Αρχική Κόσμος Σημαντική ανακάλυψη στο Μεξικό: Έτσι κρατούσαν σκορ σε παιχνίδια οι Μάγια

Σημαντική ανακάλυψη στο Μεξικό: Έτσι κρατούσαν σκορ σε παιχνίδια οι Μάγια

Έναν πέτρινο πίνακα αποτελεσμάτων, που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια για να κρατούν σκορ σε κάποιο τελετουργικό παιχνίδι, εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο Τσιτσέν Ιτζά, στη Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό.

Πρόκειται για μια στρογγυλή, πλακέ πέτρα με διάμετρο 32 εκατ. και βάρος 40 κιλά, σκαλισμένη με δύο παίκτες που στέκονται δίπλα σε μια μπάλα και ιερογλυφικά.

Τη σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξιμού (INAH), με τον Francisco Pérez Ruiz, αρχαιολόγο που συμμετείχε στις ανασκαφές, να αναφέρει: «Σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο των Μάγια, είναι σπάνιο να βρει κάποιος ιερογλυφική γραφή, και ιδιαίτερα ολοκληρωμένο κείμενο».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Μάγια χρησιμοποιούσαν την πέτρα αυτή για να κρατούν σκορ σε παιχνίδια και τη χρονολογούν περίπου το 800 μ.Χ. – 900 μ.Χ.

Η κυκλική πέτρα πιστεύεται ότι είναι περίπου 1.200 ετών.

Πώς παιζόταν το παιχνίδι των Μάγια

Το συγκεκριμένο παιχνίδι φαίνεται πώς παιζόταν με μια βαριά λαστιχένια μπάλα, μια πρακτική αρκετά συνηθισμένη στους Μεσοαμερικανικούς λαούς.

Oι ειδικοί θεωρούν ότι το παιχνίδι αυτό ήταν κάποιου είδους τελετουργικό, το οποίο δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν λεπτομερώς.

Οι ερευνητές του INAH σχεδιάζουν να βγάλουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των ιερογλυφικών, προετοιμάζοντας την πέτρα για συντήρηση.

Ο αρχαιολογικός χώρος Τσιτσέν Ιτζά έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας από την Unesco και θεωρείται εκ των σημαντικότερων κέντρων πολιτισμού των Μάγια στη Χερσόνησο Γιουκατάν.

Αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης από όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 2 εκατ. ανθρώπους να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Μεξικό: Κατάρρευση οροφής εκκλησίας εν ώρα λειτουργίας – Τουλαχιστον εννέα νεκροί (βίντεο)

Εννέα άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί, 40 να έχουν τραυματιστεί κι άλλοι 30 περίπου να έχουν παγιδευτεί μετά την κατάρρευση της οροφής μιας εκκλησίας...