Αρχική Οικονομία Συντάξεις: Η «Λερναία Ύδρα του Ασφαλιστικού» – Λάθη και ουρές…

Συντάξεις: Η «Λερναία Ύδρα του Ασφαλιστικού» – Λάθη και ουρές…

Μετά από παλινωδίες ετών και ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε να προσλάβει λίγους συμβασιούχους υπαλλήλους προκειμένου να μηχανοργανώσει όλα τα στοιχεία των απασχολουμένων (ασφαλιστική ιστορία) και να αυτοματοποιηθεί έτσι η έκδοση των συντάξεων, αποφάσισε να βγάλει συντάξεις fast track. Με ότι δηλώνει ο καθένας αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης που έχει. Τουλάχιστον για τις αιτήσεις μέχρι τις 31/3/2022. (Για τις μεταγενέστερες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι ισχυρισμοί του ασφαλισμένου θα πρέπει να επικυρώνονται και από εργατολόγο…).

Αμέσως όμως προέκυψε θέμα επάρκειας των εισηγητών που θα υπογράφουν τις συντάξεις. Καθώς οι σχεδόν 700 που απασχολούνται στον ΕΦΚΑ δεν υποχρεούνται να βγάλουν πάνω από 60 το μήνα. Και μέχρι τέλος Ιουνίου, χρονικό όριο για τις αιτήσεις έως 31/3, δεν αναμένεται να εκκαθαριστούν πάνω από 70.000. Από ένα σύνολο 140.000 εκκρεμών υποθέσεων.

Είχε προηγηθεί η ανάθεση έκδοσης των συντάξεων στους εργατολόγους, αλλά για μονή ασφάλιση (σε ένα ταμείο), περιπτώσεις όμως που διεκπεραιώνονται σχετικά εύκολα και από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Για τις πολύπλοκες υποθέσεις της διαδοχικής ασφάλισης γεννάται ζήτημα… Η υπόθεση μοιάζει να έχει εγκαταλειφτεί οριστικά…

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν εκκαθαριστούν μέσα στο καλοκαίρι οι μισές συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες (οι 70.000 από τα 14.00 αιτήσεις), αφενός θα προστεθούν άλλες 50-60.000 νέες αιτήσεις και αφετέρου δεν μπορεί να κρύβονται κάτω από τα χαλί άλλες αιτήσεις και κυρίως, τα λάθη:

-Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η έκδοση των δεύτερων συντάξεων, για διπλή ασφάλιση (μεταξύ ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, Δημοσίου και ΤΣΑΥ Γιατρών, Ταμείο Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ Μηχανικών κ.α.). Πρόκειται για 60.000 υποθέσεις πολλές εκ των οποίων παραμένουν ανενεργές εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια (από τις 13/5/2022).

-Δεν αντιμετωπίζονται τα λάθη. Ήδη ο Ενιαίος Σύνδεσμος Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη για τα λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων.

Συμφώνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Ν.Χατζόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στον «επανυπολογισμός του 2019 ο οποίος, δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά…». Με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ κ.α.).

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί η προσαύξηση για τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Ε) Βαρέα ένσημα στις συντάξεις αναπηρίας.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φρίκη στο μετρό της Νέας Υόρκης: Η αστυνομία βρήκε ένα ανθρώπινο πόδι και αναζητά το πτώμα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Τέμπη: Ασκήθηκε δίωξη σε δύο υψηλόβαθμα στελέχη της “Hellenic Train”

Με την άσκηση δίωξης σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της «Hellenic Train» A.E. συνεχίζεται η έρευνα του Εφέτη –...

Τουρκία: Την πρώτη του πτήση έκανε το ΚΑΑΝ, το μαχητικό 5ης γενιάς που κατασκεύασε η Αγκυρα

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Τετάρτης το βίντεο με την πρώτη πτήση του μαχητικού ΚΑΑΝ, του πολεμικού αεροσκάφους...

Ρόδος: Από σπάνια γονιδιακή εγκεφαλίτιδα πέθανε το 5χρονο κοριτσάκι – Εδινε μάχη για 20 ημέρες

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ρόδος μετά τον θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού, το οποίο ζούσε στο νησί...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ : Κατώτερη των περιστάσεων η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

20-2-2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στο Σύνταγμα! Κατώτερη των περιστάσεων η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου! Η Περιφερειακή...