουσία και την επιρροή του γερουσιαστή με σκοπό τον πλουτισμό και την προστασία των επιχειρηματιών Wael Hana, Jose Uribe και τον Fred Daibes, αλλά και να προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Οι δωροδοκίες φέρεται να περιελάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για στεγαστικό δάνειο, αποζημίωση για «χαμηλή ή καθόλου δουλειά», ένα πολυτελές όχημα και «άλλα πράγματα αξίας».

Οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν φωτογραφίες μετρητών και δύο από τις ράβδους χρυσού που λένε ότι κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Μενέντεζ και σε μια θυρίδα ασφαλείας τον Ιούνιο του 2022.

μενεντεζ

H απάντηση του γερουσιαστή Μενέντεζ

Απαντώντας στην παραπομπή του, ο Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι «για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Δεύτερη υπόθεση διαφθοράς

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ το 2015 για συνωμοσία, δωροδοκία και απάτη σχετικά με φερόμενη κατάχρηση της εξουσίας του γραφείου του.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο γερουσιαστής δέχθηκε περισσότερα από 600.000 δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές, μια πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου στο Park Hyatt στο Παρίσι και δωρεάν βόλτες με ιδιωτικό τζετ από έναν πλούσιο οφθαλμίατρο, τον Δρ Μέλγκεν, ως αντάλλαγμα σε πολιτικές χάρες.

Η δίκη για διαφθορά του Μενέντεζ έληξε με κακοδικία τον Νοέμβριο του 2017, αφού οι ένορκοι ανέφεραν ότι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Μετά την κακοδικία, ο ομοσπονδιακός δικαστής τους απάλλαξε από πολλές κατηγορίες το 2018. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις υπόλοιπες κατηγορίες εναντίον του Μενέντεζ.

Ο Μέλγκεν καταδικάστηκε για δεκάδες κατηγορίες απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και καταδικάστηκε σε 17 χρόνια σε ξεχωριστή υπόθεση, αλλά η ποινή του μετατράπηκε από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2021.

Αφού ανακοινώθηκε η κακοδικία του το 2017, ένας προκλητικός Μενέντεζ διατύπωσε μια προειδοποίηση σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε αυτούς που έσκαβαν τον πολιτικό μου λάκο για να πάρουν τη θέση μου, ξέρω ποιοι είστε και δεν θα σας ξεχάσω», είπε τότε.

Τι σημαίνει η περιπέτεια του Γερουσιαστή για την Ελλάδα

Ειδικό (ελληνικό) ενδιαφέρον παρουσιάζει η δικαστική περιπέτεια που ξεκινά για τον «φιλέλληνα» Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Δίχως να έχουν υπάρξει, προς το παρόν, απτά στοιχεία  ελληνικών «χορηγιών» στον γερουσιαστή, δεν έχει περάσει απαρατήρητη εδώ και καιρό τώρα, η θετική (για τα ελληνικά συμφέροντα) επιρροή που ασκούσε προκειμένου να φρενάρει ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το εύλογο επιχείρημα του Μενέντεζ ήταν/ είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι δίκαιο και ωφέλιμο να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ενός κράτους που ευθέως  χρησιμοποιεί αυτόν τον εξοπλισμό για να απειλεί ένα γειτονικό και μάλιστα συμμαχικό κράτος.

Κάπως έτσι εδώ και δυο τρία χρόνια παρεμποδίζεται από την αμερικανική γερουσία η συμφωνία του εκσυγχρονισμού των τουρκικών f-16  και η προμήθεια καινούργιων.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα κίνητρα (ανιδιοτελή ή όχι) του γερουσιαστή. Αυτό που γνωρίζουμε ωστόσο είναι ότι η επιρροή που ασκούσε ήταν άκρως επιτυχής καθώς το θέμα του εκσυγχρονισμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παρέμεινε παγωμένο εδώ και 2-3 χρόνια…

  • Ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει στο παζάρι που κάνει με τις ΗΠΑ ότι αν δεν πάρει τα f-16  τότε η τουρκική βουλή δεν θα επικυρώσει τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
  • Η «νέα» ατμόσφαιρα προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το σχέδιο διευθετήσεων  που βρίσκεται σε εξέλιξη και επικυρώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αφαιρεί τα επιχειρήματα (του Μενέντεζ και άλλων) για την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας

Αυτό που (θα πρέπει να) αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, συνεπώς, είναι πως πολύ σύντομα θα «απελευθερωθούν» τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, από τη στιγμή μάλιστα που ο «φιλέλληνας» Μενέντεζ παύεται από τη θέση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα σε βάρος του και να κλείσουν οι εκκρεμείς δουλειές…

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πολλά κρούσματα απώλειας όρασης Ισραηλινών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης-Που οφείλεται;

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε είναι υποχρεωτικές, το πρόστιμο για τους παραβάτες

Κάθε χρόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε όχημα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με χιονοαλυσίδες, ή κουβέρτες...

Αρχαίο DNA ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Οι γενετιστές έριξαν φως στις επιπτώσεις που είχε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Νέα ανάλυση DNA, που δημοσιεύεται...

Το κράτος με τους 38 κατοίκους που φυλακίζει όποιον έχει κρεμμύδια και σπανάκι

Μια μικρή έκταση 11 στρεμμάτων στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μόνο 38 κατοίκους, αυτοπροσδιορίζεται ως χώρα από τους ανθρώπους της και καλωσορίζει τους τουρίστες...

Σχεδόν μηδενικές οι τουρκικές παραβιάσεις από 978 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο

Η «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η οποία επισφραγίστηκε με την «ανέφελη» επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, καταγράφεται και στα στοιχεία του...