Αρχική Οικονομία Στα 2,93 δισ. έφθασαν οι απλήρωτοι φόροι κατά το α’ εξάμηνο

Στα 2,93 δισ. έφθασαν οι απλήρωτοι φόροι κατά το α’ εξάμηνο

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3,23 δισ. ευρώ

Απλήρωτους φόρους ύψους 2,93 δισ. ευρώ άφησαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, μετά τη διαγραφή μικροοφειλών, τα χρέη στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 3.550.274 οφειλέτες του Δημοσίου από 3.905.073 που ήταν στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:

•Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 3,23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2,93 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

•Μόνο τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 334 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ήταν στα 61 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 443%. Ωστόσο, από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τα παραπάνω μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς πέρυσι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και είχαμε πολλές αναστολές πληρωμών, με συνέπεια πολλές οφειλές να μην έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα καθίσταντο.

•Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει στα 109,015 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24,8 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί να περιορίζεται στα 84,2 δισ. ευρώ.

•Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια. Μάλιστα, σε 1.303.990 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2022 τίθεται σε ισχύ και η νέα ρύθμιση οφειλών 36 έως 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση αφορά την περίοδο της πανδημίας και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 για το τμήμα της κοινωνίας το οποίο αποδεδειγμένα έχει πληγεί με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση COVID, τους ανέργους που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή ή στο «Συν-Εργασία». Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι όσοι επιλέξουν έστω και μία περισσότερη δόση πέραν των 36, όλες οι δόσεις θα είναι έντοκες. Δηλαδή, εάν το χρέος αποπληρωθεί για παράδειγμα σε 40 δόσεις, το σύνολο των δόσεων θα είναι έντοκες.

Επίσης δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά βεβαιωμένες οφειλές.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Πάγκαλος και… να πώς και από ποιους «φαγώθηκαν» 2,3 τρισ. ευρώ σε 40 χρόνια!

Πολύ πριν από τη ρηξικέλευθη δήλωση στη Βουλή (21 Σεπτεμβρίου 2010)  του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης εκλιπόντος Θεόδωρου Πάγκαλου και επανάληψή της συμπληρωμένη και...

Ανήλικη παραβατικότητα: Πώς εκφράζεται σήμερα το κοινωνικό φαινόμενο – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι ολοένα και αυξανόμενες υποθέσεις ανήλικης παραβατικότητας που έρχονται στο φως το τελευταίο διάστημα σοκάρουν αφενός με τη συχνότητά τους και...

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Λήγει η προθεσμία για αίτηση επιδότησης – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

«Τρέχει» η προθεσμία για αίτηση στο gov.gr για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Συγκεκριμένα, πλέον, μπορούν όλα τα ΑΦΜ να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr,...

Κάτι τρέχει με τις όρκες: Νέα επίθεση σε ιστιοπλοϊκό ανοιχτά της Ισπανίας

Πληθαίνουν ανεξήγητα οι επιθέσεις από φάλαινες-όρκες προς τα σκάφη, γεγονός που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες.Τον απόλυτο τρόμο έζησαν οι...

Οι «χάκερς των διακοπών» -Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικά πακέτα από το διαδίκτυο

Το φαινόμενο της ηλεκτρονικής απάτης δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους τομείς. Είναι δυστυχώς γενικευμένο και μπορεί να καταστρέψει τα τουριστικά σχέδια ενός...