Αρχική Κόσμος Σουδάν: Δικαστήριο καταδίκασε τρεις 20χρονους σε ακρωτηριασμό χεριών, για κλοπή φιαλών αερίου

Σουδάν: Δικαστήριο καταδίκασε τρεις 20χρονους σε ακρωτηριασμό χεριών, για κλοπή φιαλών αερίου

Τρεις Σουδανοί καταδικάστηκαν σε ακρωτηριασμό χεριών για κλοπή. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια καταδικαστική απόφαση στη χώρα, εδώ και δεκαετίες.

Οι 3 άνδρες, 20 ετών, καταδικάστηκαν για κλοπή φιαλών φυσικού αερίου στο Ομντουρμάν, την πολυπληθέστερη πόλη του Σουδάν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, απέναντι από τον ποταμό Νείλο.

Η απόφαση ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, αλλά η είδηση γνωστοποιείται την Τρίτη (14/2), εγείροντας φόβους πως η χώρα διολισθαίνει πίσω στον κρατικό εξτρεμισμό, 15 μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Επίσης καταδικάστηκαν σε τριετή φυλάκιση, έκαστος, και τους επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 3.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την κλοπή. Έχουν μεταφερθεί σε κατάστημα κράτησης, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία εκτέλεσης της ποινής, αναφέρει ο Guardian.

Ο δικηγόρος ενός εκ των τριών, δήλωσε πως «δυστυχώς, παρά την πολιτική αλλαγή στη χώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν μία επιφανειακή αλλαγή».

Σε ανακοίνωσή του, το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, μια οργάνωση για τα δικαιώματα που λειτουργεί από την Ουγκάντα, κατηγόρησε τις σουδανικές Αρχές για κακοδικία.

Είπε ότι η δίκη πραγματοποιήθηκε «χωρίς νομική εκπροσώπηση, με την αποτυχία του δικαστηρίου να εξηγήσει στους κατηγορούμενους τη σοβαρότητα και την ποινή των αδικημάτων και τη στήριξη του δικαστηρίου στις ομολογίες, ως το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη των κατηγορουμένων».

Τον Αύγουστο του 2021, το Σουδάν υπέγραψε τη σύμβαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών τιμωριών, η οποία θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην αναδιατύπωση πολλών νόμων του ποινικού κώδικα ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αλλά, αυτό δεν συνέβη ποτέ, επειδή δεν υπάρχει πραγματική βούληση από την εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοιες περιπτώσεις κάθε τόσο» είπε ο δικηγόρος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Market pass: Νέες πληρωμές σήμερα -Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

Νέες πληρωμές αναμένονται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για τους δικαιούχους Market pass του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων, των πολιτών που υπέβαλαν...

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.Η...

Το Ιππικό βγήκε στο Σύνταγμα: Σπάνιες εικόνες έξω από τη Βουλή

Έτριβαν τα μάτια τους όσοι βρέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) στο Σύνταγμα, όταν είδαν δίπλα τους να κυκλοφορούν… άλογα.Ο λόγος...

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τα «μυστικά» για να αποφύγετε έλεγχο και παγίδες της Εφορίας

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει τα ακίνητα με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ερευνούν 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών...

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, υπολογίστε το ποσό με λίγα μόνο κλικ

Πώς υπολογίζεται και πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα: Υπολογίστε το με λίγα μόλις κλικΚάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης...