Αρχική Οικονομία Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους «πάγωσαν» τα επιτόκια – Ποιοι μένουν εκτός της...

Στεγαστικά δάνεια: Για ποιους «πάγωσαν» τα επιτόκια – Ποιοι μένουν εκτός της ρύθμισης

Στον «πάγο» μπαίνουν για 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια όλων των στεγαστικών δανείων προστατεύοντας περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά.

Νέα αύξηση ύψους 0,25% έγινε στα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, επιβαρύνοντας περισσότερο τους δανειολήπτες, ενώ αναμένεται κι άλλη. Μέσα σε ένα έτος έχουν γίνει ήδη 7 αυξήσεις στα επιτόκια.

Ωστόσο, για κάποιους με παρέμβαση της κυβέρνησης η περαιτέρω αυξήσεις «παγώνουν», που σημαίνει ότι μία κατηγορία δανειοληπτών δεν θα δουν άλλη αύξηση στις δόσεις τους.

Αυτοί είναι οι συνεπείς δανειολήπτες, για τους οποίους τα επιτόκια «πάγωσαν» στην 6η αύξηση του Μαρτίου και κέρδισαν και μείον 20 μονάδες βάσης. Για αυτούς η δόση θα παραμείνει στα επίπεδα του Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι αφορά δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Επομένως, όλοι όσοι δεν έχουν στεγαστικά δάνεια, έχουν δηλαδή καταναλωτικά ή αγοράς αυτοκινήτου, θα δουν κανονικά αύξηση στα επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους, το οποίο έχει ένα έντοκο κομμάτι της τάξης του 25%, αυτό ακολουθεί τις επιβαρύνσεις. Οι νέοι, δηλαδή, που παίρνουν δάνειο μέσω του προγράμματος θα έχουν αύξηση στα επιτόκια.

Τι ισχύει για το «πάγωμα» των επιτοκίων

Για ένα μέσο στεγαστικό των 100.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη και κυμαινόμενο επιτόκιο, η δόση έχει αυξηθεί κατά 160 ευρώ, στα 720 ευρώ τον Μάρτιο, από 560 ευρώ τον Ιούνιο του 2022.

Συνεπώς, η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση είναι στα 1.920 ευρώ. Γι’ αυτούς η αύξηση των επιτοκίων «παγώνει» για ένα έτος.

Η παρέμβαση αυτή καλύπτει δάνεια τραπεζών, servicers και Funds. Επίσης, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως το «πάγωμα» επιτοκίου γίνεται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια πρωτοβουλία από πλευράς δανειοληπτών και θα φανεί από τις δόσεις Ιουνίου 2023 μέχρι και Απριλίου 2024. Το μέτρο θα έχει 12μηνη διάρκεια.

Με αυτή την απόφαση θωρακίζονται 450.000 -500.000 ενήμεροι δανειολήπτες.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Μεξικό: Κατάρρευση οροφής εκκλησίας εν ώρα λειτουργίας – Τουλαχιστον εννέα νεκροί (βίντεο)

Εννέα άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί, 40 να έχουν τραυματιστεί κι άλλοι 30 περίπου να έχουν παγιδευτεί μετά την κατάρρευση της οροφής μιας εκκλησίας...