Αρχική Κόσμος Σπάνιο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα – γίγαντα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ

Σπάνιο είδος αράχνης που μοιάζει με ταραντούλα – γίγαντα εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ

Είναι πολύχρωμη και αποτελεί ένα είδος «χρυσής» αράχνης που ανήκει στο γένος Euoplos, το οποίο από το 2017 αποτελεί αντικείμενο εκτενούς ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου στο Journal of Arachnology.

Πλέον ονομάζεται Euoplos dignita, ένα είδος που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα, κοντά στις πόλεις Monto και Eidsvold, αλλά παρέμεινε χωρίς όνομα και άγνωστο, λόγω έλλειψης έρευνας, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Rix, κύριος επιμελητής αραχνολογίας στο Κουίνσλαντ.

Για χρόνια, υπήρχαν ελάχιστα δείγματα Euoplos dignita στη συλλογή του Μουσείου Κουίνσλαντ,εκτός από ένα το οποίο είχε συλλεχθεί πριν από τη δεκαετία του 1970.

Το ταξίδι προς την ανακάλυψη του είδους

Το γεγονός πως ανάμεσα στα δείγματα δεν υπήρχαν αρσενικά, αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για τον Rix και την ερευνητική του ομάδα.

«Το να έχουμε ένα αρσενικό δείγμα, είναι σημαντικό, για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να ονομάσουμε ένα είδος στην τάξη των Mygalomorphae, στην οποία ανήκουν οι αράχνες Euoplos», δήλωσε η Paula Cushing, ανώτερη επιμελήτρια στη ζωολογία σπονδυλωτών στο Μουσείο Φύσης και Επιστήμης του Ντένβερ.

«Συχνά, σχεδόν πάντα, για να καταλάβετε αν αυτό που κοιτάτε είναι νέο στην επιστήμη με τις αράχνες πρέπει να εξετάζετε τα γεννητικά όργανα», πρόσθεσε.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ερευνητές χρειάζονταν ένα νέο γενετικό υλικό, το οποίο τελικά εντόπισαν σε έναν δρόμο στην περιοχή Eidsvold-Monto μετά από τριήμερη αναζήτηση τον Μάιο του 2021.

Ήταν η πρώτη συλλογή του είδους από τη δεκαετία του 1990.

Αφότου σύγκριναν το εύρημα τους, με άλλα δείγματα της συλλογής του μουσείου, η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε και επίσημα το Euoplos dignitas.

Το Dignitas σημαίνει στα λατινικά «αξιοπρέπεια ή μεγαλείο, σε σχέση με την πραγματικά θεαματική φύση της αράχνης», είπε ο Rix σε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε από το Queensland Museum Network. «Είναι ένα μεγάλο, όμορφο είδος».

Τα θηλυκά του συγκεκριμένου είδους, έχουν κόκκινο-καφέ καβούκι και φτάνουν έως 2 ίντσες σε μήκος, κάτι που είναι «πολύ μεγάλο» για αυτόν τον τύπο αράχνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αρσενικά από την άλλη πλευρά, έχουν ένα εντυπωσιακό μελί με κόκκινο καβούκι και πόδια, ενώ οι κοιλιακοί τους είναι γκριζωπό καφέ.

«Αυτές οι αράχνες είναι πολύ ενδιαφέρουσες, γιατί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, κάποιες μπορεί να ζήσουν κυριολεκτικά για δεκαετίες», είπε ο Cushing. «Η μακροβιότερη ταραντούλα ήταν 43 ετών».

Η προστασία των Euoplos dignitas

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως για το συγκεκριμένο είδος, απαιτείται προστασία, καθώς οι περισσότερες περιοχές στην άκρη του δρόμου που ήταν διαθέσιμες για αυτό το είδος, είχαν καθαριστεί για τη γεωργία ή είχαν διαταραχθεί πολύ, κάτι που είναι «εξαιρετικά καταστροφικό για τις αράχνες, τα λαγούμια τους και την ακεραιότητα του βιότοπού τους».

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η λεπτομερής έρευνα, δεν θα γνωρίζουμε πόσοι εναπομείναντες πληθυσμοί υπάρχουν», είπε ο Ριξ. «Αλλά η φυσική περιοχή του είδους είναι μικρή, εξαιρετικά κατακερματισμένη και μπορέσαμε να ανακαλύψουμε μόνο ένα ζωντανό δείγμεκείνη την εποχή».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

O άνθρωπος που πληρώνεται αδρά για να μην κάνει τίποτα – Έχει βγάλει ήδη 280.000 δολάρια

«Πόσο θα ήθελα να μην κάνω τίποτα», είναι μια ευχή που ο καθένας μας έχει μουρμουρίσει, λίγο πριν χωθεί ξανά στην εβδομαδιαία του ρουτίνα. Προφανώς,...

Leasing και όχι αγορά αυτοκινήτου επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες

Ποιες εταιρείες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο Η εγχώρια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων εξελίσσεται σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής...

Neom: Η φουτουριστική mega city αλά Blade Runner – Το μεγαλύτερο οικοδόμημα που χτίστηκε ποτέ (Βίντεο)

Φανταστείτε έναν οριζόντιο ουρανοξύστη μήκους 105 μιλίων, λεπτό σαν μολύβι που διασχίζει ψηλά βουνά και άνυδρη έρημο και θα...

Πρόστιμο 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς -Το επικίνδυνο λάθος που κάνουν

Συνθήκες ζούγκλας επικρατούν στο αστικό δίκτυο της χώρας μας, με δεκάδες χιλιάδες οδηγούς να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες πίσω...

Πακέτο 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» [λίστα]

Ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για...