Αρχική Οικονομία Στο μικροσκόπιο υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 13 δισ. ευρώ – Πόσοι έλεγχοι...

Στο μικροσκόπιο υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 13 δισ. ευρώ – Πόσοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» βρίσκονται χιλιάδες υποθέσεις που κρίνονται ύποπτες φοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ: Οι φάκελοι των συγκεκριμένων υποθέσεων γίνονται «φύλλο και φτερό», καθώς έχουν κινήσει τις υποψίες για παράνομες δραστηριότητες, πίσω από τις οποίες κρύβονται «χοντρά πορτοφόλια».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Άλλωστε το γεγονός ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν με ποσά που ξεπερνούν τουλάχιστον τα 50.000 ευρώ προκαλούν την «αίσθηση» στις αρμόδιες Αρχές ότι δεν πρόκειται για… «μικρά ψάρια». Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ και θα ελεγχθούν από την Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ανέρχονται σε 8.315, ενώ το ποσό των οφειλών που αφορούν τις υποθέσεις αυτές φθάνει τα 13,84 δισ. ευρώ.

Πότε εντοπίστηκαν οι διαδρομές «μαύρου χρήματος»
Αυτές οι υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες εντοπίστηκαν την πενταετία 2016-2020 από την ΑΑΔΕ, παραπέμφθηκαν και στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (ΑΚΝΕΠΔ) για έρευνες ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος.
Επιπλέον, την περίοδο από την 1η/1/2016 έως την 31η/12/2020 περισσότεροι από 4.880 φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος παραπέμφθηκαν από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, κατά το διάστημα από την 1η/1/2016 έως την 31η/12/2020:
1) Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 6.403 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Εξ αυτών των υποθέσεων, οι 1.019 αφορούσαν περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 2,479 δισ. ευρώ, για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους.
2) Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 7.296 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 11,362 δισ. ευρώ.
3) Συνολικά, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο ύψους άνω των 50.000 ευρώ οι οποίες παραπέμφθηκαν από τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες στην ΑΚΝΕΠΔ από Εγκληματικές Δραστηριότητες ανήλθαν σε 8.315, ενώ το ποσό των οφειλών που αφορούν τις υποθέσεις αυτές φθάνει τα 13,84 δισ. ευρώ.
4) Η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, 2.168 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 4.885 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 2.525 και ήδη για 1.324 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκαν στις 1.324 ήδη ελεγχθείσες υποθέσεις ανέρχονται σε 157,1 εκατ. ευρώ, όμως τα ποσά που εισπράχθηκαν φθάνουν μόλις τα 5,81 εκατ. ευρώ.

Πόσοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ κατά το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2020:
α) Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια 442 φορολογικών ελέγχων και καταλόγισε ποσά φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 91,27 εκατ. ευρώ. Εισέπραξε δε 70,1 εκατ. ευρώ βεβαιωθέντων ποσών φόρων και προστίμων, τα οποία προέκυψαν από ελέγχους τόσο του τρέχοντος έτους όσο και των προηγούμενων ετών.
β) Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε 761 υποθέσεις και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 391,40 εκατ. ευρώ. Εισέπραξε όμως μόλις 18,39 εκατ. ευρώ κι αυτά από βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων κυρίως προηγούμενων ετών.
γ) Η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε 207 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοποίηση 144 ΑΦΜ φορολογουμένων που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλακεί στις απάτες ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από τις έρευνες ανέρχονται σε 20,85 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε άλλες 1.022 έρευνες και εντόπισε διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 397,65 εκατ. ευρώ. Τέλος, η ΥΕΔΔΕ διενήργησε 12.283 στοχευμένους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις και εντόπισε παραβάσεις σε 6.621 ελεγχθείσες επιχειρήσεις, επέβαλε δε πρόστιμα συνολικού ύψους 3,79 εκατ. ευρώ.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...