Αρχική Ελλάδα Σκέψεις να αλλάξει από Σεπτέμβριο το μοντέλο επιτήρησης της πανδημίας

Σκέψεις να αλλάξει από Σεπτέμβριο το μοντέλο επιτήρησης της πανδημίας

Οι συζητήσεις που γίνονται κινούνται ως προς την κατεύθυνση να καταγράφονται μόνο τα κρούσματα με συμπτώματα, ενώ δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς

Συζητήσεις φαίνεται να γίνονται ως προς το ενδρχόμενο να αλλάξει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το μοντέλο επιτήρησης της πανδημίας και να καταγράφονται μόνο τα κρούσματα με συμπτώματα, ενώ δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς.

Αυτο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, με αφορμή τα δύο χρόνια πανδημίας. «Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει αφορά στην καταγραφή μόνο των κρουσμάτων που έχουν συμπτώματα. Κάτι ανάλογο που κάνουμε και με τη γρίπη. Η διαφορετικότητα θα αφορά δηλαδή στο γεγονός ότι δεν θα καταγράφονται όλα τα κρούσματα. Δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς. Θα γίνονται έλεγχοι μόνο σε αυτούς που προσέρχονται με συμπτώματα στις μονάδες υγείας Και συνεπώς θα έχουμε μία εικόνα του ποσοστού των συμπτωματικών που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και σκέψεις. Αυτό είναι πιθανό να εφαρμοστεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο, δηλαδή από την επόμενη περίοδο που εκτιμάται ότι θα έχουμε κάποια έξαρση» είπε ο καθηγητής.

Το μέλος της Επιτροπής χαρακτηρίζει την παρούσα φάση σταθεροποιητική με αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες (θανάτους, διασωληνώσεις) και όπως λέει αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, εκτιμάται ότι από δω και στο εξής αναμένεται αποκλιμάκωση και στα κρούσματα.

Ο κ. Παρασκευής θεωρεί πρώιμη την απόφαση της Δανίας να άρει όλους τους περιορισμούς, αλλά και την απόφαση της Αγγλίας να καταργήσει την καραντίνα. Ερωτώμενος αν γίνονται σχετικές συζητήσεις για τη χώρα μας στην Επιτροπή, απαντά αρνητικά και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις για άρση μέτρων λαμβάνονται σταδιακά και αφού παράλληλα συμβαίνει αποκλιμάκωση όχι μόνο στα κρούσματα, αλλά και στους σκληρούς δείκτες. «Ακόμη έχουμε πολλά περιοριστικά μέτρα ειδικά για τους ανεμβολίαστους. Δε νομίζω ότι θα ληφθεί μία απόφαση τόσο γενικευμένη που θα αφορά όλα τα περιοριστικά μέτρα, αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε σε μία κατάσταση που δεν εγκυμονεί κινδύνους».

Πόσο κοντά είμαστε στην επόμενη μέρα; Μία πανδημία λήγει όταν υπάρχει μηδέν κρούσμα. «Με τον συγκεκριμένο ιό δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι τέτοιο σύντομα. Το ζητούμενο με τον Sars-Cov2 είναι να μην προκαλείται κορεσμός στο σύστημα υγείας, να μην προκαλείται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό σοβαρή νόσος, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμος», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός επιδημιολόγος. Όσον αφορά τη μάσκα εκτιμά ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα ΜΜΜ ενδεχομένως να παραμείνει για κάποιο διάστημα ως υποχρεωτική, σχολιάζοντας ότι είναι κάτι που επιβάλλεται.

Όσον αφορά τους άνω των 60, ο κ. Παρασκευής, σε συνέντευξη στο Πρακτορείο FM, αναφέρει ότι αν και έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης και έχει προσεγγίσει το 90%, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να έχουμε το απόλυτο ποσοστό, το 100%.

Στο ερώτημα πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και προς τα πού βαδίζουμε, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί σταθεροποιητική και αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά εκτιμάται ότι από δω και στο εξής θα αναμένουμε μία αποκλιμάκωση και στα κρούσματα, σημειώνοντας πως παρόλο που η κατάσταση παραμένει σταθεροποιητική, έχουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες (αριθμός θανάτων, αριθμός διασωληνωμένων).

Αναφορικά με το ας τον  προβληματίζει η ενδεχόμενη εμφάνιση μιας πιο επιθετικής από την Όμικρον μετάλλαξης, ο κ.Παρασκευής σημείωσε πως «είναι δεδομένο ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να διαφεύγει της προστασίας που μας παρέχει το εμβόλιο, ή εκείνης που αναπτύσσεται μετά από μόλυνση. Παρόλα αυτά η κυτταρική ανοσία, η ανοσία μνήμης, θα συνεχίσει να μας προστατεύει, να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Από δω και στο εξής ακόμη και αν έχουμε ένα νέο στέλεχος, το οποίο μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, νέες μεταλλάξεις, το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκαλεί ήπια νόσο, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανοσίας που έχει ο πληθυσμός».

Σε σχέση με το τί μέλλει γενέσθαι για τους ανεμβολίαστους, όπως είπε, «είναι πιθανόν να έχουμε ένα ανάλογο σενάριο με αυτό που ίσχυε πέρυσι, αλλά το λέω με επιφύλαξη, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή. Είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί στο μέλλον».

Σχετικά με το ότι στους άνω των 60 υπήρχε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και στο ερώτημα αν αυξήθηκε ο εμβολιασμός απάντησε πως «έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60, έχει προσεγγίσει τα ποσοστά του 90%. Αλλά σε κάθε περίπτωση σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες θα πρέπει να έχουμε το απόλυτο ποσοστό, δηλαδή το 100%. Νομίζω έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι άριστα οργανωμένο. Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον πληθυσμό, αν υπάρχουν επιφυλάξεις, απορίες, ερωτήματα, να απαντήσουμε. Και να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι προς όφελός τους και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου». Τέλος στο ερώτημα αν θα μείνουν για πολύ ακόμα στη ζωή μας οι μάσκες ο κ. Παρασκευής τόνισε πως η μάσκα θα μείνει σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός.

Πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον 13 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε κλαμπ – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Στους 13 ανέρχονται οι νεκροί μετά την πυρκαγιά σε κλαμπ της πόλης Μούρθια στην Ισπανία, ενώ σύμφωνα με τοπικά...

Έγκλημα στο Blue Horizon: Πήρε… προαγωγή ο λιμενάρχης που είχε απομακρυνθεί από την θέση του

Σε υψηλόβαθμη θέση προήχθη ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη...

Βούλευμα βόμβα: Η μάνα έστελνε γυμνές φωτογραφίες της 12χρονης στους πελάτες

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί ενώ και το κοριτσάκι στις καταθέσεις του έχει υποστηρίξει ότι η μητέρα του δεν γνώριζε...

Εικόνες Αποκάλυψης στο Πήλιο: Το χωριό που γύρισε έναν αιώνα πίσω – Περπατάνε 10 χλμ για νερό και φαγητό

Εικόνες που παραπέμουν σε δυστοπική ταινία έρχονται από το Πήλιο, όπου οι 350 κάτοικοι του χωριού Δράκεια παραμένουν εγκλωβισμένοι...

Τουρκία: Αντίποινα κατά του ΡΚΚ μετά την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας

Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ “εξουδετέρωσαν” αργά χθες το βράδυ πολλούς Κούρδους ενόπλους και κατέστρεψαν τις αποθήκες και...