Αρχική Κόσμος Σουηδία: Σε ισόβια καταδικάστηκε ο 18χρονος που σκότωσε δύο καθηγήτριες του λυκείου...

Σουηδία: Σε ισόβια καταδικάστηκε ο 18χρονος που σκότωσε δύο καθηγήτριες του λυκείου όπου φοιτούσε

Δικαστήριο στη Σουηδία καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έναν 18χρονο μαθητή που σκότωσε τον Μάρτιο με τσεκούρι δύο καθηγήτριες στο λύκειο όπου φοιτούσε.

Ο νεαρός συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση στο σχολείο, το Malmö Latin School στο Μάλμε (νότια Σουηδία), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Ειδικευμένο στη διδασκαλία της Τέχνης, το σχολείο αυτό αριθμεί περισσότερους από 1.000 μαθητές.

«Είναι δύο φόνοι πολύ βάναυσοι και τα θύματα υπέφεραν πάρα πολύ», δήλωσε ο δικαστής Γιόχαν Κβαρτ σε μια ανακοίνωση και πρόσθεσε πως η συμπεριφορά του νεαρού δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως «ιδιαίτερα φρικιαστική».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο μαθητής είναι το πιο νεαρό άτομο που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας. Έχει προηγηθεί η τροποποίηση ενός νόμου που προέβλεπε μειωμένες ποινές για νεαρούς υπόπτους τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων.

Ασαφή τα κίνητρα της δολοφονίας

Το δικαστήριο του Μάλμε ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τα σαφή κίνητρα των φόνων αυτών.

Ο νεαρός παραδέχθηκε την ενοχή του και δήλωσε στο δικαστήριο πως πίστευε ότι δεν είχε καμία θέση στην κοινωνία, αλλά δεν είχε το κουράγιο να αυτοκτονήσει και σκεπτόταν ότι δεν θα έβγαινε ζωντανός από το λύκειο.

Ψυχιατρική εκτίμηση έδειξε ότι πάσχει από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, όμως σύμφωνα με το δικαστήριο τίποτα δεν δείχνει ότι υποφέρει από μια «σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή».

Ο δικηγόρος του νεαρού, ο Άντερς Έλισον, είχε ζητήσει μια πιο επιεική ποινή λόγω των ψυχιατρικών δυσκολιών του πελάτη του. Δήλωσε σε τοπικό ΜΜΕ πως σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Στη Σουηδία, ένας καταδικασθείς σε ισόβια μπορεί να ζητήσει ύστερα από δέκα χρόνια μείωση της ποινής του, κάτι που συχνά γίνεται δεκτό. Στην πράξη, τα ισόβια μειώνονται ως εκ τούτου κατά μέσο όρο σε 16 έτη κάθειρξης, σύμφωνα με τις σουηδικές σωφρονιστικές αρχές.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2023

Στις ΗΠΑ, οι απώλειες ζωών ως αποτέλεσμα διαφόρων επιθέσεων με χρήση πυροβόλων όπλων ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο...

Eurostat: Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα στη μείωση καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης

Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι σε επίπεδο ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην αγορά«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες (σε επίπεδο ευρωζώνης) στην…απόσυρση των...

Το τρικ που σκέφτηκαν οι κάτοικοι της πιο σκοτεινής πόλης στον κόσμο για να βλέπουν λίγο ήλιο

Η τεχνική που επινόησαν ονομάζεται SoslpeilΑνάμεσα στα βουνά της νότιας Νορβηγίας, περίπου 170 χιλιόμετρα μακριά από το Όσλο, βρίσκεται η μικρή πόλη Rjukan....

Βρετανία: Η κρίση του κόστους ζωής ωθεί κόσμο στα τυχερά παιχνίδια

Ορισμένοι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τυχερά παιχνίδια χρησιμοποιούν τα πρακτορεία στοιχηματισμού για να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής.Ορισμένοι Βρετανοί που...

Στρατιωτικές δαπάνες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις υπερδυνάμεις

Κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2022 713 δολάρια σε στρατιωτικές δαπάνες την ίδια στιγμή που ένας Γερμανός πληρώνει 642 δολάρια Τι...