Αρχική Οικονομία Συντάξεις: 6 πλασματικά παράθυρα για την συνταξιοδότηση

Συντάξεις: 6 πλασματικά παράθυρα για την συνταξιοδότηση

Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί αρχικά κάνουν αυστηρότερες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όταν με αυτές αποκλείονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, φέρνουν νέες διατάξεις από το «παράθυρο», λειαίνοντας τον… δρακόντειο οίστρο τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας, παράλληλα με την προϋπόθεση των 40 ετών ασφάλισης για την καταβολή πλήρους σύνταξης. Διατάξεις που υποχρεώνουν ηλικιωμένους εργαζόμενους να αναζητούν εργασία και μετά το 62ο ή 65ο έτος εν μέσω υψηλής ανεργίας, υποαπασχόλησης και πανδημίας (σ.σ. στο βαθμό που οι συγκεκριμένες ηλικίες θεωρούνται ευάλωτα άτομα και υποχρεώθηκαν σε εμβολιασμό κατά του covid19 το περασμένο χειμώνα).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλοί συμπολίτες περιθωριοποιήθηκαν οικονομικά και κοινωνικά. Ωστόσο, κατά καιρούς άρχεται ο νομοθέτης και εισφέρει και μια διάταξη την οποία χαρακτηρίζει «διευκολυντική» για την απονομή μιας κάποιας σύνταξης σε αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.

Πότε πληρώνονται

Ένα από αυτά τα «παράθυρα» είναι τα επιπλέον έτη ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσει ο πολίτης: α/ δωρεάν, 2/με αυτασφάλιση, γ/με πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας (ΟΑΕΔ), δ/είτε με παρακράτηση από την σύνταξη μετά την έκδοσή της.

1.Κατ αρχήν κάθε ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα, μισθωτός η ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης (σ.σ. άσχετο που δεν συμφέρει η αναγνώριση στον πρώην ΟΓΑ), μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσει την 40ετία. Αυτά τα έτη μπορούν να προέλθουν από το στρατό, τα παιδιά, το πτυχίο, την ανεργία, το ασφαλιστικό κενό κ.α.

2.Στο δημόσιο οι γονείς (και οι δύο) μπορούν να αναγνωρίσουν πέραν των 7 ετών (πτυχίο, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) και επιπλέον έτη από τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δυο έτη για το δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως, ήτοι πέντε έτη στο σύνολο).
Στον ΟΑΕΔ

3. Οι άνεργοι που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για δωρεάν ασφάλιση (ένσημα)

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 συνεχείς μήνες (κατά τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης) και να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη. Κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση να μην είναι ανάπηροι πάνω από 67%.

4.Με πρόσφατη διάταξη, όταν υπολείπονται του ασφαλισμένο 150 ένσημα (6 μήνες) για την συμπλήρωση της 15ετίας, τότε μπορεί να τα αναγνωρίσει σαν πλασματικά. Με δεδομένο ότι απαιτούνται 12 πραγματικά έτη προκειμένου να αναγνωριστούν τα 3 πλασματικά για την ελάχιστη σύνταξη με 15ετία, με αυτή τη διάταξη η πραγματική ασφάλιση μειώνεται στα 11,5 έτη.

5.Όσοι χρειάζονται ως 3 έτη για να συμπληρώσουν 15 έτη ασφάλισης μπορούν να κάνουν αυτασφάλιση (με πληρωμή).

6.Με βάση το νέο νόμο για τις συντάξεις εξπρές ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να δώσει σύνταξη 90 ημέρες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης αποδεχόμενες οι υπηρεσίες τους ισχυρισμούς του ασφαλισμένου. Αν εκ των υστέρων αποδειχτεί ότι ο συνταξιούχος, πλέον, είχε επικαλεστεί χρόνο μεγαλύτερο κατά δύο έτη, τότε δεν καταργείται η σύνταξη, παρά μόνο αναγνωρίζει τον επιπλέον χρόνο σαν πλασματικός…

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλόριντα: Βιολόγοι έπιασαν πύθωνα 95,5 κιλά, το τελευταίο του γεύμα ήταν ένα ελάφι

Βιολόγοι κατάφεραν να πιάσουν τον μεγαλύτερο πύθωνα Βιρμανίας που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία της Φλόριντα. Το φίδι έπιασε η ομάδα...

Γιος ξυλοκόπησε τον πατέρα του και έσπασε στη συνέχεια το αυτοκίνητο του

Άλλο ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συγκλονίζει την Εύβοια και στη συγκεκριμένα τη Νέα Αρτάκη.Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, ένας 54χρονος πατέρας...

Βολιβία: Είπε το όνομα άλλης γυναίκας στον ύπνο του και η σύζυγος του, του έριξε βραστό νερό στα γεννητικά όργανα

Ούτε να ονειρευτεί , έτσι για να αποδράσει λίγο, δεν μπόρεσε ο άνθρωπος. Και το όνειρο του το πλήρωσε πολύ ακριβά. Για την ακρίβεια...

Το χειρότερο ναυάγιο της Μεσογείου έγινε στην Ελλάδα: Ο υγρός τάφος του «Oria», με πάνω από 4.000 νεκρούς

Όταν ακούει κανείς για ναυάγια και ναυτικές τραγωδίες, το μυαλό των περισσότερων πάει αναπόφευκτα στον «Τιτανικό», ή, αν μιλάμε για την...

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ραγδαία επιδείνωση καιρού – Μπορεί να δούμε και ανεμοστρόβιλους

Για επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφερόμενος στον καιρό τα επόμενα 24ωρα. Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, τους ενισχυμένους...