Αρχική Οικονομία Συν 150 ευρώ στην ανταποδοτική σύνταξη με πλασματικά (Παραδείγματα)

Συν 150 ευρώ στην ανταποδοτική σύνταξη με πλασματικά (Παραδείγματα)

Ακριβή αναγνώριση πλασματικών ετών με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές προσφέρει το ασφαλιστικό σύστημα.

Ωστόσο τα πλασματικά που μπορεί ο ασφαλισμένος, δύναται να τα αποπληρώσει με παρακράτηση από τη σύνταξή τους έως και το 25% των αποδοχών και με βάθος εξυπηρέτηση την 4ετία.
Ωστόσο δεν έχουν πάντα το ίδιο θετικό αποτύπωμα στις αποδοχές…

α/Για παράδειγμα: Έχουν ενδιαφέρον για τη συμπλήρωση πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τότε είναι που ο συντελεστής ανταπόδοσης «τρέχει» με συν 1,5% για κάθε επιπλέον έτος στην ασφάλιση.

Και φτάνει στο 1,55% για τα πέραν των 35 ετών ασφάλισης.

Αποκορύφωμα αποτελεί η συμπλήρωση της 40ετίας, οπότε και το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης ανέρχεται στο 50,01% (του μέσου μισθού ή των τεκμαρτών απολαβών του ενεργούς βίου). Πέραν αυτών των ετών είναι πλέον ασύμφορη η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης.

Επίσης δεν αποδίδει η αναγνώριση πλασματικών για λιγότερα έτη καθώς το ποσοστό για κάθε επιπλέον έτος ασφάλισης κυμαίνεται εξαιρετικά χαμηλά, αισθητά κάτω της μονάδας.

β/ Παράδειγμα: με 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης βρίσκεται στο 11,55% και γίνεται μόλις 12,39% για τα 16 έτη (συν 0,84 της μονάδας). Και ανέρχεται στο 15,87% για την 20ετία, αλλά αυξάνεται μόλις 0,90 της μονάδας για τα 21 έτη (ποσοστό αναπλήρωσης 16,77% σε αυτή την περίπτωση).

Κατά συνέπεια, για συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ (μέσος όρος μεικτών αποδοχών από το 2002 και μετά, συν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα ενδιάμεσα έτη), ο ασφαλισμένος κερδίζει:

  • 22 ευρώ το χρόνο για κάθε έτος πέραν του 33ου
  • συν 23, 55 ευρώ πέραν του 35ου έτος στην ασφάλιση.

Κατά συνέπεια, με την αναγνώριση 7 πλασματικών ετών από το 33ο μέχρι το 40ό, ο ασφαλισμένος του παραδείγματός μας (μέσο όρο αμοιβών 1.500 ευρώ από τις αρχές του 2002 και μέχρι την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης), κερδίζει περισσότερα από 150 ευρώ στην ανταποδοτική σύνταξη. (Συν τα 413 ευρώ της εθνικής σύναξης).

Άρα, με συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ και 33 χρόνια ασφάλισης το συνολικό-μεικτό ποσό σύνταξης ανέρχεται στα 897 ευρώ, ενώ με την αναγνώριση 7 πλασματικών των αυξάνεται στα 1.163,15 ευρώ!

Ποσά πλασματικά

Με βάση τις αλλαγές του ασφαλιστικού που θεσμοθετήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τα πλασματικά έτη που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος για να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (40 έτη) ή προκειμένου να βελτιώσει το ποσό της ανταποδοτικής σύναξης π.χ. στο 50% του μέσου μισθού από το 2002 και μετά), κυμαίνονται από 7 (ιδιωτικός τομείς) έως 12 έτη (δημόσιο). Και αυτό γιατί στο δημόσιο τα πλασματικά έτη από τα τέκνα (1-5 έτη για ένα έως 3 παιδιά) υπολογίζονται επιπλέον των λοιπών πλασματικών (αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αναγνωρίζουν πλασματικά από ανεργία…)

Το κόστος είναι συνάρτηση των αμοιβών κατά την περίοδο κατάθεσης της αίτησης αναγνώρισης ως εξής:

  • Στο 20% για κύρια και 6% για επικουρική επί του μισθού του προηγούμενου, της αίτησης αναγνώρισης, μήνα.
  • Τα 170 ευρώ για κύρια και τα 42,76 ευρώ για επικουρική, κατ ελάχιστον, για τους ελεύθερους επαγγελματίες (καθώς επιλέγουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία). Τα εν λόγω ποσά θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ασφαλιστική κατηγορία της συγκεκριμένης χρονιάς (επιλέγεται στην αρχή κάθε έτους).

Τα πλασματικά μπορούν να προέλθουν από:

1. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου

2. Γονική άδεια

3. Εκπαιδευτική άδεια

4. Χρόνος σπουδών (μεταλυκειακές σπουδές-πρώτο πτυχίο) ίσο με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης

5. Αναγνώριση τέκνων (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και συνολικά 3 έτη, και 5 συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα)

6. Κενός χρόνος (ανάμεσα σε διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες), χρόνος από απεργίες, ανεργία (έως 300 ημέρες επιδοτούμενης ανεργία δωρεάν, αλλά όχι για προσαύξηση σύνταξης, παρά μόνο για θεμελίωση χρόνου ασφάλισης, π.χ. τα 40 έτη).

7. Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον Ο.Α.Ε.Ε., ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές (έως πέντε έτη).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιορδανία: Γαμπρός σκοτώθηκε στο γλέντι του γάμου του από εορταστικούς… πυροβολισμούς

Με αίμα «βάφτηκε» η μέρα του γάμου ενός ζευγαριού στην Ιορδανία, καθώς ο νεαρός γαμπρός έπεσε νεκρός από πυροβολισμό...

Ante portas τα F 35 – Στο Κογκρέσο η σύμβαση

«Κλειδώνει» το πρόγραμμα των F-35 για την Ελλάδα μέσα στον επόμενο μήνα. Ποιες εξελίξεις οδηγούν τις ΗΠΑ...

ΗΠΑ: Λεωφορείο με μαθητές έπεσε σε χαράδρα – Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων πέντε σε κρίσιμη κατάσταση

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μέλη της φιλαρμονικής ορχήστρας του λυκείου Φαρμινγκντέιλ, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα περίπου 15 μέτρων Δύο νεκροί...

Μαρουσάκης: Κακοκαιρία 5 ημερών από την Κυριακή

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα πλήξει σημαντικά και τη Θεσσαλία....

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Pirola που ήρθε στην Ελλάδα – «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει»

Δεν έκρυψε την ανησυχία της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και...