Αρχική Ελλάδα Στρεπτόκοκκος: Γιατί έχουμε αύξηση στα κρούσματα;

Στρεπτόκοκκος: Γιατί έχουμε αύξηση στα κρούσματα;

Αν και ο στρεπτόκοκκος είναι μια κοινή μορφή μόλυνσης από στρεπτοκοκκικά βακτήρια, δεν είναι το μόνο είδος. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις είναι οποιοσδήποτε τύπος λοίμωξης που προκαλείται από την ομάδα βακτηρίων του στρεπτόκοκκου ή του «στρεπτόκοκκου».

Οι λοιμώξεις του λαιμού από στρεπτόκοκκο έχουν φτάσει σε νέα κορύφωση έξι ετών και διατήρησαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα την άνοιξη, ακόμη και σε σύγκριση με τα προπανδημικά ποσοστά.

Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών στρεπτόκοκκων, οι οποίοι δημιουργούν συμπτώματα που κυμαίνονται από μια ήπια λοίμωξη του λαιμού έως μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του αίματος ή των οργάνων. Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί, από μωρά και μικρά παιδιά έως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, εντός του έτους 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μια έκθεση της 19ης Απριλίου από την Epic Research διαπίστωσε ότι τον Φεβρουάριο του 2023, τα κρούσματα στρεπτόκοκκου ήταν 30 τοις εκατό υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2017, την τελευταία φορά που τα κρούσματα κορυφώθηκαν. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαδίζει με τις πρόσφατες τάσεις που παρατηρούνται σε άλλες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του RSV.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης δει μια αύξηση στις σοβαρές λοιμώξεις, που ονομάζονται στρεπτόκοκκος διεισδυτικής ομάδας Α. Η σοβαρή κατάσταση εμφανίζεται όταν μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο εξαπλώνεται στον εν τω βάθει ιστό ή στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Κάθε χρόνο εκτιθέμεθα σε πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια και έτσι κάνουμε μία εποχική ανοσία, την οποία χάσαμε με τα χρόνια της πανδημίας, λόγω του εγκλεισμού, της αποστασιοποίησης και των μέτρων προστασίας. Τώρα όμως, που βγήκαν οι μάσκες και ξεκίνησε πάλι η κοινωνική ζωή, και κατά συνέπεια και η σχολική ζωή, τα παιδιά εκτέθηκαν απότομα σε πάρα πολλούς ιούς και βακτήρια συγχρόνως, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το συνδυασμό έξαρσης όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Φέτος είδαμε και επιθετικές λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο πολλές φορές, σοβαρές ωτίτιδες με επιπλοκές, παραρινοκολπίτιδες και άλλα περιστατικά που δεν φτάνουν στη δημοσιότητα. Άρα σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο ο εγκλεισμός και η απομόνωση», ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος στο Πρακτορείο FM.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά

«Μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο»,...

Βραζιλία: 49χρονη σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι -Είχε κλέψει από τη μαμά της 148 εκατ. δολ.

Η 49χρονη Sabine Boghici ήταν κόρη ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης της Βραζιλίας Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες κάτω...

Αίγινα: Αυτοκτόνησε 14χρονος μαθητής – Βρέθηκε απαγχονισμένος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Αρφαρά: 15χρονος διέρρηξε σπίτι και πήρε χρήματα και χρυσαφικά

Ένας 15χρονος συνελήφθη χθες το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, γιατί νωρίτερα διέρρηξε οικία...

Airbnb: Στην Ελλάδα το πιο ακριβό Airbnb σε όλη την Ευρώπη [γραφήματα]

Σαμπάνιες… συνεχίζουν να ανοίγουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού η ζήτηση αλλά και οι τιμές που «απολαμβάνουν» είναι από τις...