Αρχική Κόσμος “Σόκ και Δέος” για τις ΗΠΑ: Όλες οι νέες ρωσικές φρεγάτες και...

“Σόκ και Δέος” για τις ΗΠΑ: Όλες οι νέες ρωσικές φρεγάτες και κορβέτες θα είναι οπλισμένες με πυραύλους Ζιργκόν

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας

Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, τα οποία θεωρούνται ως ένας τρόπος να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου λόγω των ταχυτήτων τους -πάνω από πέντε φορές της ταχύτητας του ήχου- και της ευελιξίας τους.

Ο Ανώτατος Διοικητής του Ναυτικού, Ναύαρχος Νικολάι Εβμένοφ, δήλωσε  στη Διεθνή Ναυτική Έκθεση στην Κρονστάνδη ότι, όλες οι φρεγάτες και οι κορβέτες υπό κατασκευή και  νέες, θα είναι οπλισμένες με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

«Τα πλοία τύπου φρεγάτας υπό ναυπήγηση και απόθεση θα είναι οπλισμένα με Ζιργκόν καθώς και  Κορβέτες επίσης. Δεν εγκαταλείπουμε τους πυραύλους κρουζ Onyx και Caliber. Απέδειξαν την υψηλή αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Εβμένοφ

Σύμφωνα με τον Ανώτατο Διοικητή του Ρωσικού Ναυτικού Νικολάι Εβμένοφ, οι βασικές αλλαγές έρχονται το 2023. Ο Εβμένοφ είπε ότι, η τελευταία κατάσταση έχει δείξει ότι τα πλοία και τα στρατιωτικά σκάφη πρέπει να κατασκευαστούν χωρίς καθυστέρηση, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες . Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο φέτος το ρωσικό ναυτικό θα ενισχυθεί με σχεδόν πενήντα πλοία.

Τον Μάρτιο, ο Εβμένοφ ανακοίνωσε σχέδια για οπλισμό ρωσικών υποβρυχίων με υπερηχητικούς πυραύλους. Ο Εβμένοφ σημείωσε ότι, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι αυτό θα γίνει.

«Η δοκιμή των πυραύλων κρουζ Caliber, πραγματοποιήθηκε σε υποβρύχια δεύτερης γενιάς. Και σήμερα, σχεδόν όλα τα ενεργά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών υποβρυχίων, μπορούν να οπλιστούν με αυτά», ανέφερε.

«Το επόμενο βήμα είναι ο εξοπλισμός των υποβρυχίων με υπερηχητικά πυραυλικά όπλα», είχε σημειώσει.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται ότι το βαρύ αεροπλανοφόρο καταδρομικό Admiral Kuznetsov, θα επιστρέψει σε υπηρεσία με το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στο άμεσο μέλλον, ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι ημερομηνίες επιστροφής αυτού του πολεμικού πλοίου.

Επισημαίνουμε ότι, τον περασμένο Απρίλιο, το αμερικανικό περιοδικό Military Watch ανακήρυξε τη ρωσική φρεγάτα Marshal Shaposhnikov, η οποία είναι οπλισμένη με πυραύλους Zircon, ως το πιο επικίνδυνο πολεμικό πλοίο.

Τον Φεβρουάριο επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι μαζικές παραδόσεις υπερηχητικών πυραύλων Zirkon που εκτοξεύονται από τη θάλασσα στις ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινούσαν το 2023.

Μαζί με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard που μπήκε στο μαχητικό καθήκον το 2019, το Zircon αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του υπερηχητικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Η Ρωσία βλέπει τα όπλα ως έναν τρόπο να διατρυπήσει τις ολοένα και πιο εξελιγμένες αντιπυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ, τις οποίες ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι μια μέρα θα μπορούσαν να καταρρίψουν ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους.

Επιπλέον, η Μόσχα προετοιμάζει το καταδρομικό Amiral Nakhimov για δοκιμές. Μία από τις κύριες αλλαγές μετά την επισκευή του καταδρομικού Admiral Nakhimov, θα είναι ο οπλισμός.

