Αρχική Οικονομία Στο 7,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στο 7,3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στο 7,3% αποκλιμακώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023 από 7,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Στο σύνολο της ΕΕ επίσης σημείωσε πτώση στο 10% και στην ευρωζώνη στο 8,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκε μια ανάσα υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση της ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, δείγμα του ότι φαίνεται πως έχει παρέλθει η κορύφωση των αυξήσεων στις τιμές.

Things All Successful People Have in Common

Για τη χώρα μας αναφέρει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3% από 7,2% που εκτιμούσε προηγουμένως η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7,0% τον περασμένο μήνα.

Δομικός δείκτης

Ανοδικά αναθεωρήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και προϊόντων καυσίμων, επιταχυνόμενος στο 5,3% από 5,2%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 10% τον Ιανουάριο του 2023, από 10,4% τον Δεκέμβριο και 5,6% από τον Ιανουάριο του 2023.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5,8%), στην Ισπανία (5,9%), στην Κύπρο και στη Μάλτα (και οι δύο 6,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (26,2%), τη Λετονία (21,4%) και την Τσεχία (19,1%). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαοκτώ κράτη μέλη και αυξήθηκε σε εννέα.

Για ακόμα έναν μήνα, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,94 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενα από την ενέργεια (+2,17 π.μ.), τις υπηρεσίες (+1,80 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,73 π.μ.).

Το πρόβλημα με τα τρόφιμα

Αναφορικά με την Ελλάδα,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 7% τον Ιανουάριο, από 7,2% τον Δεκέμβριο του 2022, 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για τέταρτο μήνα, μετά το 12% του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στα τρόφιμα η εικόνα είναι διαφορετική, καθότι από το 13,5% του Σεπτμεβρίου έφτασε στο 14,8% τον Οκτώβριο του 2022, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ.

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία, μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στον κλάδο των τροφίμων: Αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Τα μέρη του κόσμου που έχουν ελληνικά ονόματα – Από την Τουρκία, μέχρι την Αφρική και την Αμερική

Μέχρι και σήμερα, τα ελληνικής προέλευσης ονόματα πολλών τοποθεσιών ανά τον κόσμο μαρτυρούν την άλλοτε εξάπλωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και των ελληνικών...

Στην κορυφή το ΕΚΠΑ, υψηλό κύρος των δημοσίων πανεπιστημίων, χαμηλό των κολεγίων

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Επίδομα 200 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι, οι τέσσερις προϋποθέσεις

Το επίδομα καταβάλλεται για έναν χρόνο σε δικαιούχους οι οποίοι πρέπει να «καλύπτουν» τέσσερις προϋποθέσεις Επίδομα 200 ευρώ παρέχεται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...

Τρομακτικό βίντεο: Αλιγάτορας επιτέθηκε σε ζευγάρι που ήταν μέσα σε αμαξάκι του γκολφ

Ένα ζευγάρι από τη Φλόριντα δέχθηκε επίθεση από έναν αλιγάτορα ενώ επέβαινε σε ένα αμαξάκι του γκολφ, όπως φαίνεται...

Στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο

Μετά την άφιξη του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου της Yutong, πλέον αναμένονται και τα υπόλοιπα που θα ενταχθούν στον στόλο...