Αρχική Ελλάδα Στα χέρια της Ελλάδας τουρκικό drone

Στα χέρια της Ελλάδας τουρκικό drone

Πώς έφτασε με μυθιστορηματικό τρόπο στη χώρα μας

Ένα τουρκικό drone τύπου Bayraktar έχει στην κατοχή της η Ελλάδα. Και ο τρόπος που το απέκτησε είναι μυθιστορηματικός. Το Bayraktar κατερρίφθη από Λίβυους το 2020.

Έλληνες αξιωματικοί μετέβησαν στη Βεγγάζη στις αρχές Ιουλίου του 2020, πήγαν στην περιοχή που είχε καταρριφθεί το τουρκικό drone και το επιθεώρησαν επιτόπου.

Αλλά δεν έμειναν μόνον εκεί. Σε συνεργασία με τους Λίβυους που είναι πιστοί στον Στρατάρχη Χάφταρ – που ελέγχει την περιοχή της Βεγγάζης – οι Έλληνες αξιωματικοί πήραν κάποια τμήματα της ατράκτου, τον κινητήρα, αλλά και – κυρίως – τον εγκέφαλο του UAV. Για να μην τραβήξει η επιχείρηση μεταφοράς αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα την προσοχή των Τούρκων, τεμαχίστηκαν και «κρύφτηκαν» σε κιβώτια που φορτώθηκαν σε ένα ψαροκάικο!

Το αλιευτικό ξεκίνησε από το λιμάνι της Βεγγάζης κι έφτασε σε ελληνικό λιμάνι, όπου το παρέλαβαν Έλληνες αξιωματικοί και το μετέφεραν σε εγκαταστάσεις «πολύ κοντά στην Αθήνα».

Εκεί τα κομμάτια αναλύθηκαν και μελετήθηκαν από Έλληνες τεχνικούς και μηχανικούς με τη συνδρομή ειδικών του Ισραήλ αναφορικά την ανάλυση των δεδομένων που είχε ο εγκέφαλός του.

Οι πληροφορίες που αντλήθηκαν είναι πλέον ένα κομμάτι της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει το ΓΕΕΘΑ.

Την περίοδο της επιχείρησης οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τηρούσαν «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα.

Το Live News περί τα τέλη του 2021 ήρθε σε επικοινωνία με μία πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για πληροφορίες.

«Ρωτάτε αν παραδόθηκε στην Ελλάδα ένα καταρριφθέν τουρκικό drone Bayraktar;» ανέφερε η πηγή κι όταν η απάντηση του δημοσιογράφου ήταν καταφατική, η ίδια πηγή είπε: «Η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επιτόπου επιθεώρηση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi. Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολή για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής».

Εκ των υστέρων τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν και πηγές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Τσικνοπέμπτη 2024: Το «κόλπο» του ιδιωτικού τομέα – Είναι αργία;

Η Τσικνοπέμπτη και το 2024 θα κηρύξει και την έναρξη του ξεφαντώματος της Αποκριάς, μιας και είναι από τις...

ΗΠΑ: Ο Τραμπ παρομοίασε τις δικαστικές του περιπέτειες με τη μεταχείριση του Ναβάλνι στις ρωσικές φυλακές

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Καρναβάλια: Οι Ράμπο της ΑΑΔΕ ντύνονται μασκαράδες και κάνουν “ντου”

Την Κυριακή ανοίγει το Τριώδιο και οι δρόμοι θα αρχίσουν να γεμίζουν με μασκαράδες. Πίσω, όμως, από κάποιες μάσκες...

Θεοχάρης για POS: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προθεσμία προμήθειας POS ύστερα από την παράταση 1 μηνός που παραχώρησε...