Αρχική Οικονομία Στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο: Με ποιες προϋποθέσεις γίνεται «πάγωμα» των δόσεων

Στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο: Με ποιες προϋποθέσεις γίνεται «πάγωμα» των δόσεων

Νέα αύξηση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αποφασίστηκε για τον Μάιο. Να σημειωθεί από τον Ιούλιο του 2022 έχουν γίνει αυξήσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, οι οποίες κατά μέσο όρο ανέρχονται στις τρεισήμισι δόσεις, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη. Δηλαδή, εξήγησε, ο δανειολήπτης καλείται να καταβάλει περί τις τρεισήμισι δόσεις παραπάνω σε σχέση με αυτές που κατέβαλε πριν από τον Ιούλιο του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει μέχρι τώρα επτά αυξήσεις επιτοκίων και αναμένονται και άλλες. Να δώσουμε ένα παράδειγμα για το τι σημαίνουν αυτές οι επτά αυξήσεις που έχουν γίνει:

Για ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο εικοσαετίας:

Η μηνιαία δόση από 536 ευρώ που ήταν το προηγούμενο Ιούλιο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 693 ευρώ, δηλαδή μια επιβάρυνση κατά 160 ευρώ το μήνα, ή 1920 ευρώ ετησίως, που είναι μια μεγάλη αύξηση.

Εξαιτίας αυτού του προβλήματος υπήρξε η απόφαση για το πάγωμα ή και τη μείωση ουσιαστικά των επιτοκίων. Αυτή η απόφαση, η οποία έγινε πριν την έβδομη αύξηση που αναφέραμε, αφορά όλους τους συνεπείς δανειολήπτες.

Υπάρχει μια μείωση 0,20% από τον Μάιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, αλλά μόνο για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, δηλαδή τα δάνεια που στις 28 Απριλίου δεν είχαν ούτε μία δόση σε καθυστέρηση.
Αν υπήρχε έστω και κατά μία ή δύο ημέρες καθυστέρησης στη δόση κάποιου σε αυτή την περίπτωση δεν εντάσσεται σε αυτό το πρόγραμμα του παγώματος και της μείωσης.

Επίσης, το ποσό του δανείου θα έπρεπε να έχει εκταμιευθεί έως τις 21/12/ 2022. Για αυτούς τους δανειολήπτες δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση έως τον Μάιο του 2024, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να κάνουν κάποια αίτηση.

Όσοι όμως στις 28/4/2023 χρωστούσαν έστω και μία δόση εξαιρούνται από αυτήν την απόφαση των τραπεζών.

Όσοι δανειολήπτες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές και δεν εντάσσονται σε αυτό το «πάγωμα» των επιτοκίων μπορούν ωστόσο να κάνουν αίτηση στις τράπεζες και να ζητήσουν την μετατροπή του επιτοκίου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό, είπε, γιατί, όπως γνωρίζουμε, θα γίνουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης τρέχει η επιδότηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων. Εκεί θα πρέπει να γίνει αίτηση στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της πλατφόρμας για τους ευάλωτους. Η αίτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Τα κριτήρια είναι πιο διευρυμένα, από 27.300 ευρώ στα 29.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα, και 180.000 ευρώ στα 234.000 ευρώ το περιουσιακό εισόδημα, τόνισε η κ. Φραγκάκη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η αλήθεια πίσω από το σεξουαλικό σκάνδαλο με το δελφίνι που συντάραξε τον κόσμο

Το 1990 ένας άντρας στη βορειοανατολική Αγγλία συνελήφθη επειδή σύμφωνα με μαρτυρίες, εντοπίστηκε να κακοποιεί σεξουαλικά ένα δελφίνι. Ο Άλαν...

Κτηνωδία στη Λέσβο – 62χρονος σκότωσε γάτα με καλάμι ψαρέματος

Μία ακόμα ανατριχιαστική υπόθεση κακοποίησης ζώων σημειώθηκε αυτή τη φορά στη Λέσβο, με έναν 62χρονο να σκοτώνει...

«Βόμβα» για τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες: Ποιοι θα «τιμωρηθούν»

Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής...

Χαλκίδα: «Νταής» έριχνε σε γυναίκα μπουνιές και κλωτσιές στη μέση του δρόμου

Ακόμη ένα περιστατικό γυναικείας κακοποίησης έρχεται στο φως, αυτήν τη φορά στη Χαλκίδα, με το δράστη να...

‘Ndrangheta: Ιστορίες πλούτου και βίας της πιο ισχυρής μαφίας της Ευρώπης

Όταν κανείς ακούσει τον όρο ιταλική μαφία το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Marlon Brando που «κάνει προσφορές που κανείς δεν...