Αρχική Οικονομία Σπίτι μου: Εξαντλούνται τα πρώτα κονδύλια – Πόσοι έχουν πάρει δάνειο, η...

Σπίτι μου: Εξαντλούνται τα πρώτα κονδύλια – Πόσοι έχουν πάρει δάνειο, η προθεσμία

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους από 25 έως 39 ετών να πάρουν χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από τράπεζες και ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί περίπου 33.000 αιτήσεις, ενώ κοντεύουν να εξαντληθούν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού, και θα πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα τα επόμενα 500 εκατ.

Τα στοιχεία της ΔΥΠΑ δείχνουν ότι -σε διάστημα οκτώ εβδομάδων- από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 26 Μαΐου υποβλήθηκαν συνολικά 32.939 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί 16.187. Από αυτές, οι 11.440 έλαβαν προέγκριση δανείου, με μέσο ποσό χρηματοδότησης 112.743 ευρώ. Από όσες αιτήσεις έχουν προεγκριθεί, έχουν ήδη εγκριθεί 2.729 δάνεια δηλαδή το 24%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ήδη βρεθεί το ακίνητο, έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος με μέσο όρο ποσού έγκρισης 104.747 ευρώ.

Το 66% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας στην Αττική από ζευγάρια.

Η προθεσμία του προγράμματος έχει λήξη για αίτηση μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο, αυτό θα κριθεί και από το πόσο γρήγορα θα δοθούν τα δάνεια.

«Σπίτι μου»: Πώς κάνετε αίτηση για στεγαστικό δάνειο σε νέους

Δικαιούχοι σε πρώτη φάση θα είναι 10.000 νέοι. Η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται σε τράπεζα της επιλογής τους, η οποία θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και μετά ο φάκελος θα πηγαίνει στη ΔΥΠΑ η οποία και θα καλύψει το 75% της δανειοδότησης για να βγουν χαμηλά τα επιτόκια.

Μόλις επιλέξουν την τράπεζα που θα κάνουν την αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πάνε με τα εξής δικαιολογητικά:

 • Ταυτότητα
 • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (που δεν έχει εκδοθεί νωρίτερα από 1 μήνα πριν την αίτηση).
 • Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του τελευταίου φορολογικού έτους.
 • Δήλωση στοιχείων ακινήτου (Ε9) του τελευταίου έτους και Πιστοποιητικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου έτους.
 • Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με την οποία ο αιτών βεβαιώνει ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι αληθή και πλήρη, τα δικαιολογητικά γνήσια και ότι έχει λάβει γνώση των όρων του Προγράμματος τους οποίους αποδέχεται πλήρως.

«Σπίτι μου»: Οι όροι της τράπεζας για το δάνειο

 • Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
 • Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
 • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη.
 • Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
 • Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες (θα επιλεγούν μετά από δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ).
 • Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
 • Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
 • Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.

«Σπίτι μου»: Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί το ακίνητο

 • Να είναι 15ετίας ή παλαιότερο
 • Να είναι μέχρι 150 τ.μ.
 • Να έχει την εμπορική αξία 200.000 ευρώ
 • Να διαθέτει οικοδομική άδεια

Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει ο δανειολήπτης να έχει και τα 50.000 ευρώ, αφού το δάνειο για ακίνητο 200.000 ευρώ μπορεί να ανέρχεται το ανώτερο σε 150.000 ευρώ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...