Αρχική Κόσμος Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν λείψανα Ρωμαίας αριστοκράτισσας στο Λιντς

Σπουδαία ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν λείψανα Ρωμαίας αριστοκράτισσας στο Λιντς

Ο σκελετός της άγνωστης γυναίκας, που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 1.000 ετών, βρέθηκε σε ένα μολύβδινο φέρετρο σε ένα κρυφό νεκροταφείο στην πόλη του Λιντς πέρυσι.

Τα λείψανα 62 ανθρώπων ανασκάφηκαν στον μέχρι πρότινος άγνωστο αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Garforth. Άνδρες, γυναίκες και 23 παιδιά θάφτηκαν στον χώρο που αποκάλυψε ομάδα αρχαιολόγων.

Στους νεκρούς πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται άνθρωποι τόσο της ύστερης ρωμαϊκής όσο και της πρώιμης Σαξονικής εποχής, καθώς τα ταφικά έθιμα και των δύο εποχών βρέθηκαν στους τάφους, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Λιντς τη Δευτέρα (13/3).

Ο Ντέιβιντ Χάντερ, επικεφαλής αρχαιολόγος της Κοινής Υπηρεσίας του Δυτικού Γιορκσάιρ, δήλωσε στο CNNi τη Δευτέρα ότι η ανακάλυψη προέκυψε αφού ένας εμπορικός εργολάβος υπέβαλε αίτηση για πολεοδομική άδεια στο συμβούλιο.

Μια αρχαιολογική έρευνα του χώρου – η ακριβής θέση του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί – οδήγησε στην εύρεση των λειψάνων την περασμένη άνοιξη.

«Σίγουρα πήραμε περισσότερα από όσα διαπραγματευτήκαμε», είπε ο Χάντερ στο CNNi. Είπε ότι η ομάδα του είχε λόγους να πιστεύει ότι η τοποθεσία μπορεί να έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί κοντά είχαν βρει ρωμαϊκές και αγγλοσαξονικές κατασκευές σε προηγούμενες ανασκαφές. «Αλλά δεν περιμέναμε να βρούμε ένα νεκροταφείο 62 ατόμων σε αυτή την τοποθεσία», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία ταφικών πρακτικών που βρέθηκαν στην τοποθεσία θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πρώιμες χριστιανικές πεποιθήσεις, μαζί με σαξονική ταφή, είπε η ομάδα. Βρήκαν επίσης προσωπικά αντικείμενα όπως μαχαίρια και αγγεία.

Το φέρετρο με επένδυση από μόλυβδο θεωρείται «πολύ σπάνιο» και πιστεύεται ότι περιείχε γυναίκα υψηλού κύρους (Πηγή: CNNi/ West Yorkshire Joint Services/Leeds City Council)

Περιγράφοντας το μολύβδινο φέρετρο ως «πολύ σπάνιο», ο Χάντερ είπε: «Το μολύβδινο φύλλο είναι η επένδυση ενός μεγαλύτερου ξύλινου φέρετρου, επομένως είναι ένα πολύ υψηλού κύρους ρωμαϊκό σώμα».

Το φέρετρο περιείχε επίσης κοσμήματα που ενίσχυαν τις υποψίες της ομάδας για το άτομο που ήταν θαμμένο μέσα.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι το νεκροταφείο 1.600 ετών θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη σημαντική και σε μεγάλο βαθμό χωρίς έγγραφα μετάβαση μεταξύ της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στο 400 και της ίδρυσης των μεταγενέστερων αγγλοσαξονικών βασιλείων.

Αφού οι Ρωμαίοι έφυγαν από τη Βρετανία, το Δυτικό Γιορκσάιρ βρισκόταν στο Βασίλειο του Έλμετ, το οποίο βρισκόταν μεταξύ των κοιλάδων Wharfe και Don, της κοιλάδας του York και των Pennines, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ακόμη και μετά την αναχώρηση των Ρωμαίων, πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Έλμετ, συνέχισαν να εμφανίζουν στοιχεία της ρωμαϊκής κουλτούρας – παράλληλα με αυτή των Αγγλοσάξωνων. Αυτό κράτησε για περίπου 200 χρόνια.

Περιγράφοντας την ανασκαφή ως «εξαιρετική», ο Χάντερ ανέφερε: «Αυτό μπορεί να είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας για αυτό που καταλαβαίνουμε για την ανάπτυξη της αρχαίας Βρετανίας και του Γιορκσάιρ.

«Η παρουσία δύο κοινοτήτων που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο ταφής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και εάν η χρήση αυτού του νεκροταφείου επικαλύπτεται ή όχι θα καθορίσει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα».

arxaiologiki-anakalipsi3.jpg
Τα υπολείμματα που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως περιλάμβαναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά (Πηγή: CNNi/ West Yorkshire Joint Services/Leeds City Council)

Τα υπολείμματα θα υποβληθούν σε ελέγχους και αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρονολόγησης με άνθρακα, η οποία η ομάδα ελπίζει ότι θα βοηθήσει στον καθορισμό ακριβών χρονικών πλαισίων, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή των ατόμων και την καταγωγή τους.

Η ανασκαφή της τοποθεσίας υποκινήθηκε εν μέρει από το γεγονός ότι προηγούμενες ανασκαφές στην κοντινή περιοχή είχαν αποκαλύψει υστερορωμαϊκά λιθόκτιστα κτήρια και μικρό αριθμό κατασκευών αγγλοσαξονικού ρυθμού. Τα ευρήματα μόλις δημοσιοποιήθηκαν, καθώς η τοποθεσία έπρεπε να διατηρηθεί ασφαλής, ώστε να γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι.

Η Κάιλι Μπάξτον, επιτόπια επιβλέπουσα, σημείωσε: «Είναι όνειρο κάθε αρχαιολόγου να εργαστεί σε μια τοποθεσία που συμβαίνει «μία φορά στη ζωή» και η επίβλεψη αυτών των ανασκαφών είναι σίγουρα κορυφαία στιγμή της καριέρας μου».

Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση του ευρήματος – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Χάντερ – το μολύβδινο φέρετρο αναμένεται να εκτεθεί στο Μουσείο της πόλης του Λιντς.

Skeletal remains of Roman aristocrat discovered in hidden lead coffin By Lianne Kolirin, CNN

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συνελήφθη 17χρονος στη Θεσσαλονίκη, έκανε φάρσα για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

Φάρσα για βόμβα στο σχολείο τους έκαναν δύο 17χρονοι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη, ενώ...

Ιορδανία: Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς… πυροβολισμούς

Με αίμα «βάφτηκε» η μέρα του γάμου ενός ζευγαριού στην Ιορδανία, καθώς ο νεαρός γαμπρός έπεσε νεκρός από πυροβολισμό...

Ante portas τα F 35 – Στο Κογκρέσο η σύμβαση

«Κλειδώνει» το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα. Ποιες εξελίξεις οδηγούν τις ΗΠΑ...

ΗΠΑ: Λεωφορείο με μαθητές έπεσε σε χαράδρα – Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων πέντε σε κρίσιμη κατάσταση

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μέλη της φιλαρμονικής ορχήστρας του λυκείου Φαρμινγκντέιλ, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα περίπου 15 μέτρων Δύο νεκροί...

Μαρουσάκης: Κακοκαιρία 5 ημερών από την Κυριακή

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα πλήξει σημαντικά και τη Θεσσαλία....