Αρχική Οικονομία Στον πλειστηριασμό και εργατικές κατοικίες

Στον πλειστηριασμό και εργατικές κατοικίες

Ακόμη και στις εργατικές κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε «μπλοκ» του ΟΕΚ επεκτείνονται πλέον οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Για τις 22 Φεβρουαρίου έχει προσδιοριστεί ο πλειστηριασμός σε δυάρι διαμέρισμα, παραχωρημένο από τον (πρώην) ΟΕΚ σε εργατοϋπάλληλο, ο οποίος έχει σε αυτόν την υποχρέωση καταβολής μηνιαίου τιμήματος, στον οικισμό «Φάρσαλα 2» του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λιβέρη, εκπρόσωπο των εργαζομένων στον (πρώην) ΟΕΚ, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ (πλέον ΔΥΠΑ) «η εργατική κατοικία που πλειστηριάζεται έχει τιμή πρώτης προσφοράς τα 28.000, είναι πρώτη κατοικία, εμβαδού 55,38 τ.μ. και έχει εγγραφεί υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ, νυν Δ.ΥΠ.Α δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη οφειλή μέχρι και σήμερα ενώ για την δεύτερη οφειλή του οικιστή έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης υπέρ της EUROBANK».

Πέραν της κοινωνικής αναλγησίας, ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός, ακόμα και εάν ολοκληρωθεί, θα είναι άκυρος σύμφωνα με νόμο του 1964 (Ν.Δ 775/1964) που ορίζει ότι: «υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών».

Ο Άρειος Πάγος

Παράλληλα ο κ.Λιβέρης σημειώνει ότι και ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 «έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράσθηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί. Ακόμη και αν έχει ήδη κάποιο δικαστήριο προχωρήσει στη κατάσχεση εργατικής κατοικίας τότε είναι άκυρη. Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:
« α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή.»

«Παρότι ισχύουν όμως όλες οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις καθώς και η σχετική Απόφαση του Αρείου Πάγου, δυστυχώς ο κάθε οικιστής- δανειολήπτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει στην ανάθεση σε δικηγόρους για την κατάθεση σχετικής αίτησης ανακοπής του πλειστηριασμού με αποτέλεσμα τα funds να αλωνίζουν και να κερδοσκοπούν» σημειώνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον (πρώην) ΟΕΚ.

Η ΔΥΠΑ

«Απελπιστικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο κ.Λιβέρης την στάση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ. «Θα έπρεπε να έχει αποδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα και τις υποχρεώσεις της προς τους ευάλωτους οικιστές και με την Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών να έχει η ίδια η Υπηρεσία προχωρήσει στην κατάθεση αιτήσεων ανακοπής για όλες τις εργατικές κατοικίες που έχουν προγραμματιστεί να πλειστηριαστούν».

32.000 εργατικές κατοικίες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες (ΠΟΠΟΚΠ) υπάρχουν περισσότεροι από 32.000 οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), με αποτέλεσμα να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι οφειλές τους να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες στην Εφορία και το σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας και, εν τέλει, σε απόγνωση.

Η Ομοσπονδία ζητεί να δοθεί εκ νέου παράταση της περιόδου υπαγωγής στη ρύθμιση των οφειλών ώστε και οι υπόλοιποι δανειοδοτηθέντες να αποκληρώσουν την οφειλή τους.

4.206 πλειστηριασμοί μέχρι τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «Τον τελευταίο χρόνο (1.2.2022 – 31.1.2023) σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eauction ολοκληρώθηκαν 39.414 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 15.296 ήταν σε κατοικίες.
Την ίδια ώρα και μόνο για το επόμενο τρίμηνο (1.2.2023 έως 30.4.2023) έχουν ήδη προγραμματιστεί οι πλειστηριασμοί 4.206 κατοικιών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εκλογές 2023: Γιατί θεωρούν στο Μαξίμου ότι οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν πολλά στις 21 Μαΐου

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια της ΝΔΝα στείλει το μήνυμα ότι τα ποσοστά της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε...

Με 135.000 “βόμβες Χιροσίμα” ισοδυναμούν οι σημερινές επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές

Ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2022, κυρίως λόγω της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα...

Τέμπη: Η Hellenic Train επέστρεψε στις οικογένειες τα χρήματα του εισιτηρίου για το μοιραίο τρένο!

Ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Hellenic Train κατέβαλε στις οικογένειες των θυμάτων ποσό που ισούται με το εισιτήριο που πλήρωσαν...

Μεσσηνία: Έκανε τον λογιστή και απέσπασε 15.000 ευρώ από ηλικιωμένη

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα στο Ζεφύρι Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ζεφυρίου, ένας 30χρονος άνδρας, γιατί όπως προέκυψε από την...

Επίδομα συνταξιούχων Πάσχα 2023: Νέα εξέλιξη – Σήμερα το «Δώρο», τι ώρα μπαίνει

Στα ΑΤΜ θα σπεύσουν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν πόσα τελικά χρήματα θα πάρουν σαν άτυπο «Δώρο Πάσχα...