Αρχική Ελλάδα Στην αναμονή για ξυλόσομπα: «Επιθετική ζήτηση, δεν έχουμε αποθέματα»

Στην αναμονή για ξυλόσομπα: «Επιθετική ζήτηση, δεν έχουμε αποθέματα»

Την ώρα που οι τιμές τόσο στο ρεύμα, όσο και σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βρίσκονται σε εξωφρενικά επίπεδα, οι καταναλωτές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης προκειμένου να προετοιμαστούν για τον χειμώνα που έρχεται. Έτσι, οι παραδοσιακές ξυλόσομπες έχουν φτάσει στο σημείο να γνωρίζουν τέτοια άνθιση, που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων σε πολλές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας λίστες αναμονής παραγγελιών που φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες.

Η ξυλόσομπα για κάποιους μπορεί να αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος από το σπίτι στο χωριό, ωστόσο, για τους περισσότερους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, τον φετινό χειμώνα αποτελεί την απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια. «Θεωρώ πως έχουμε επιστρέψει ξεκάθαρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η αύξηση στη ζήτηση παραπέμπει σε χρονιές του 2012-2013 και επικρατεί ένας χαμός με τις αγορές», αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Κωνσταντίνος Πασταρματζής, ιδιοκτήτης καταστήματος με συσκευές θέρμανσης στην περιοχή του Λαγκαδά.

Εννέα στις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα

Η δεκαετής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία μετράνε καθημερινά της πληγές τους, αναζητώντας λύσεις για να περάσουν έναν πιο ήπιο χειμώνα. Όπως εξηγεί ο κ. Πασταρματζής, οι καταναλωτές πλέον δεν διαθέτουν χρήματα και στρέφονται διαρκώς σε φθηνότερες συσκευές, με τις ξυλόσομπες να βρίσκονται στο «νούμερο ένα» των αγορών.

Τα παραπάνω δεν προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Πασταρματζή, πρόκειται για το μέσο που αποτελεί σταθερή αξία θέρμανσης για τον χειμώνα, και στην παρούσα φάση και το πιο οικονομικό, με τις τιμές να κυμαίνονται στα 450 ευρώ, ενώ σαφώς υπάρχουν και φθηνότερες ξεκινώντας από τα 150 ευρώ. «Είχαμε χρόνια να ζήσουμε κάτι τέτοιο. Γίνεται πανικός όσον αφορά στη ζήτησή τους, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς και εννέα από τις δέκα παραγγελίες είναι για ξυλόσομπα. Ο καθένας ψάχνει τη φθηνότερη περίπτωση για το σπίτι του κι εμείς προσπαθούμε να προλάβουμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Περιμέναμε πως θα αναζητήσουν λύσεις οι καταναλωτές, αλλά δεν υπολογίζαμε τέτοια αύξηση», αναφέρει ο ίδιος.

Σε λίστα αναμονής για μία ξυλόσομπα – Αύξηση 50% στις τιμές σε σχέση με πέρυσι

Η εκτίναξη της ζήτησης του παραδοσιακού μέσου θέρμανσης προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες φέτος πιάστηκαν «απροετοίμαστες», καθώς οι παραγγελίες ξεκίνησαν από τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρει από την πλευρά του στο τοπικό μέσο ο κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, λόγω της σοβαρής έλλειψης αποθεμάτων, μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο 1 από τις 6 παραγγελίες για ξυλόσομπες. «Κάθε χρόνο προετοιμαζόμαστε ώστε να κρατήσουμε αποθέματα, να κάνουμε προεργασία και να είμαστε έτοιμοι στην αρχή του φθινοπώρου. Φέτος δεν προλαβαίνουμε τους πελάτες μας γιατί ξεκίνησαν τις αναζητήσεις από το πρώτο εξάμηνο και συνεχώς αυξάνονται», τονίζει.

Ο αυξημένος όγκος των παραγγελιών για ξυλόσομπα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίστες αναμονής, που πολλές φορές φτάνουν έως και τις τρεις εβδομάδες για κάθε παράδοση. «Δεν ξέρω πώς θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται επιθετικά καθημερινά, πόσω μάλλον τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι βροχές. Οι τιμές μας, λόγω των προϊόντων που εμπορευόμαστε οι ίδιοι, αυξήθηκαν περίπου κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 400-500 ευρώ για μία καλή ξυλόσομπα. Αυτό ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν σταμάτησε τον κόσμο από τις αγορές του, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να βρουν φθηνότερα μέσα θέρμανσης», σημειώνει.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Γονικές παροχές και δωρεές στο «μικροσκόπιο» της εφορίας

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η φορολογική διοίκηση τις αφορολόγητες γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων και χρηματικών ποσών...

Οι καλύτερες και οι χειρότερες αεροπορικές εταιρείες – Ποιες «μαύρισαν» οι επιβάτες

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από επιβάτες, έδειξε τις καλύτερες και τις χειρότερες αεροπορικές εταιρείες με βάση...

Εντοπίστηκε νεκρό έμβρυο σε αποχέτευση στο κέντρο της Αθήνας

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα στην Αστυνομία μετά από αναφορά για εντοπισμό νεκρού εμβρύου σε σύστημα αποχέτευσης κτιρίου...

Κτηνωδία στην Καβάλα: Έδεσαν, ακρωτηρίασαν και έκαψαν σκύλο

Αντιμέτωπος με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε ένας κάτοικος της Καβάλας το πρωί της Δευτέρας (26/2), όταν βρέθηκε...

Πρωτομαγιά: Πότε μεταφέρεται η αργία

Με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024...