Αρχική Οικονομία Συντάξεις-Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν σειρά για το «ταμείο» στα τέλη Νοεμβρίου

Συντάξεις-Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν σειρά για το «ταμείο» στα τέλη Νοεμβρίου

Τις επόμενες πληρωμές αναδρομικών σε δικαιούχους συνταξιούχους ετοιμάζει το προσεχές διάστημα ο ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, θα γίνει η καταβολή των χρωστούμενων αναδρομικών σε όσους «νέους» συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για περίπου 8.400 τέτοιες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων (έναρξη καταβολής σύνταξης μετά τον Μάιο του 2016) εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε.

Η πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών είναι η 25η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία ακόμα «μικρή ομάδα» δικαιούχων, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Βέβαια, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται γνωρίζουν ήδη ότι οι συντάξεις που λαμβάνουν είναι κατά 30% μειωμένες, λόγω της αντίστοιχης περικοπής που υφίστανται. Άρα και τα αναδρομικά που θα λάβουν, θα είναι αναλόγως μειωμένα. Όμως ακόμα και έτσι, υπολογίζεται ότι οι όποιες αυξήσεις ενσωματωθούν στις συντάξεις τους θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 5%.

Πάντως, τα αναδρομικά θα αφορούν τη διετία Οκτώβριος 2019-Οκτώβριος 2021.

Ποιοι παραμένουν στην… αναμονή

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν ακόμα αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει αναδρομικά, μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού και βρίσκονται στην… αναμονή. Πρόκειται για 215.000 «δύσκολες» περιπτώσεις, που ο επανυπολογισμός δεν ολοκληρώθηκε, όπως παραδέχτηκε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Οι περιπτώσεις αυτές προκύπτουν κυρίως από το σκέλος της διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και της παράλληλης ασφάλισης, όπου φαίνεται πως έπρεπε να υπάρξει πολύ πιο ειδικό λογισμικό, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη από τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ότι έχουν γίνει λάθη, ήδη από τον α’ επανυπολογισμό των συντάξεων, στη βάση του «νόμου Κατρούγκαλου». Λάθη που επιδρούν αρνητικά σε τουλάχιστον 600.000 συντάξεις.

Υπολογίζεται ότι από τις 215.000 «δύσκολες περιπτώσεις», για τις οποίες ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα προκύψουν 40.000-50.000 δικαιούχοι στην καλύτερη περίπτωση.

Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις συνταξιούχων χηρείας, όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτή την πολύ ειδική «συνθήκη», συγκαταλέγονται και όσοι είναι κληρονόμοι τέτοιων συντάξεων.

Γι’ αυτές τις εκκρεμότητες η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την ανάδοχο εταιρεία που «τρέχει» το λογισμικό για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, είναι να καταστεί εφικτό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα όποια αναδρομικά προκύψουν για τους δικαιούχους θα δοθούν στην τελευταία καταβολή της χρονιάς, δηλαδή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τότε, θα μεταφερθεί η όποια καταβολή προκύψει για τα τέλη Ιανουαρίου της νέας χρονιάς.

Πάντως, στον ΕΦΚΑ υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τηρηθούν και δεν θα χρειαστεί να μπει το 2022, ώστε να τελειώσει επιτέλους η διαδικασία καταβολής αναδρομικών μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και των σπουδαστών των δραματικών σχολών

Στην εικόνα του Εθνικού Θεάτρου περικυκλωμένου από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις απαντάμε με ένα θέατρο γεμάτο καλλιτέχνες που αγωνίζονται για το μέλλον τους. Συνεχίζονται...

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια επιμένει

Θετικό σινιάλο στέλνουν τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον εγχώριο πληθωρισμό (στο 7,2% από 7,6% τον Δεκέμβριο) και για την επίτευξη του...

Αυστραλία: 16χρονη δέχτηκε φονική επίθεση από καρχαρία την ώρα που κολυμπούσε σε ποταμό

Πήδηξε από τζετ σκι για να κολυμπήσει μαζί με δελφίνια που εμφανίστηκαν και λίγο αργότερα δέχθηκε επίθεση από καρχαρία.Μία 16χρονη σκοτώθηκε...

Ναυάγιο στη Λέρο: Κατέληξαν τα τρία παιδιά που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση

Τραγική κατάληξη είχε το ναυάγιο με τους μετανάστες στη Λέρο, καθώς μετά τη γυναίκα που ανασύρθηκε νεκρή, έχασαν τη ζωή τους και τα τρία...

ΕΛΑΣ: Διακόπτεται στις 23:00 η κυκλοφορία στην Αθηνών-Λαμίας

Από Καλυφτάκη μέχρι και τα Οινόφυτα Για λίγες ώρες ακόμα θα παραμείνει ακόμα ανοικτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας στο τμήμα...