Αρχική Ελλάδα Στο 6% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση της υγείας το 2023 – Στα...

Στο 6% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση της υγείας το 2023 – Στα 11,9 δις ευρώ

Αυξημένη χρηματοδότηση για τον τομέα υγείας, προγραμματίζεται για το 2023 από τον προϋπολογισμό, όπου μέσα από τις δαπάνες των υπουργείων και των σχετικών κρατικών φορέων προβλέπεται να διατεθούν για την υγεία 11,9 δις. ευρώ για την καινούρια χρονιά.

Το ποσό αυτό, πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς φτάνει το 6% του ΑΕΠ.

Σχετικά στοιχεία παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας που ολοκλήρωσε τις εργασίες του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, μόνο από το υπουργείο Υγείας, η χρηματοδότηση προβλέπεται να φτάσει το 2023 τα 5,2 δις. ευρώ, χωρίς την χρηματοδότηση για τη διαχείριση του covid. Φέτος, η δαπάνες του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων για την πανδημία έφτασαν στα 5,6 δις. ευρώ καθώς διατέθηκαν στα νοσοκομεία επιπλέον 296 εκατ. ευρώ για τις αυξημένες δαπάνες τους.

Επίσης για το 2023 οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων προϋπολογίζονται στα 63 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από το 2018.

Ταυτόχρονα προβλέπεται και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας με μεγαλύτερη χρηματοδότηση κατά 595 εκατ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και υγειονομικές απειλές.

Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, σημείωσε ότι προωθούνται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, όπως η ενίσχυση και βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), των νοσοκομείων, της πρόληψης και της ψηφιακής υγείας με πόρους πάνω από ένα δις ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προβλέπεται το πρόγραμμα κατ’ οίκον περίθαλψης ύψους 12,1 εκατ. ευρώ, ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων ύψους 32,5 εκατ. ευρώ με κέντρο ακτινοθεραπείας στο «Σωτηρία» και τμήματος κυτταρικής και γενετικής θεραπείας στο «Παπανικολάου» ύψους 7,4 εκ. ευρώ, καθώς και στήριξη της ΠΦΥ με 271,6 εκατ. ευρώ. Ήδη οι τέσσερις αυτές δράσεις έχουν ανατεθεί στη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Μέσω του συμψηφισμού του επενδυτικού clawback προβλέπεται ενίσχυση του συστήματος με 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ενταχθεί ήδη 53 επενδύσεις ύψους 519 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023.

Διεύρυνση των ελλειμμάτων

Αναφερόμενος στα αιτήματα για περαιτέρω ενίσχυση των πιστώσεων για την υγεία, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η χώρα συνεχίζει να παρουσιάζει πρωτογενή ελλείμματα, οπότε όποιος ζητά επιπλέον πόρους, ζητά διεύρυνση των ελλειμμάτων.

Παρατήρησε ότι φέτος είχαμε ενίσχυση των φορολογικών εσόδων κατά 6 δις. ευρώ, με καθαρό όφελος μόλις 1,5 δις. εξαιτίας της ακρίβειας, και έτσι επιλέχθηκε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, εξηγώντας έτσι, ότι οι προτεραιότητες ορίζουν πώς κατανέμουμε τους πεπερασμένους πόρους για απεριόριστες ανάγκες, με κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρουσάκης: Τρελός ο καιρός μέχρι τη Μ. Τετάρτη -26 βαθμοί αύριο, μετά λασποβροχή και μετά… ακόμη και χιόνια

Με ανοιξιάτικο καιρό αποχαιρετάμε τον Μάρτιο, με υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη υποδεχόμαστε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.Ο μετεωρολόγος...

Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας: Έξι νέοι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού στην Δημοτική Ενότητα Δωρίου

Με έξι νέους υποψηφίους ενδυμάνωσε τον συνδυασμό “Αναγέννηση Άνω Μεσσηνίας” ο κ. Αδαμόπουλος για την Δημοτική Ενότητα Δωρίου.Υποδεχόμαστε στην “Αναγέννηση Άνω...

«Σπίτι μου»: Ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για δάνειο σε νέους – Οι τράπεζες για αίτηση

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Σπίτι μου» θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου...

Ρώσος ηθοποιός έκοψε τις φλέβες του στη σκηνή του θεάτρου – Τον εκφόβιζαν λόγω της αντιπολεμικής του στάσης

Ο ηθοποιός Artur Shuvalov του Δραματικού Θεάτρου της Ρωσίας  έκοψε τις φλέβες του μετά το τέλος παράστασης στην πόλη Ουλάν Ουντέ λόγω πιέσεων που...

Πασχαλινό ωράριο 2023: Πότε αρχίζει – Ποια Κυριακή ανοίγουν τα μαγαζιά

Το πασχαλινό ωράριο, δηλαδή τις ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που προτείνει για την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ανακοίνωσε ο Εμπορικός...