Αρχική Ελλάδα ΣΕΛΠΕ: «Πνίγονται» στους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά

ΣΕΛΠΕ: «Πνίγονται» στους λογαριασμούς τα ελληνικά νοικοκυριά

Το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου, που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών!

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες είχε δημοσιευθεί έρευνα του ΙΕΛΚΑ στην οποία διαπιστωνόταν πως 4 στου 5 Έλληνες έχουν στραφεί στα φθηνότερα τρόφιμα β’ ποιότητας, 8 στους 10 κόβουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και 2 στους 3 αναβάλλουν εργασίες συντήρησης στο σπίτι και το αυτοκίνητο τους.

Βλέποντας τις έρευνες αυτές καταλαβαίνει κανείς πως ο λογαριασμός απλά δεν «βγαίνει» και οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να «κόβουν» από όσες δαπάνες θεωρούνται «ελαστικές» προκειμένου να βγάλουν τον μήνα!

Συγκεκριμένα μάλιστα η τελευταία έρευνα του ΣΕΛΠΕ επισημαίνει οτι  το ποσό των μηνιαίων λογαριασμών αντιστοιχεί στο 33%, έναντι 30% τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Αντίθετα, παρά την αύξηση από 26% σε 29% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, οι δαπάνες για αγορές προϊόντων παραμένουν σε συνήθη επίπεδα.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια σταθερότητα, όμως οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Να σημειωθεί πως η έρευνα καταγράφει τη σημαντική αλλαγή που επήλθε στο καταναλωτικό κοινό τον τελευταίο χρόνο, η οποία αφορά κυρίως την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων σε ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες στο καταναλωτικό κλίμα και στην αγορά της λιανικής στην Ελλάδα.

Πρακτικά, αυτό που καταγράφεται είναι χαμηλές προσδοκίες αλλά και επιβάρυνσή των οικονομικών των καταναλωτών, με ελαφρώς καλύτερη πορεία όσον αφορά τις προσδοκίες των καταναλωτών (οι οποίες, βέβαια, παραμένουν αρνητικές).

Με πιο απλά λόγια δηλαδή για διατροφή, ψυχαγωγία, εστίαση, ψώνια, συντήρηση του σπιτιού και του αυτοκινήτου και λοιπές προσωπικές ανάγκες, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να διαθέσουν μόνο το 30% του εισοδήματος τους, και αυτό – εάν και εφόσον δεν υπάρχουν χρωστούμενα! Μιλάμε για οικονομικό «Αρμαγεδώνα» όταν, τα χιλιάδες σπίτια προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μισθούς των 400, 500 και 600 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τουρισμός: Χαμηλώνουν οι ρυθμοί κρατήσεων για το 2023

Μοιάζουν λίγο με τον καιρό, οι πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν του ελληνικού τουρισμού. Ναι μεν καλοκαίρι, όμως περισσεύουν οι συννεφιές και οι βροχές...

Δάνεια: Νέα αύξηση στα επιτόκια – Πώς θα προστατευθείτε

Παρά τα θετικά μηνύματα για τον πληθωρισμό, υπάρχει μακρύς δρόμος έως ότου αυτός υποχωρήσει σε μικρότερα επίπεδα.Νέα αύξηση στα επιτόκια φέρνει...

Τραγωδία στο Κεμπέκ: Πνίγηκαν τέσσερα παιδιά ενώ ψάρευαν!

Τέσσερα παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στα νερά του ποταμού Σεν Λόρενς, στο βόρειο τμήμα του Κεμπέκ στον Καναδά, αφού παρασύρθηκαν από παλιρροϊκό...

Έρχονται μεγάλες αλλαγές: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα οδήγησης, ποιοι πρέπει να το αντικαταστήσουν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβληθούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί (άνω των 70 ετών) σε τακτικά ιατρικά τεστ προκειμένου να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους....

Έλληνας ασυρματιστής αφηγείται την παράξενη εμπειρία του στο Τρίγωνο των Βερμούδων – «Τα ρολόγια τρελάθηκαν»

Το Τρίγωνο των Βερμούδων ή το Τρίγωνο του Διαβόλου ονομάζεται η περιοχή στο δυτικό τμήμα του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, και συγκεκριμένα το σημείο μεταξύ...