Αρχική Οικονομία Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: Πού θα πάνε τα 2 δις. ευρώ που βγαίνουν από...

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: Πού θα πάνε τα 2 δις. ευρώ που βγαίνουν από το μαξιλάρι

Με την ελληνική οικονομία  να κινείται σε σκηνικό απόλυτης αβεβαιότητας το οικονομικό επιτελείο ξαναγράφει τον προϋπολογισμό αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού που θα σπάσει το φράγμα του 8% τον Μάρτιο έχουν ανατρέψει όλες τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα εξαντλήθηκε όλος ο δημοσιονομικός χώρος που είχε η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπό την πίεση αυτή, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει την εβδομάδα που έρχεται συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα που έλαβε ή ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών σε συνθήκες τέτοιας μεταβλητότητας θα πρέπει να υπάρχουν δημοσιονομικές εφεδρείες για την αντιμετώπιση των έξτρα αναγκών, καθώς έχει συμπληρωθεί μόλις το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και τα δύσκολα είναι μπροστά.

Χρήματα σε πορτοφόλι

Ένα μέρος των 2 δισ. ευρώ θα καλύψει τη δαπάνη για μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως το επίδομα των 200 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα τροφοδοτήσει την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία για ακόμη δύο μήνες, ήτοι για τον Απρίλιο και για τον Μάιο, ενώ θα διατεθούν και για άλλα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως αυτά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Νέο πακέτο μέτρων

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας, αλλά και της αποσυμπίεσης των εγχώριων παραγωγών και κτηνοτρόφων από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Για τις καλλιέργειες, εξετάζεται η κάρτα αγρότη που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο

Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσό που αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για τις αυξημένες δαπάνες του δημοσίου τομέα και του στρατού σε καύσιμα, ενώ εξετάζεται  η επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Μάιο.

Μείωση ΦΠΑ

Όσον αφορά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης, η απόφαση -που έχει μεγάλο κόστος- θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα υπάρξει, από την πορεία του πολέμου αλλά και από τα στοιχεία που θα προκύψουν από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ.

Στις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι καθίστανται εξαιρετικά εύθραυστοι, καθώς όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αλλά και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση τόσο η κυβέρνηση θα υποχρεώνεται να παρεμβαίνει με μέτρα ενισχύσεων των εισοδημάτων, που οδηγούν σε διεύρυνση του ελλείμματος αλλά και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κίνδυνος μπλακ άουτ το Πάσχα: την Παρασκευή η σύσκεψη

Στην λήψη έκτακτων μέτρων με σκοπό να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακάουτ, προχωρεί αύριο η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της...

Εκλογές 2023: Γιατί θεωρούν στο Μαξίμου ότι οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν πολλά στις 21 Μαΐου

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια της ΝΔΝα στείλει το μήνυμα ότι τα ποσοστά της πρώτης κάλπης της 21ης Μαΐου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο σε...

Με 135.000 “βόμβες Χιροσίμα” ισοδυναμούν οι σημερινές επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές

Ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε το 2022, κυρίως λόγω της Ρωσίας και της Κίνας, σύμφωνα...

Τέμπη: Η Hellenic Train επέστρεψε στις οικογένειες τα χρήματα του εισιτηρίου για το μοιραίο τρένο!

Ένα μήνα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Hellenic Train κατέβαλε στις οικογένειες των θυμάτων ποσό που ισούται με το εισιτήριο που πλήρωσαν...

Μεσσηνία: Έκανε τον λογιστή και απέσπασε 15.000 ευρώ από ηλικιωμένη

Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα στο Ζεφύρι Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ζεφυρίου, ένας 30χρονος άνδρας, γιατί όπως προέκυψε από την...