Αρχική Ελλάδα Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας – Διέταξε την επιστροφή παιδιών...

Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας – Διέταξε την επιστροφή παιδιών στο νησί

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας ενέκρινε ασφαλιστικά μέτρα γονέα, μετά την απομάκρυνση της μητέρας με τα δυο ανήλικα τέκνα μακριά από τον τόπο διαμονής του, διατάσσοντας την επιστροφή τους σε κοντινή απόσταση από εκείνον.

Μια σημαντική απόφαση δικαστηρίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την πρώτη ημέρα ισχύος του Νόμου 4800/2021, ο οποίος ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις. Η απόφαση αφορούσε εκδίκαση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, την οποία είχε καταθέσει ο πατέρας δυο ανήλικων παιδιών τα οποία η μητέρα τους είχε πάρει στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση αναγράφεται πως η εν λόγω μητέρα «στις 2 Σετεμβρίου 2020 μετεγκαταστάθηκε μαζί με τα ανήλικα τέκνα των διαδίων στη Ρουμανία», τονίζοντας πως παραβίασε «με τον τρόπο αυτό την ως άνω διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ» ενώ σημειώνεται, επίσης, ότι η μητέρα ζητούσε οριστική απόφαση.

Το άρθρο 1519 μετά την ψήφιση του Νόμου 4800/2021

Το άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα, που έχει πλέον μεταβληθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τη συνεπιμέλεια, αναφέρει πως «Όταν η επιμέλεια ασκείται από τον έναν γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 εφαρμόζονται αναλόγως.

Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.

Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου».

Το σκεπτικό της απόφασης

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης η μητέρα «είχε παραβιάσει την ως άνω διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ», και τονίζει πως «θα πρέπει να οριστεί προσωρινά ως τόπος διαμονής των ανήλικων τέκνων των διαδίκων το νησί της Κέρκυρας, ήτοι ο τόπος όπου διέμεναν μέχρι τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των γονέων τους»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο, λοιπόν, έχοντας βασιστεί στο εν λόγω άρθρο και το νέο του περιεχόμενο, όρισε προσωρινά ως τόπο διαμονής των ανήλικων τέκνων το νησί της Κέρκυρας και διέταξε την προσωρινή επιστροφή τους στο νησί της Κέρκυρας μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη των δυο γονέων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την εκτέλεση των ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί σταθμό καθώς λήφθηκε με βάση διατάξεις που έχουν δημιουργηθεί με τον νέο νόμο και ξεκαθαρίζει πώς πλέον αμφότεροι οι γονείς έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και πρέπει χωρίς περιστροφές να περνούν ίσο χρόνο με τα παιδιά τους, άσχετα από τη διακοπή του δικού τους έγγαμου βίου…

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος

Το “φράγμα” των 400 δισ. ευρώ, έσπασε τον Δεκέμβριο του 2022 το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, ξεφεύγοντας κατά περίπου 8...

Εορτολόγιο Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 5/2

Κυριακή 5/2 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των: Τελώνου και Φαρισαίου, Αρχή Τριωδίου, Αγίας Αγάθης της μάρτυροςΓιορτάζουν...

Καλάθι του Νοικοκυριού: Μπαίνουν τρία νέα προϊόντα στην λίστα, πρόστιμο σε μεγάλο σούπερ μάρκετ

Νέες κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και συγκεκριμένα μοσχάρι, γάλα μακράς διαρκείας, όσπρια και...

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 50 και ποιοι 100 ευρώ για κάθε μήνα που εκκρεμεί η επικουρική

Προκαταβολή 50 ή 100 ευρώ θα δίνεται σε συνταξιούχους για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και...

Καναδάς: Εφηβη έπαιξε πρώτη φορά στη ζωή της λαχείο και έγινε εκατομμυριούχος

Η Lamour, από το Οντάριο, δήλωσε ότι είχε ξεχάσει εντελώς το λαχείο μέχρι που άκουσε την είδηση ότι κάποιος από τη...