Αρχική Κόσμος Σκάνδαλο «Qatar Gate»: Τι ποινές αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι

Σκάνδαλο «Qatar Gate»: Τι ποινές αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι

Στις φυλακές Σεν Ζιλ κρατείται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες και εκεί βρέθηκε η κάμερα του MEGA, μετά την απαγγελία των κατηγοριών από τη βελγική δικαιοσύνη.

Σημειώνεται πως στις ίδιες φυλακές είχε οδηγηθεί και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός πριν εκδοθεί στην Ελλάδα. Έχουν τον ρόλο του κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Τι ποινές αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι

Για τις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι, όπως η Εύα Καϊλή, εμπλέκονται στο Qatar Gate μίλησε ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης στην ΕΡΤ. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος, μάλιστα, έχει γνώση του νομικού συστήματος του Βελγίου.

Ο κ. Κορογιαννάκης έκανε λόγο για σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης.

Για την προφυλάκιση

«Αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε», τόνισε ο Νίκος Κορογιαννάκης.

«Οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερα. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν», πρόσθεσε.

Για την ασυλία

Αναφορικά με το ζήτημα της ασυλίας, ο κ. Κορογιαννάκης εξήγησε ότι προκειμένου οι βελγικές αρχές να το αποφύγουν, πρέπει να συλλάβουν τον ευρωβουλευτή επ’ αυτοφώρω. «Επ’ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος.

Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ αυτοφόρω. Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών».

Για την ποινή της Εύας Καϊλή

Όσον αφορά στις ποινές που επισείουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κ. Καϊλή, ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε ότι πρόκειται για σοβαρά παραπτώματα. «Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Για το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος τόνισε: «Μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι.

Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κ. Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Καύσιμα: Η πτώση των διεθνών τιμών δεν φθάνει στην αντλία

Με καθαρά χρηματιστηριακούς ρυθμούς κινούνται οι αγορές των προϊόντων πετρελαίου της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν τη μεγάλη πτώση της τιμής του αργού...

«Καμπανάκι» από τη Unicef: 200 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από μολυσμένο νερό

Το μολυσμένο νερό και η έλλειψη υποδομών υγιεινής θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή σχεδόν 200 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, τονίζει σήμερα το...

Σαρωτικοί έλεγχοι στη συνταγογράφηση φαρμάκων για … παρατυπίες

Νέα επιτροπή με 13 μέλη συνέστησε ο ΕΟΠΥΥ ώστε να ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους στα φάρμακα και τη συνταγογράφηση των γιατρών.Πρόκειται για...

Χάρλαντ Σάντερς: Γιατί ο ιδρυτής των KFC μισούσε το… φαγητό τους – «Δεν θα το έδινα ούτε στα σκυλιά μου»

Στις 20 Μαρτίου 1930 ιδρύεται η αμερικανική αλυσίδα fast food KFC (Kentucky Fried Chicken) από τον Συνταγματάρχη Χάρλαντ Σάντερς, στο Κεντάκι.Το...

Δανία: Πανεπιστήμιο έχει στο υπόγειό του συλλογή 9.479 εγκεφάλων από ψυχικά ασθενείς

Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου της Δανίας στο Οντένσε, μια σειρά διαδρόμων φιλοξενεί τη «Συλλογή Εγκεφάλων». Περιλαμβάνει 9.479 δείγματα εγκεφάλων που διατηρούνται...