Αρχική Ελλάδα Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας – Διέταξε την επιστροφή παιδιών...

Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας – Διέταξε την επιστροφή παιδιών στο νησί

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας ενέκρινε ασφαλιστικά μέτρα γονέα, μετά την απομάκρυνση της μητέρας με τα δυο ανήλικα τέκνα μακριά από τον τόπο διαμονής του, διατάσσοντας την επιστροφή τους σε κοντινή απόσταση από εκείνον.

Μια σημαντική απόφαση δικαστηρίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την πρώτη ημέρα ισχύος του Νόμου 4800/2021, ο οποίος ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις. Η απόφαση αφορούσε εκδίκαση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, την οποία είχε καταθέσει ο πατέρας δυο ανήλικων παιδιών τα οποία η μητέρα τους είχε πάρει στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση αναγράφεται πως η εν λόγω μητέρα «στις 2 Σετεμβρίου 2020 μετεγκαταστάθηκε μαζί με τα ανήλικα τέκνα των διαδίων στη Ρουμανία», τονίζοντας πως παραβίασε «με τον τρόπο αυτό την ως άνω διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ» ενώ σημειώνεται, επίσης, ότι η μητέρα ζητούσε οριστική απόφαση.

Το άρθρο 1519 μετά την ψήφιση του Νόμου 4800/2021

Το άρθρο 1519 του Αστικού Κώδικα, που έχει πλέον μεταβληθεί μετά την ψήφιση του νόμου για τη συνεπιμέλεια, αναφέρει πως «Όταν η επιμέλεια ασκείται από τον έναν γονέα ή έχει γίνει κατανομή της μεταξύ των γονέων, οι αποφάσεις για την ονοματοδοσία του τέκνου, για το θρήσκευμα, για ζητήματα της υγείας του, εκτός από τα επείγοντα και τα εντελώς τρέχοντα, καθώς και για ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον του, λαμβάνονται από τους δύο γονείς από κοινού. Τα δύο τελευταία εδάφια του άρθρου 1510 και το άρθρο 1512 εφαρμόζονται αναλόγως.

Για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο.

Ο γονέας στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας έχει το δικαίωμα να ζητά από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου».

Το σκεπτικό της απόφασης

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης η μητέρα «είχε παραβιάσει την ως άνω διάταξη του άρθρου 1519 ΑΚ», και τονίζει πως «θα πρέπει να οριστεί προσωρινά ως τόπος διαμονής των ανήλικων τέκνων των διαδίκων το νησί της Κέρκυρας, ήτοι ο τόπος όπου διέμεναν μέχρι τη διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των γονέων τους»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο, λοιπόν, έχοντας βασιστεί στο εν λόγω άρθρο και το νέο του περιεχόμενο, όρισε προσωρινά ως τόπο διαμονής των ανήλικων τέκνων το νησί της Κέρκυρας και διέταξε την προσωρινή επιστροφή τους στο νησί της Κέρκυρας μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη των δυο γονέων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την εκτέλεση των ασφαλιστικών μέτρων αποτελεί σταθμό καθώς λήφθηκε με βάση διατάξεις που έχουν δημιουργηθεί με τον νέο νόμο και ξεκαθαρίζει πώς πλέον αμφότεροι οι γονείς έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και πρέπει χωρίς περιστροφές να περνούν ίσο χρόνο με τα παιδιά τους, άσχετα από τη διακοπή του δικού τους έγγαμου βίου…

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νεκρή μίλησε στην… κηδεία της με «έξυπνο» ολογραφικό βίντεο

Μια νεκρή γυναίκα μίλησε στη δική της κηδεία και μάλιστα απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή της, που της έκαναν...

To πιο ακριβό παγωτό του κόσμου στην Ιταλία

Σε ένα παγωτατζίδικο της Νότιας Ιταλίας μπορεί να πληρώσει κανείς μέχρι και… 70 ευρώΈνα παγωτό χωνάκι κοστίζει πάνω-κάτω 2 με...

Λονδίνο – Μαϊάμι σε λιγότερο από 5 ώρες. Η American Airlines αγοράζει 20 αεροσκάφη Boom

Η American Airlines συμφώνησε χθες Τρίτη (16/8) στην αγορά έως και 20 αεροσκαφών Overture από την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Boom Supersonic,...

Λαμία: Αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα και επέζησε

Ο ηλικιωμένος που ήταν μόνος στο σπίτι, λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, πήρε την καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκεΝοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος, εκτός...

«Ksou – Ksou»: Η ελληνική δωρεάν εφαρμογή που αpp‑ωθεί τα… κουνούπια

Ειδήσεις Μεσσηνία. Ειδήσεις και επικαιρότητα ζωντανά από Μεσσηνία, Πελοπόννησο, Ελλάδα και Κόσμο. Άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις για πολιτική, αθλητισμό, υγεία, πολιτισμό, τεχνολογία, οικονομία, lifestyle κ.α.Πηγή:...