Αρχική Οικονομία Συντάξεις-Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν σειρά για το «ταμείο» στα τέλη Νοεμβρίου

Συντάξεις-Αναδρομικά: Ποιοι παίρνουν σειρά για το «ταμείο» στα τέλη Νοεμβρίου

Τις επόμενες πληρωμές αναδρομικών σε δικαιούχους συνταξιούχους ετοιμάζει το προσεχές διάστημα ο ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, θα γίνει η καταβολή των χρωστούμενων αναδρομικών σε όσους «νέους» συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για περίπου 8.400 τέτοιες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων (έναρξη καταβολής σύνταξης μετά τον Μάιο του 2016) εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε.

Η πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών είναι η 25η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία ακόμα «μικρή ομάδα» δικαιούχων, στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Βέβαια, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται γνωρίζουν ήδη ότι οι συντάξεις που λαμβάνουν είναι κατά 30% μειωμένες, λόγω της αντίστοιχης περικοπής που υφίστανται. Άρα και τα αναδρομικά που θα λάβουν, θα είναι αναλόγως μειωμένα. Όμως ακόμα και έτσι, υπολογίζεται ότι οι όποιες αυξήσεις ενσωματωθούν στις συντάξεις τους θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 5%.

Πάντως, τα αναδρομικά θα αφορούν τη διετία Οκτώβριος 2019-Οκτώβριος 2021.

Ποιοι παραμένουν στην… αναμονή

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν ακόμα αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων που δεν έχουν λάβει αναδρομικά, μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού και βρίσκονται στην… αναμονή. Πρόκειται για 215.000 «δύσκολες» περιπτώσεις, που ο επανυπολογισμός δεν ολοκληρώθηκε, όπως παραδέχτηκε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Οι περιπτώσεις αυτές προκύπτουν κυρίως από το σκέλος της διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και της παράλληλης ασφάλισης, όπου φαίνεται πως έπρεπε να υπάρξει πολύ πιο ειδικό λογισμικό, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη από τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ότι έχουν γίνει λάθη, ήδη από τον α’ επανυπολογισμό των συντάξεων, στη βάση του «νόμου Κατρούγκαλου». Λάθη που επιδρούν αρνητικά σε τουλάχιστον 600.000 συντάξεις.

Υπολογίζεται ότι από τις 215.000 «δύσκολες περιπτώσεις», για τις οποίες ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, θα προκύψουν 40.000-50.000 δικαιούχοι στην καλύτερη περίπτωση.

Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις συνταξιούχων χηρείας, όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019. Σε αυτή την πολύ ειδική «συνθήκη», συγκαταλέγονται και όσοι είναι κληρονόμοι τέτοιων συντάξεων.

Γι’ αυτές τις εκκρεμότητες η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την ανάδοχο εταιρεία που «τρέχει» το λογισμικό για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, είναι να καταστεί εφικτό η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα όποια αναδρομικά προκύψουν για τους δικαιούχους θα δοθούν στην τελευταία καταβολή της χρονιάς, δηλαδή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τότε, θα μεταφερθεί η όποια καταβολή προκύψει για τα τέλη Ιανουαρίου της νέας χρονιάς.

Πάντως, στον ΕΦΚΑ υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τηρηθούν και δεν θα χρειαστεί να μπει το 2022, ώστε να τελειώσει επιτέλους η διαδικασία καταβολής αναδρομικών μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φρίκη στο Οχάιο: 23χρονη σκότωσε τη μητέρα της χτυπώντας την με τηγάνι και μαχαιρώνοντάς την στον λαιμό

Μια 23χρονη γυναίκα από το Οχάιο σκότωσε τη μητέρα της χτυπώντας τη με ένα τηγάνι και μαχαιρώνοντάς τη δεκάδες...

Μαθητής στην Κρήτη έβγαλε σουγιά και έσκισε το παντελόνι συμμαθήτριάς του

Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου, όπου 17χρονος μαθητής έβγαλε σουγιά...

Φρίκη μεταξύ ανηλίκων: 12χρονη έσβησε τσιγάρο στο στήθος 13χρονης

Ακόμα μια καταγγελία για βία ανάμεσα σε ανήλικα παιδιά στην Θεσσαλονίκη έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Όπως καταγγέλει στο...

Κακοκαιρία Elias: Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Σε πολύ σημαντική αναβαθμίζεται η βροχόπτωση

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα...

Κλιματική κρίση: Νέο ρεκόρ συρρίκνωσης των πάγων στην Ανταρκτική

Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφθασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από...