Επί του παρόντος, αυτός ο οπλισμός είναι αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-700 Granit. Θα διατηρηθούν, αλλά  θα είναι εξοπλισμένο με τουλάχιστον δέκα ακόμη κάθετες εγκαταστάσεις 3S14, πιθανώς την έκδοση M. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από το P-700 Granit, το Admiral Nakhimov θα είναι εξοπλισμένο με 80 επιπλέον πυραύλους διαφόρων τροποποιήσεων και μοντέλων.

Η εμβέλεια του P-700 Granit ποικίλλει ανάλογα με το ύψος της πτήσης του, κάτι που επηρεάζει επίσης την ανίχνευση, το πολύ 625 χιλιόμετρα, αλλά πρόκειται για τροχιά μεγάλου υψόμετρου. Η αυτονομία μπορεί να μειωθεί δραστικά στα 200 km, αλλά αυτό συμβαίνει εάν εκτοξευθεί από χαμηλά. Τέτοιες βολές εκτελούνται όταν είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.

Εκτός από τον αυξημένο αριθμό πυραύλων και εκτοξευτών, υποτίθεται ότι το καταδρομικό Admiral Nakhimov θα λάβει τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

Ο στόχος ενός υπερηχητικού όπλου είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστεί από ότι, για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους λόγω της ικανότητας ελιγμών τους.

Πέρα από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, μια σειρά από άλλες χώρες αναπτύσσουν υπερηχητικά όπλα, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα και η Ιαπωνία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Zircon: Ο τρομερός ρωσικός πύραυλος

Ο πύραυλος 3M22 Zircon (Tsirkon), είναι ένας από τους τρεις δημοφιλείς υπερηχητικούς πυραύλους στο ρωσικό οπλοστάσιο. Πρόκειται για έναν αντιπλοϊκό πύραυλο σχεδιασμένο να δημιουργεί μια «ασταμάτητη» απειλή για τα εχθρικά πλοία.

Στο έδαφος, μια τέτοια έκδοση του Zircon θα ήταν ασταμάτητη, καθώς λόγω των stealth χαρακτηριστικών του, θα ήταν εξαιρετικά αδύνατο να εντοπιστεί και να αναχαιτιστεί, από τα εχθρικά συστήματα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το Zircon προέρχεται από τους υπερηχητικούς πυραύλους P-800 Oniks, με τις διαστάσεις των πυραύλων να είναι συγκρίσιμες, αφού ο Zircon εκτιμάται ότι έχει μήκος μεταξύ 8-10 μέτρων, ενώ το P-800  έχει μήκος 8,6 μέτρων στην έκδοση του ως πύραυλος εδάφους.

Δεδομένου ότι οι πύραυλοι έχουν περίπου ίδιες διαστάσεις, είναι δυνατό να εκτιμηθεί το μέγεθος της πολεμικής κεφαλής του Zircon με βάση το P-800. Οι P-800 έχουν ωφέλιμο φορτίο είτε 200 κιλών, υψηλής εκρηκτικής ύλης ή πολεμική κεφαλή ημι-διατρητικής πολεμικής κεφαλής 250 κιλών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συναγερμός ενόψει της νέας κακοκαιρίας – Δείτε τους χάρτες με τις περιοχές που θα «χτυπήσει» ανά ημέρα

Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τη Δευτέρα, με τα φαινόμενα να διαρκούν τρεις ημέρες επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, η επιδείνωση του καιρού με...

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδας: 29χρονος ΑμεΑ έπεσε με το αναπηρικό καροτσάκι του στη θάλασσα

Ένα σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Φθιώτιδα και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι των Ραχών, όταν 29χρονος...

ΗΠΑ: Ακρωτηριάστηκε 14χρονος στα χέρια και στα πόδια -Είχε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ η επέμβαση ακρωτηριασμού ενός 14χρονου στα χέρια και τα πόδια μετά από διάγνωση πνευμονίας και...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 55.500 μέχρι τις 12 μ.μ. – 10.000 περισσότεροι από την προηγούμενη Κυριακή

Τουλάχιστον 272 ψήφοι το λεπτό σημειώνονται στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που γίνονται σήμερα (24/09), για την ανάδειξη νέας...

Συντάξεις, τριετίες και επιδόματα – Τι αλλάζει, ποιοι παίρνουν αυξήσεις και ποιοι οι μεγάλοι χαμένοι

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...