Αρχική Ελλάδα Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών για τις τιμές στα άλευρα...

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών για τις τιμές στα άλευρα -Πόση είναι η επάρκεια

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών για τις τιμές στα άλευρα, που αυξήθηκαν κατά 70% μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι τιμές στα σιτηρά, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε ένα «ράλι» μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτελούν μεγάλο ζήτημα τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για αναχαίτιση της διαρκούς ανατίμησης, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει επάρκεια αλεύρων στην ελληνική αγορά τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο.

Αφού επισήμανε ότι η αύξηση της τιμής των αλεύρων είναι αλματώδης (έχοντας φτάσει στο 70%), ενώ και το κόστος των συσκευασιών αυξήθηκε σημαντικά, ο κ. Μούσιος εκτίμησε: «Το επόμενο διάστημα δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με την επάρκεια των σιτηρών και άρα και των αλεύρων, μεταξύ άλλων γιατί αρχίζει σιγά-σιγά η αγορά να τροφοδοτείται και από τις γειτονικές χώρες».

«Η άνοδος στις τιμές των σιτηρών και άρα και των αλεύρων, είχε ξεκινήσει πριν από τη ρωσική εισβολή»

Κατά τον κ. Μούσιο, η άνοδος στις τιμές των σιτηρών και άρα και των αλεύρων, είχε ξεκινήσει πριν από τη ρωσική εισβολή και συγκεκριμένα από πέρυσι τον Μάρτιο. Τότε άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα η ενεργειακή κρίση, η οποία οδήγησε σε αύξηση 20% στις τιμές των σιτηρών μέχρι το τέλος του 2021. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν έγινε αισθητή στους καταναλωτές, όπως είπε, γιατί την απορρόφησαν οι αρτοποιοί.

Ωστόσο, ο πόλεμος ήρθε να απογειώσει τις τιμές: «μία ημέρα πριν από τον πόλεμο, η τιμή των μαλακών σιτηρών ήταν 284 ευρώ/τόνο και μέσα σε μια εβδομαδα έφτασε στα 450 ευρώ» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η παραγωγή σιτηρών στην Ελλάδα (200.000 τόνοι) καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών της και η υπόλοιπη ποσότητα εισάγεται.

Το 20% των εισαγόμενων σιτηρών προέρχεται από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το υπόλοιπο από τις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία, Γαλλία και Γερμανία. Παράλληλα, αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισάγει ποσότητες σιτηρών και από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το μειονέκτημα του υψηλού μεταφορικού κόστους.

«Για το επόμενο διάστημα θεωρώ πως δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Παρά την αύξηση (της τιμής) των αλεύρων κατά 70%, οι τιμές στο ψωμί αυξήθηκαν ελάχιστα. Είχαμε και τη σημαντική παρέμβαση της κυβέρνησης, που επιδότησε το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Το ποσοστό που καλύπτεται φτάνει στο 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης και ιδίως αν έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο, δεν θα έχουμε άλλες αυξήσεις (στις τιμές του ψωμιού)», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών και πρόσθεσε πως ο κλάδος αναμένει και τη μείωση του ΦΠΑ (στο ψωμί) από το 13% στο 6%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μούσιος γνωστοποίησε, τέλος, ότι βάσει έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που θα παρουσιαστεί επισήμως στα επόμενα 24ωρα, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η βιομηχανική αρτοποιία κρατάει σταθερό τον τζίρο των καταστημάτων της, που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, όχι απλά σταθερές, αλλά και σε ανοδική τάση, είναι και οι θέσεις εργασίας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, είπε ότι το τελευταίο διάστημα μάλλον έχει αρχίσει και διαπιστώνεται στασιμότητα στο θέμα της περαιτέρω αύξησης των τιμών των αλεύρων, υπενθυμίζοντας πως, έτσι κι αλλιώς, σε πρόσφατη έρευνα, το ψωμί και τα αρτοποιήματα βρέθηκαν μόλις στην 19η θέση της λίστας των προϊόντων και υπηρεσιών, που απασχολούν τους καταναλωτές επειδή έχουν ακριβύνει.

Στο ερώτημα, τέλος, πώς θα επιδράσει η όλη η κατάσταση στις τιμές του πασχαλινού τσουρεκιού, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, είπε χαρακτηριστικά: «Και στο τσουρέκι, το βασικό συστατικό είναι το αλεύρι».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το “τερμάτισαν” στην Κίνα: Κάνουν self test στα ψάρια – Απίστευτες εικόνες

Στην παράκτια κινεζική πόλη Xiamen φαίνεται πως δεν κινδυνεύουν μόνο οι ψαράδες από τον κορονοϊό, αλλά ακόμα και τα… ψάρια που...

Παραγραφή χρεών στη δεκαετία – Ποιες οφειλές θα αφορά

Έρχεται παραγραφή χρεών στη δεκαετία, η οποία θα αφορά τις οφειλές για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει η αναζήτησή τους μέσα...

Βούλα: Οικιακή βοηθός είχε ρημάξει σπίτια

Πώς έμπαινε στα σπίτιαΣτη σύλληψη μίας 40χρονης αλλοδαπής προχώρησαν την Τρίτη 16 Αυγούστου αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας...

Βρετανία: Η ιπτάμενη «Βασίλισσα Ελισάβετ» βρίσκεται πλέον στη φυλακή – Τι συνέβη

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου τo 2012, οι θεατές του Ολυμπιακού Σταδίου – και ολόκληρη η υφήλιος σε...

Γιατί όλος ο κόσμος αναζητά παρένθετη μητερα στην Ελλάδα

Διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο, αναγνωρίσιμες και μη, γυναίκες οι οποίες διαμένουν εκτός Ελλάδος να καταφεύγουν στη χώρα μας προκειμένου να αποκτήσουν...