Αρχική Οικονομία «Σπίτι μου»: Πώς θα δοθούν τα δάνεια έως 150.000 ευρώ στους νέους

«Σπίτι μου»: Πώς θα δοθούν τα δάνεια έως 150.000 ευρώ στους νέους

Τι προβλέπει το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων και ποιο το όφελος για τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν σε αυτό. Τα νέα στοιχεία.

«Ταβάνι» τα 150.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για χορήγηση στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ δίνουν διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση, την κοινωνική αντιπαροχή και τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την ανέγερση κατοικιών, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Τι προβλέπει

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα είναι το ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους, δε, θα είναι μηδενικό.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι με την αποπληρωμή του δανείου οι νέοι θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού.

Επίσης, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό (90%) της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως το 80%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για το 20%.

Με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια.

Τα νέα στοιχεία

  • Ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι.
  • Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
  • Δεν θα υπάρχει εγγυητής δανείου.
  • Οκτάμηνη προθεσμία, με δυνατότητα παράτασης, από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το πρόγραμμα «Κάλυψη« αφορά στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το Δημόσιο. Οι κατοικίες αυτές θα επισκευαστούν με δαπάνες δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε νέους, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με αντικειμενικά κριτήρια.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Γιατί έχει συνδεθεί με την 25η Μαρτίου

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι τόσο δημοφιλής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά...

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνει τους δανειολήπτες η νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι δανειολήπτες μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων που έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο τους προϋπολογισμό.Όσο τυπικοί...

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Νέα σκληρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η νέα επίθεση...

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023 – Δες ΕΔΩ στο gov.gr

Με βάση τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, καταρτίζονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ψηφίζετεΔείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 μέσα από την...

ΚΟΚ: Γιατί δεν πρέπει να γεμίζουμε μέχρι πάνω το πορτ-μπαγκάζ

Πολλοί οδηγοί, ειδικά όταν ετοιμάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμίζουν ασφυκτικά το πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου, αρκετές φορές έως την οροφή, στην προσπάθειά...