Αρχική Οικονομία Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι μεγάλοι οφειλέτες – 49.000 φορολογούμενοι χρωστάνε 100...

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι μεγάλοι οφειλέτες – 49.000 φορολογούμενοι χρωστάνε 100 δισ. ευρώ!

Περί τα 3 δισ. ευρώ νέα χρέη, έχουν δημιουργήσει μέσα σε ένα χρόνο οι μεγάλοι οφειλέτες και πλησιάζει η ώρα για να νιώσουν το «χάδι» της εφορίας.

Η αρχή θα γίνει με τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγάλων οφειλετών στο τέλος του μήνα και στη συνέχεια, για όσους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των χρεών τους, θα ακολουθήσει «μαστίγιο». Μπλόκο στην οικονομική τους δραστηριότητα, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί είναι τα «εργαλεία» που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ, ενώ με το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και τις διασταυρώσεις σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων, είναι ευχερής ο εντοπισμός των περιουσιακών στοιχείων και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Πατάει «γκάζι» ο εισπρακτικός μηχανισμός

Τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι επί του παρόντος κατασχέσεις-πλειστηριασμοί «τρέχουν» με ρυθμούς 5.000 το μήνα, αλλά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να πατήσει «γκάζι» ο εισπρακτικός μηχανισμός. Υπολογίζεται ότι πάνω από 600.000 φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, είναι στον… προθάλαμο των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία που έκανε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στα στοιχεία της ΑΑΔΕ, παρατηρείται αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, αλλά με τη μεγαλύτερη να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,6 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 310 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Απριλίου του 2022 τα 65,6 δις ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.376, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 181 νομικά πρόσωπα.

Το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της περιόδου 1/12/2021-31/3/2022 διαπιστώνεται ότι είχε σημαντική αύξηση (κατά 1,2 δις ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 3,7 δις ευρώ. Η αύξηση αυτή ερμηνεύεται από την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε κανονικά επίπεδα ύστερα από την άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου πηγάζει από την κατηγορία του φόρου Εισοδήματος (1,2 δις ευρώ) και τον ΦΠΑ (1,1 δις ευρώ). Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι ότι το νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο επιβαρύνεται από ακραίες τιμές, καθώς 27,9% αυτού (που αντιστοιχεί σε 1 δις ευρώ) προέρχεται από μόλις 15 οφειλέτες!

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Oι 3+1 παρεμβάσεις που αλλάζουν τον φορολογικό χάρτη -Η ψηφιακή… σχέση φορολογούμενου-Εφορίας

Κλείνουν ένα μετά το άλλο τα παράθυρα φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται πιο εύκολη η ζωή για τους...

Κωνσταντινούπολη: Μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι – Λέκκας: Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα

Όπως σημείωσε «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επιπλέον ήταν...

Βόλος: Θύμα απάτης υπάλληλος περιπτέρου – Η παγίδα που της στοίχισε 2.800 ευρώ

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Έγκλημα στη Νίκαια: Τι γράφει το ιδιόχειρο σημείωμα του δράστη – Ποιο ήταν το κίνητρό του

Τι έγραφε στο σημείωμα που βρήκε η αστυνομία μέσα στο αυτοκίνητο του δράστη και αυτόχειρα- Γιατί σκότωσε τον γαμπρό του – Παρακολουθούσε τις κινήσεις...

Το μυστήριο με την εξαφανισμένη πτήση MH370 των Αερογραμμών της Μαλαισίας 10 χρόνια μετά

Αεροσκάφος Boeing 777 μεταφέροντας 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, ενώ το αεροσκάφος εξαφανίστηκε καθώς πετούσε από την Κουάλα Λουμπούρ...