Αρχική Ελλάδα Σκέψεις να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία -Θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή

Σκέψεις να επιστρέψει η μάσκα στα σχολεία -Θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής προληπτικών μέτρων στα σχολεία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού της γρίπης, του κορωνοιού αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που τον τελευταίο μήνα -νωρίτερα, φέτος, από κάθε άλλη χρονιά- καταγράφουν δραματική αύξηση.

Με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», ερχόμενα αντιμέτωπα με πολυάριθμα περιστατικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να θέσει στην ατζέντα συζήτησης το ζήτημα λήψης μέτρων στα σχολεία, όπως είναι η χρήση μάσκας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κρίνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων
Άλλωστε εδώ και μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα στα παιδιά ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Την ανησυχία των παιδιάτρων δείχνουν να συμμερίζονται πλέον και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια υψηλόβαθμου στελέχους του ΕΟΔΥ στο iefrimerida.gr που ανέφερε: «Όντως υπάρχει πίεση στις παιδιατρικές κλινικές. Μας έχουν ενημερώσει οι παιδίατροι και πιστεύω πως το θέμα θα συζητηθεί και πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας».

«Δεξαμενές λοιμώξεων τα παιδιά»

Στα παιδιατρικά ιατρεία, όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, επικρατεί «πανικός», με τον παιδίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Κωνσταντίνο Νταλούκα, να τονίζει ότι τα παιδιά είναι «δεξαμενές λοιμώξεων» και να ζητά την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αρχής γενομένης από τις σχολικές αίθουσες, τη χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα στις τάξεις και το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του κορωνοιού για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5 έως 17 ετών.

«Με έκπληξη βλέπουμε τον τελευταίο μήνα μια δραματική αύξηση των ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έχουμε κυρίως λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης και τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) αλλά και αρκετές λοιμώξεις από άλλους ιούς που προκαλούν επιπεφυκίτιδες, γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες και αύξηση των μικροβιακών λοιμώξεων, κυρίως του πνευμονιόκοκκου. Η διαφορά είναι ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι σοβαρότερες και βαρύτερες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μια ιογενής λοίμωξη, όπως η γρίπη, δεν μπορεί να δημιουργήσει βαριά νόσηση», εξηγεί  ο κ. Νταλούκας.

Όπως σημειώνει ήδη στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία δεν έχουν που να νοσηλεύσουν τα παιδιά. «Τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, είναι γεμάτα. Το Παίδων Αγία Σοφία πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Ανησυχούμε γιατί είμαστε στην αρχή του χειμώνα και παραδοσιακά οι λοιμώξεις αυτές μας επισκέπτονταν αργότερα. Υπάρχει πιθανότητα σύντομα να μην υπάρχουν κλίνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στην Αμερική οι γιατροί, την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησαν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πολλών κρουσμάτων γρίπης και RSV. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει και την κοινότητα μας. Πρέπει να «φρενάρουμε» τα κρούσματα».

Στο «κόκκινο» τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε Αμερική και Καναδά

Σημειώνεται ότι σε Αμερική και Καναδά, όπου ο χειμώνας έχει έρθει νωρίτερα, οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα νοσηλειών παιδιών. Ο Γιάννης Πρασσάς, Δρ. Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, πριν από ένα μήνα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του iefimerida.gr καλώντας τους γονείς να κάνουν φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και το εμβόλιο του κορωνοιού, σε όσα παιδιά δε νόσησαν τους τελευταίους 4 με 5 μήνες, λέγοντας τότε ότι «δεν αποκλείεται η πίεση στις παιδιατρικές ΜΕΘ να εμφανιστεί σύντομα και στην Ελλάδα». Μάλιστα, η άνοδος των κρουσμάτων έχει προκαλέσει στον Καναδά αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία, όπου ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών, ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς απλά αντιπυρετικά/ αντιφλεγμονώδη, τα οποία έχουν εξαντληθεί σε όλα τα φαρμακεία και πλέον δίνονται με συνταγή.

Γιατί σαρώνουν οι ιοί με τέτοια ορμή στην κοινότητα;

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο που λαμβάνει χώρα και εστιάζουν τις αναλύσεις τους σε δυο ερμηνείες:
Πρώτον, τη συνολικά μειωμένη κυκλοφορία των ενδημικών ιών (κυρίως γρίπης και RSV) τα δυο με τρία τελευταία χρόνια στην κοινότητα. Η μείωση των φυσικών επιμολύνσεων από τα πανδημικά μέτρα έχει οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική πληθυσμιακή ανοσία έναντι στους άλλους ενδημικούς ιούς, με αποτέλεσμα η ξαφνική άρση των μέτρων να βρίσκει πολλούς περισσότερους χωρίς «ενημερωμένες» άμυνες. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία δημιουργείται τώρα μια παροδική δυναμική για σχηματισμό μεγάλων αλυσίδων μετάδοσης στην κοινότητα από περισσότερο ανοσιακά ευάλωτους οργανισμούς μέχρι να επέλθει ξανά μεσοπρόθεσμα η προηγούμενη ενδημική ισορροπία. Μια ισορροπία που θα είναι χειρότερη από πριν γιατί πλέον έχουμε και τον κορωνοιό στην εξίσωση του ενδημικού κόστους.
Δεύτερον, είναι και η πιο επικίνδυνη θεωρία αν επαληθευτεί, η προηγούμενη μόλυνση με SARS- CoV-2 ενδέχεται να δημιουργεί «ζημιά» στο αμυντικό σύστημα των νοσούντων με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτοι σε επικείμενες επιμολύνσεις από τους άλλους ενδημικούς ιούς. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται σε έναν αριθμό δημοσιευμένων μελετών (κατά βάση σε ενήλικες) που δείχνουν ότι όντως η μόλυνση με κορωνοιό μπορεί να οδηγήσει σε ανοσο-διαταραχές.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι 8 μηνιαίες δόσεις, η έκπτωση φόρου και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει...

Ιερουσαλήμ: Αυτός είναι ο 13χρονος Παλαιστίνιος που πυροβολούσε περαστικούς

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του 13χρονου Παλαιστίνιου δράστηΚρυμμένος...

Καιρός – Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα – Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος

Ένας πολικός αεροχείμαρος αναμένεται να μας βάλει στην καρδιά του χειμώνα από το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook...

«Άσπρη μέρα» είδαν τα χιονοδρομικά – Κοσμοσυρροή από λάτρεις των χειμερινών σπορ

Χιόνι έπεσε στα περισσότερα χιονοδρομικά της χώραςΆσπρη μέρα είδαν τα χιονοδρομικά κέντρα σε όλη τη χώρα καθώς στις περισσότερες περιοχές άρχισαν...

Κολομβία: Οι κατασχέσεις κοκαΐνης έσπασαν ρεκόρ το 2022

Οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν 671 τόνουςΟι αρχές της Κολομβίας προχώρησαν το 2022 στην κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης από κάθε άλλη...